14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ούτε φράγκο δεν έχουν δώσει οι Γερμανοί της Fraport στο Δήμο Χανίων για την αποκομμιδή των σκουπιδιών

Ημερομηνία:

Μπορεί τον Ιούλιο ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας να δήλωνε, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Fraport ότι «είναι ξεκάθαρο ο δήμος Χανίων θα επιβάλει όλες τις νόμιμες χρεώσεις προς την νέα διοίκηση του αεροδρομίου τόσο για τα απορρίμματα όσο και για το νερό» με το κόστος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις να φτάνει τα 106 ευρώ ανά τόνο συν ΦΠΑ για την αποκομμιδή των σκουπιδιών, όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, παρά τα λόγια ο Δήμος Χανίων δεν έχει εισπράξει ούτε φράγκο.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Βλαχάκης είχε πει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίαση στις 24 του Μάη, πήρε μία απόφαση για την οικονομική σύμβαση συνεργασίας της Fraport με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χανίων όσον αφορά την αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων του αεροδρομίου. Η απόφαση αυτή έκανε αρκετό χρονικό διάστημα για να πάρει τη νομιμότητα από την Αποκεντρωμένη και γι’ αυτό δεν έχουμε υπογράψει ακόμα τη σύμβαση. Περιμέναμε, λοιπόν, ως Δήμος, να έχουμε τη νομιμότητα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, υπήρχε ένας κοινοτικός νόμος, ο οποίος αμφισβητούσε τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης μεταξύ ΟΤΑ και Fraport. Εφ’ όσον, λοιπόν, πήραμε τη νομιμότητα -και την πήραμε στις 4 Ιουλίου- κάλεσα μία συνάντηση, αυτή που έγινε σήμερα το πρωί, παρουσία του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, όπου εκεί διασαφηνίσαμε ακριβώς το κοστολόγιο, εξηγήσαμε ότι είναι 106 ευρώ» (σ.σ.: 106 χωρίς ΦΠΑ, 131 ευρώ με ΦΠΑ) «η αποκομιδή και η εναπόθεση. Και αυτό αναλύεται ως εξής: 60 ευρώ για την αποκομιδή και 46 για την εναπόθεση. Από ‘κει και πέρα, νομίζω ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις…».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είχε δηλώσει πως, πλέον, η πραγματικότητα είναι ότι το αεροδρόμιο το διαχειρίζεται η γερμανική εταιρεία Fraport, «οφείλουμε, λοιπόν, να συνεργαζόμαστε μαζί τους, να ζητήσουμε ορισμένα πράγματα, τα οποία σίγουρα θα προάγουν τον προορισμό Χανιά, θα βελτιώσουν τις συνθήκες στο αεροδρόμιο Χανίων, θα προβάλλουν τον τόπο μας και θα έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο στη δράση και στον σκοπό για τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ τη θέση. Οι παράγοντες της Fraport είναι θετικοί σε αυτό, και για την προβολή και για την τήρηση κάποιων κανόνων στο αεροδρόμιο και γενικότερα σε θέματα συνεργασίας με τον Δήμο Χανίων».

Τελικώς όμως, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν χθες στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” σχετικά με την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη στις 8.30 το βράδυ στο ΕΒΕΧ με θέμα την κρίση στις αερομεταφορές, τον ρόλο της Fraport και τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί και ο Δήμος Χανίων δεν έχει εισπράξει ούτε δραχμή.

Όμως ο δήμος συνεχίζει κανονικά την αποκομμιδή των σκουπιδιών του ιδιωτικού αεροδρομίου της Fraport. Αποκομμιδή που πληρώνουν οι Έλληνες βαριά φορολογούμενοι.

Ωραίοι οι Γερμανοί κρατιστές. Και η πίτα ολάκερη, και ο σκύλος χαρτάτος.

Και γιατί όχι; 4 βουλευτές της Αριστεράς έχει ο νομός, και δεν έχουν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν ούτε για τα πολύ βασικά. Γιατί όχι, λοιπόν;

Γιατί να πληρώσουν ένα κόστος για το οποίο αν το αρνηθούν καμία επίπτωση δε θα έχουν; Άλλωστε, στη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων στη γερμανική εταιρεία δεν προβλέπεται η πληρωμή δημοτικών τελών. Οι Γερμανοί “δεν πληρώνουν”, αλλά γι’ αυτούς επιτρέπεται. Για τους πολίτες της Ελλάδας που βρίσκονται όμως σε αδυναμία πληρωμής και δεν μπορούν να υπογράψουν “Σύμβαση”, που το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να εκλέξουν μία κυβέρνηση για να υπερασπίσει τα δίκαιά τους, το κράτος προχωρά σε κατασχέσεις και ετοιμάζει πλειστηριασμούς…

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου που εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία:

– “Η Fraport εισέπραξε κέρδη στην Ελλάδα ίσα με το 1/8 των συνολικών κερδών της σε όλο τον κόσμο – Η Γερμανία θέλει να ελέγξει τον Ελληνικό τουρισμό” – Τη Δευτέρα η ημερίδα για το αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...