16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Ανδρέας Ξανθός για την απόφαση αναπομπής των κρίσεων που αφορούν προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ

Ημερομηνία:

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε μετά από απραξία 3 μηνών να προχωρήσει σε αναπομπή όλων των κρίσεων που αφορούν γιατρούς ΕΣΥ για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων της 1ης και 2ης ΥΠΕ επικαλούμενο «παρατυπίες» στη διαδικασία που ακολούθησαν τα Συμβούλια Επιλογής. Ποιες ήταν αυτές οι «παρατυπίες» ; Η εκπρόθεσμη κατάθεση της βεβαίωσης για την υπηρεσία υπαίθρου, η κλήση για προφορική συνέντευξη γιατρών πέραν της αρχικής πεντάδας γιατί οι πρώτοι είχαν ήδη επιλεγεί σε άλλες θέσεις κλπ Πόσους αφορούσαν ; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι για εντελώς τυπικούς λόγους το Υπουργείο αποφασίζει να «παγώσει» τους διορισμούς 208 ειδικευμένων γιατρών που εκκρεμούν εδώ και μήνες και οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των ΤΕΠ και στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αλλά και των νοσοκομείων των νησιών του Αιγαίου που επιβαρύνονται αυτή την περίοδο λόγω του προσφυγικού.

Είναι κοινός τόπος ότι το ΕΣΥ «πάσχει» στην πρώτη «γραμμή άμυνας» των νοσοκομείων που είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ακριβώς γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δρομολόγησαν μια δέσμη αλλαγών με στόχο την αυτόνομη στελέχωση και λειτουργία των ΤΕΠ με γιατρούς εξειδικευμένους στην Επείγουσα Ιατρική. Θεσμοθετήθηκε μετά από πρόταση του ΚΕΣΥ η διετής Εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική, ορίστηκαν τα 2 πρώτα Κέντρα Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακό και «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, Νοσοκομείο «Αττικόν») και κυρίως, προκηρύχθηκαν μαζικά το 2018 -για 1η φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ – 500 περίπου θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ για τη μόνιμη κάλυψη κενών θέσεων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας. Εκτός της 1ης και 2ης ΥΠΕ οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί και οι περισσότεροι από τους γιατρούς που επιλέχθηκαν από τα αρμόδια Συμβούλια έχουν ήδη διοριστεί. Στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ υπήρξε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα γιατρών και αυξημένος όγκος αιτήσεων οπότε καθυστέρησε η διαδικασία. Ολοκληρώθηκαν όμως οι κρίσεις και διαβιβάστηκαν από τον Ιούνιο τα πρακτικά επιλογής στο Υπουργείο για την τελική φάση των διορισμών. Η νέα πολιτική ηγεσία αντί να σπεύσει να διορίσει τους επιλεγέντες άρχισε να «παίζει καθυστέρηση» και να μιλά για «παρατυπίες».

Ποια είναι όμως αυτά τα Συμβούλια που έκαναν τις «παρατυπίες» κατά το Υπουργείο; Σύμφωνα με τον ν. 4498/2017 τα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής γιατρών ΕΣΥ συγκροτούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια, είναι 5μελή, προεδρεύει Διοικητής Νοσοκομείου και τα υπόλοιπα μέλη είναι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείων ή Διευθυντές Κλινικών της ίδιας ειδικότητας, που επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ των ομόβαθμων γιατρών της ΥΠΕ. Δηλαδή είναι Συμβούλια χωρίς κυβερνητικό έλεγχο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι για 1η φορά έχουν προσδιοριστεί με πολύ σαφή τρόπο τα κριτήρια μοριοδότησης και αξιολόγησης του κλινικού και επιστημονικού έργου των γιατρών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην επιλογή γιατρών στο ΕΣΥ. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε την παραμικρή αμφισβήτηση ούτε της διαδικασίας ούτε της ουσίας των κρίσεων, έχουν ήδη διοριστεί εκατοντάδες γιατροί όλων των βαθμίδων στις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες αλλά και οι γιατροί με το βαθμό του Διευθυντή στα ΤΕΠ της 1ης και 2ης ΥΠΕ, μέχρι που άρχισαν φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης να μιλούν για μη τήρηση της νομιμότητας, για «παρατυπίες», για διορισμούς ατόμων που δεν είχαν κάνει αίτηση! Φυσικά χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. Είναι γνωστό ότι συχνά στις κρίσεις των γιατρών ΕΣΥ υπάρχουν ενστάσεις υποψηφίων για τη βασιμότητα των οποίων γνωμοδοτούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά ποτέ δεν αναπέμφθηκαν κρίσεις εκατοντάδων γιατρών στο όνομα «παρατυπιών». Η αναπομπή αφορά πάντα συγκεκριμένη κρίση και όχι το σύνολο των θέσεων μιας προκήρυξης.

Κάτι λοιπόν «μαγειρεύεται» εδώ. Τι ακριβώς θέλει το Υπουργείο; Nα «παγώσουν» οι προσλήψεις των γιατρών στα ΤΕΠ και να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η ενίσχυση των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου και των νησιών ανακουφίζοντας σημαντικά τη λειτουργία τους και βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των ασθενών ειδικά την ώρα της εφημερίας; Και η υποτιθέμενη επιτάχυνση των προσλήψεων (μέσα σε 5 μήνες θα ολοκληρώνονται σύμφωνα με τον κ. Κικίλια) πάει περίπατο; Ή μήπως ψάχνουν πρόσχημα για να τις ακυρώσουν τελείως ακυρώνοντας ταυτόχρονα μια σοβαρή αναβάθμιση στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών στο ΕΣΥ; Και με τις υπόλοιπες 940 θέσεις μονίμων γιατρών που είχε δοθεί έγκριση προκήρυξης στα νοσοκομεία και σταμάτησε η διαδικασία λόγω των εκλογών τι θα γίνει; Πότε θα επανεκτιμηθούν οι προτεραιότητες και θα δοθεί νέα έγκριση προκήρυξης; Περιμένουμε απαντήσεις και όχι ως συνήθως επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς ουσία.

Και η ουσία είναι ότι μετά από 3 μήνες η νέα πολιτική ηγεσία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα (1) διορισμό γιατρού ΕΣΥ αλλά δεν έχει δρομολογήσει ούτε μια (1) νέα πρόσληψη γιατρού ΕΣΥ ή νοσηλευτικού-παραιατρικού προσωπικού. Αρκετά λοιπόν με την κοροϊδία. Ήδη η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ετοιμάζεται να αντιδράσει στη μεθόδευση αυτή, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας μιλά για χρονοτριβή και ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορισμού των γιατρών αρκετοί από τους οποίους παραιτήθηκαν από θέσεις που κατείχαν για να πάρουν μέρος στην προκήρυξη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...