20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ο αργός θάνατος της δεξιάς… (πολιτικής)

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Διεθνές Οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται και ένα δεύ­τερο κύμα ύφεσης, που θα συνοδεύεται από καταρρεύσεις, περισ­σότερους ανέργους, κοινοτικές εκρήξεις και πολιτικά απρόβλεπτα, σκιά­ζει το νότιο ανεπτυγμένο γεωγραφικό χώρο του πλανήτη μας.

Η Ελλάδα μέσα σε αυτό το κλίμα είναι απόλυτα επισφαλής και είναι το πρώτο θύμα της επερχόμενης λαιλάπας της παγκόσμιας οικο­νο­μίας.

Τέλος εποχής, αντιμέτωπη η Ελλάδα με ανατροπές, έχοντας απο­λέ­σει την εμπιστοσύνη των ξένων και με ένα εσωτερικό μέτωπο στην χειρότερη έμφασή του, προσδοκά από τους πολίτες και εν όψει θυελλωδών ποινών να προσαρμοσθούν σε ένα νέο τρόπο σκέψης, ζωής, συμπεριφοράς, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο ευδαίμονος μεταπο­λιτευ­τικής, στο τέλος του κράτους κυρίως του κοινωνικού, με μεταπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ;

Για την σωτηρία της χώρας δεν αρκεί μια πρωτοβουλία μονομερή για την απαλλαγή της δεξιάς οικονομικής πολιτικής και μόνο, αλλά πρέπει να αλλάξουν σκέψη ριζικά όλες οι πολιτικές ομάδες, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, και οι εκπρόσωποι κοινω­νικών φορέων.

Με συλλογικό αγώνα και μπροστάρη την αριστερά, πρέπει να ξεπεραστεί η πολιτική αδυναμία και οι δυσκολίες. Με στόχο μια ορθο­λογική κατανομή των βαρών, μια κατανομή που να ανταποκρίνεται στο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και να διευρύνει τις παραγωγικές δυ­να­τό­τητες, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα καλύτερο αύριο. Τα σκληρά και αντιλαϊκά που πήρε η συγκυ­βέρνηση προκαλούν σοκ και δέος. Με μια κρατική μηχανή που παραμένει σε λήθαργο, με ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που παραποιεί, δυσχεραίνουν ακόμη πε­ρισσότερο την δύσκολη κατάσταση.

 Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΥΡΩ

Θα ήταν η Ευρώπη καλύτερη χωρίς το ευρώ; Μπορεί.

Η Παγκοσμιοποίηση θα είχε και πάλι εξασθενήσει τις πλέον αδύ­ναμες οικονομίες της, σε βαθμό που ακόμα και χωρίς τον φτηνό δανει­σμό της Ευρωζώνης, οι μικρότερες νότιες οικονομίες της Ε.Ε. να αντι­μετώπιζαν κατά πάσα πιθανότητα και πάλι κάποιας μορφής οικονο­μικής κρίσης. Άλλα αν το ευρώ δεν ήταν εκ κατασκευής πολιτικό εγχεί­ρημα σε μια Ευρώπη ανέτοιμη στην πραγματικότητα για κοινό νόμισμα, η σημερινή κρίση θα είχε επιλυθεί μάλλον εύκολα και γρήγορα.

Αλλά σήμερα αυτό δεν γίνεται γιατί πάνω από τις συνόδους της Ε.Ε. εξακολουθεί να πλανάται ένα φάντασμα που δεν είναι άλλο από το φάσμα της κατάρρευσης, αποτέλεσμα μιας σκληρής δεξιάς οικονομικής πολιτικής.

Τέλος, για την Ελλάδα η χρεοκοπία δεν είναι απλώς οικονομική, αλλά βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική. Γι’ αυτό πρέπει οι πολιτικοί φορείς, οι συνδικαλιστές και τέλος οι πολίτες που με την ψήφο τους επιβραβεύουν αυτές τις πολιτικές, να τις ανατρέψουν, οδηγώντας τη χώρα σε νέους ορίζοντες μαζί με τις δυνατότητες της αριστεράς και της προόδου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...