21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών”: Ισχυρό μήνυμα ειρήνης από πολλές εκατοντάδες Χανιώτες στη Βάση της Σούδας | Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Αγγελάκης

Πολλές εκατοντάδες Χανιώτες και Κρητικοί συμμετείχαν στη παγκρήτια κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης στη Βάση στο Μουζουρά.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης και κατάφερε να συσπειρώσει δεκάδες φορείς από όλη την Κρήτη.

Το πιο σημαντικό είναι όμως η μαζική συμμετοχή πολιτών αφού η κινητοποίηση ήταν ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών όσον αφορά τον αντιβασικό αγώνα.

Οι πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται περίπου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου αφού δόθηκαν οι καθιερωμένες ομιλίες οι διαδηλωτές προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της παλιάς πόλης, περνώντας μέσω από το λιμάνι και αφού έκαναν τον κύκλο επέστρεψαν έξω από την Εθνική Τράπεζα όπου περίμεναν λεωφορεία για να επιβιβαστεί τμήμα των διαδηλωτών και να ξεκινήσει η μηχανικόνητη πορεία προς τις Βάσεις.

"google ad"

 

Δεν είχε ανακοινωθεί σε ποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα γίνει η διαδήλωση και γι’ αυτό ίσως υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία, και έξω από το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Οι διαδηλωτές έφτασαν περίπου στις 3 το μεσημέρι στη βάση στο Μουζουρά όπου μαζικά προχώρησαν έως την πύλη. Εκεί βρισκόταν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

10μελή αντιπροσωπεία των διαδηλωτών με επικεφαλή τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη, αφού πρώτα διαβουλεύθηκε με την αστυνομία για τον αριθμό των διαδηλωτών των οποίων θα επιτραπεί η διέλευση, κατευθύνθηκε προς την πύλη όπου επιδόθηκε ψήφισμα των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης στον διοικητή της βάσης στο Μουζουρά.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται:

“Εμείς που μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, από όλη την Κρήτη, έξω από την Αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας, ύστερα από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης του Νησιού και άλλων δεκάδων συλλόγων, σωματείων και μαζικών φορέων απαιτούμε:

– Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία

– Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις – Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές αποστολές στο εξωτερικό

– Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν

– Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια

– Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

– Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Eνώ η αντιπροσωπεία επέδιδε το ψήφισμα μία ομάδα διαδηλωτών έγραφε συνθήματα στον δρόμο ενώ διαδηλωτής έβαλε φωτιά στις σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για το ρόλο του ΝΑΤΟ όπως το παρακάτω:

“Τόσα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία. Χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία”

Κι ένα άλλο:

“Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών”

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης είπε μεταξύ άλλων ότι “η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στους αμερικανούς ιμπεριαλιστές” καλώντας τον λαό να μην υποκύψει. “Δεν αποτελεί στοιχεία ομοψυχίας και εθνικής ενότητας, η υπεράσπιση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών”, τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων κ. Μανώλης Παπαδομανωλάκης αφού χαιρέτησε τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στάθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν από την “όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών” ενώ είπε ότι “η επίθεση στη Συρία και η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός στην περιοχή ενισχύουν τον κίνδυνο για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο”.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Βασίλης Λιόντος στάθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός αντιπολεμικού κινήματος από τη βάση γιατί “η απειλή του πολέμου είναι πάρα πολύ κοντά. Την ζούμε καθημερινά”

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην κινητοποίηση μεταξύ άλλων καλούσαν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ν. Χανίων, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων, αποτυπώνοντας αν μη τι άλλο μια ευρύτητα συμμετοχής.

 

Να σημειώσουμε τέλος, ότι δεν υπήρξε κάποια ένταση και η διαδήλωση τελείωσε ειρηνικά. Όμως, ένα μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών δεν επέστρεψε σπίτια του αλλά συνέχισε στα Καθιανά όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με φαγητό και μουσική από τις Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...