13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο ήλιος έδιωξε την ατμόσφαιρα και το νερό στον Άρη

Ημερομηνία:

Ως τώρα γνωρίζουμε από προηγούμενες αποστολές ότι ο πλανήτης Άρης ήταν κάποτε θερμός, είχε ατμόσφαιρα πυκνή και φυσικά νερό, αφού ακόμα φαίνονται τα σημάδια από τα ποτάμια και υπάρχουν ιζήματα στους πυθμένες των θαλασσών και λιμνών. Ανάλυση των ιζημάτων αυτών δεν έχει γίνει ακόμα αλλά υποθέτουν ότι υπήρχε ζωή είτε βακτηριακή είτε ποιο ανεπτυγμένες.

Σταδιακά όμως ο πλανήτης αρχίζει να χάνει την ατμόσφαιρά του ήτοι την υγρασία του οπότε και το νερό του, τώρα και τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Πως; Γιατί; Για να ερευνήσει τον γύρω από τον ‘Άρη περιβάλλοντα χώρο, από την ΝΑΣΑ έστειλαν ένα δορυφόρο τον MAVEN τον Νοέμβριο του 2013. Όταν στις 21 Σεπτεμβρίου φέτος τέθηκε σε τροχιά και άρχισαν οι μετρήσεις μέσα σε λίγες μέρες ανακάλυψε ότι τα σωματίδια του στρεμματικού υλικού από τις ηλιακές εκρήξεις φτάνοντας στον Άρη επειδή δεν έχει μαγνητικό πεδίο να τα σταματήσει (αυτό δημιουργεί το Βόρειο και το Νότιο Σέλας στη Γη που έχει μαγνητικό πεδίο) καθώς διασχίζουν την ατμόσφαιρα παρασύρουν μαζί τους άτομα οξυγόνου, υδρογόνου και άνθρακα προς το διάστημα, αντίθετα προς τον Ήλιο. Αποτέλεσμα να φύγει το νερό στο διάστημα και η ατμόσφαιρα του να είναι σήμερα 100 φορές πιο αραιή από τη Γη.

Τώρα οι έρευνες στρέφονται στο τι ήταν αυτό που έκανε τον Άρη να χάσει το μαγνητικό του πεδίο και υπέστη αυτή την καταστροφή.

Μιχάλης Γ. Κελαϊδής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...