22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Οχι” σε κούρεμα του ελληνικού χρέους είπε ο Ρέγκλινγκ

Ημερομηνία:

Aνοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων όπως η επέκταση των ωριμάνσεων, άφησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ απέκλεισε την περίπτωση να υπάρξει ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Στην αρχή αυτού του έτους η ελληνική κυβέρνηση είχε μη ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς την ελάφρυνση του χρέους. Επιθυμούσαν ένα ονομαστικό κούρεμα. Τώρα καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι και αναγκαίο. Τώρα οι προσδοκίες τους είναι πιο ρεαλιστικές, γεγονός που θα διευκολύνει τις συνομιλίες», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

Μιλώντας στη φινλανδική Kauppalehti, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ετήσιο όφελος της τάξης των 8 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της από τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους χρέους της. Αυτό είναι περισσότερο από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ. «Έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα και μπορούμε να κάνουμε και κάτι ακόμα, αλλά όχι κούρεμα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι δανειστές θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους ξανά στην αρχή του επόμενου έτους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

Το Eurogroup έχει πει ότι θα εξετάσει το ζήτημα του χρέους μετά από μια θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αυτό θα γινόταν πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, πλεόν δεν είναι πιθανό.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως αυτή τη στιγμή το Grexit δεν υφίσταται για κανέναν ως σενάριο και τόνισε ότι οι αγορές θα πρέπει να μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, χωρίς να ανησυχούν.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το Grexit πάντοτε υπάρχει ως ενδεχόμενο υποθετικά και θεωρητικά. Μια χώρα που δεν συνεργάζεται πλήρως δεν μπορεί να περιμένει να λαμβάνει χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, τόνισε.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ