19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Οταν ο Μανώλης Γλέζος παραλίγο να ανατινάξει τον Τσώρτσιλ

Ημερομηνία:

Για «εξαιρετικά ικανά χέρια», τα οποία είχαν τοποθετήσει έναν τόνο δυναμίτη στους υπονόμους, στο πλαίσιο σχεδίου ανατίναξης του βρετανικού αρχηγείου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» όσο ήταν ο ίδιος εκεί, έκανε λόγο σε τηλεγράφημα προς τη γυναίκα του ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ, περιγράφοντας το πώς γλίτωσε παρατρίχα τον θάνατο στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer, το οποίο εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο αφιερώματος για τα γεγονότα της Αθήνας του 1944 (με τίτλο «Athens 1944: Britain’s dirty secret»), τα χέρια αυτά ανήκαν στον, 92χρονο πλέον, ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο, ο οποίος και προέβη σε αυτή την αποκάλυψη σε συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες.

«Εβδομήντα χρόνια μετά την τοποθέτηση των εκρηκτικών, αποκαλύφθηκε στον Observer πώς ο ηγέτης της Βρετανίας κατά τον πόλεμο έφτασε κοντά στο να σκοτωθεί από κομμουνιστές αντάρτες κατά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Θα σου πω κάτι που δεν έχω πει ποτέ σε κανέναν. Κρατούσα το φιτίλι εγώ ο ίδιος, τυλιγμένο όλο γύρω μου, και έπρεπε να το ξετυλίξω» διηγείται, εξηγώντας πώς πέρασε ώρες κινούμενος στο αποχετευτικό σύστημα για να τοποθετήσει δυναμίτη μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. «Ήμασταν περίπου 30. Δουλεύαμε μέσα στα τούνελ…φοβόμασταν πολύ να μην μας ακούσουν. Συρθήκαμε μέσα από τα περιττώματα και το νερό και βάλαμε τον δυναμίτη κάτω από το ξενοδοχείο».

Όταν οι αντάρτες είχαν τελειώσει και βγήκαν έξω, βρεγμένοι και βρώμικοι, υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά κάτω από το κτήριο για να το «τινάξουμε μέχρι τον ουρανό».

«Χρειάστηκα τουλάχιστον δύο ώρες για να τοποθετήσω την εκρηκτική ύλη, και δύο ώρες για να επιστρέψω, και όταν βγήκαμε έξω ήταν θέμα δευτερολέπτων. Ήταν όλα έτοιμα» διηγείται.

Αλλά σε ένα γύρισμα της τύχης, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε όταν μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσώρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και πραγματοποιούσε απρόσμενη επίσκεψη στο βρετανικό αρχηγείο.

n-WINSTON-CHURCHILL-large570

«Θυμάμαι τα παιδιά να μας ξεπλένουν…Πήγα στο παιδί με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σήμα, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν υπήρξε έκρηξη. Μετά το έμαθα: την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσώρτσιλ ήταν στο κτήριο και διέταξε τη ματαίωση της επίθεσης» θυμάται ο Μανώλης Γλέζος.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ δεν συγκλονίστηκε ιδιαίτερα από το όλο εγχείρημα, έχοντας βγει ζωντανός από τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας του που είχαν διοργανωθεί από τους Ναζί. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο της συγκεκριμένης επίθεσης ήταν «μια κατηγορία από μόνο του».

Μέχρι τώρα, πιστευόταν ότι το σχέδιο ματαιώθηκε μόνο όταν εντοπίστηκαν τα εκρηκτικά κάτω από το ξενοδοχείο, ωστόσο η εκδοχή του Μανώλη Γλέζου διαφέρει. «Το ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει το βρετανικό αρχηγείο. Αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των “Big Three”. Θέλαμε να ανατινάξουμε το “Μεγάλη Βρεταννία” επειδή ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι» αναφέρει σχετικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...