14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού»

Ημερομηνία:

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Έλληνες διανοούμενοι, οι οποίοι αναλύουν τον τρόπο συμπεριφοράς, των νεοελλήνων, λένε ότι το δίκαιο του αίματος {δηλαδή η προστασία της ευρύτερης οικογένειας, συγγενών, κουμπάρων και φίλων }το οποίο ισχύει στην χώρα μας, εμποδίζει να δούμε το δίκαιο του συμπολίτη μας ,και μαζί του, να σχηματίσουμε την κοινωνία των πολιτών κι {όχι των κολλητών} η οποία θα υπακούει στην έννομη τάξη.

Αυτό έχει σαν συνέπεια τον λαϊκισμό, το ρουσφέτι και την διαφθορά, τα οποία είναι μια πληγή, μια γάγγραινα, και τροχοπέδη για την πρόοδο ,της κοινωνίας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στις Η.Π.Α ,και που ανέφερε η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια κ. Χάρις Κατάκη στην εκπομπή «Έχει Γούστο» της Μπίλιω Τσουκαλά {Ν.Ε.Τ- 9-5-2011} σε ερώτηση ¨ «Ποιόν θεωρείται δικό σας άνθρωπο»; η απάντηση ήταν   «αυτόν που είναι, ίδιος μ`εμένα».Θυμάμαι παλαιότερα μία ανακοίνωση της Ελληνικής ψυχιατρικής εταιρείας, η οποία ανέφερε ότι «Οι Έλληνες νέοι τυγχάνουν της προστασίας της οικογένειας μέχρι τα 28 έτη, σε αντίθεση με το εξωτερικό, που είναι μέχρι τα 18. Η εξάρτηση αυτή από την οικογένεια έχει ως αποτέλεσμα την αβουλία και την αναποφασιστικότητα των νέων . Δεν αποφασίζουν ακόμη ούτε για να προβούν σε εύρεση συντρόφου για γάμο». Δεν θα διαφωνήσει κανείς για την Ελληνική ιδιαιτερότητα, πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες.

Το πολιτισμικό μας αυτό επίπεδο οφείλετε στα 400 χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας-Τουρκοκρατίας, τα οποία υπήρξαν τροχοπέδη στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη των νεοελλήνων. Δεν βίωσε ο Ελληνισμός ούτε αναγέννηση ούτε διαφωτισμό. Μπροστά σε όλα αυτά τα αρνητικά ποιο σημείο βρίσκω θετικό;  Επειδή στην Ελλάδα δεν είχε αναπτυχθεί ποτέ ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, τον ρόλο αυτό τον παίζει η Ελληνική οικογένεια, η οποία  σκεπάζει στοργικά και στηρίζει τα μέλη της. Αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο, σε στιγμές κρίσης και ανεργίας, όπως η τωρινή. Στο εξωτερικό {δύση} σου λένε¨ «έγινες 18 ανέλαβε την ευθύνη σου διότι είσαι πια ενήλικος». Εδώ που δεν έχουμε κράτος πρόνοιας πως θα σπουδάσει ο νέος;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...