22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οταν υπάρχει ακόμα αντίσταση

Ημερομηνία:

Συντάκτης: Τάσος Κωστόπουλος

Oι Σκουριές της Χαλκιδικής δεν είναι το μόνο μέτωπο όπου οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με «αναπτυξιακά» προγράμματα επικερδή για ορισμένους αλλά καταστροφικά για το περιβάλλον. Εξίσου γνωστοί, στους αναγνώστες τουλάχιστον της «Εφ.Συν.», είναι οι αγώνες που διεξάγουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της κρητικής ενδοχώρας ενάντια στους γιγάντιους ανεμόμυλους των «βιομηχανικών ΑΠΕ» και όσα αυτοί συνεπάγονται: πολυδάπανη διάνοιξη τεράστιων δρόμων αποκλειστικά και μόνο για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων, εξολόθρευση της τοπικής πανίδας από τα φονικά φράγματα των πυκνοτοποθετημένων ροτόρων 90 μέτρων, κοκ.

Αγώνες που τις τελευταίες μέρες γνώρισαν μια ακόμη κορύφωση και μια δικαίωση. Στις 3 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι ορεινών χωριών του Ρεθύμνου έδιωξαν από την περιοχή τους τα μηχανήματα που είχαν σταλεί για να στήσουν ανεμογεννήτριες σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια τους («Εφ.Συν.» 5/10). Την περασμένη Τετάρτη πάλι, το Πλημμελειοδικείο Χανίων αθώωσε δέκα πολίτες που είχαν συλληφθεί το 2009 με την κατηγορία της «παράνομης βίας», για παρεμπόδιση οχημάτων της εταιρείας που τοποθετούσε παρόμοιες ανεμογεννήτριες στο Αποπηγάδι. Ηταν η τέταρτη διαδοχικά τέτοια δίκη που λήγει αθωωτικά – κι εκκρεμούν ακόμη τρεις.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα δεν αφορά ωστόσο τις δικαστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά τις επικείμενες αποφάσεις για το μέλλον. Αύριο λήγει η διαβούλευση για τη δημιουργία 56 «αιολικών πάρκων» των εταιρειών ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ σε διάφορα σημεία της Κρήτης, με 647 ανεμογεννήτριες ύψους 80-125 μέτρων, για το στήσιμο καθεμιάς από τις οποίες θα χρειαστεί η κατασκευή τσιμεντένιας πλατείας 2,5 στρεμμάτων και η παραγωγή 350 κυβικών μέτρων σκυροδέματος, με μετατροπή του ορεινού περίγυρου σε νταμάρια.

Για το πέρασμα πάλι των φορτηγών προβλέπονται δρόμοι 400 χιλιομέτρων, με διαπλάτυνση των υφιστάμενων δασικών και δημιουργία «πλατειών» για τους ελιγμούς φορτηγών και λοιπών μηχανημάτων. Το σημαντικότερο: όπως καταγγέλλουν οι συλλογικότητες των κατοίκων, ένα 70% των προβλεπόμενων έργων θα κατασκευαστεί σε περιοχές Natura και Ζώνες Ειδικής Προστασίας, με αποτέλεσμα οι Ελληνες φορολογούμενοι να κληθούν στο μέλλον να καταβάλουν χοντρά πρόστιμα για παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας· σχετική προειδοποίηση έχει ήδη απευθύνει, εδώ κι έναν χρόνο, η Κομισιόν («Εφ.Συν.» 1/10/2014).

Οπως ήταν αναμενόμενο, 17 από τους 19 δήμους που αφορά το έργο έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά, ενώ εκκρεμεί η γνωμοδότηση των υπόλοιπων 2. Η τελική ωστόσο απόφαση ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Να υποθέσουμε ότι μια κυβέρνηση με διακηρυγμένες οικολογικές ευαισθησίες δεν πρόκειται να συνεργήσει σε παρόμοιο έγκλημα; Από τη στιγμή, ιδίως, που δεν υφίστανται καν θέσεις εργασίας για να «κινδυνεύσουν»…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...