20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Βαρουφάκης κάλεσε τον Σταϊκούρα να ηχογραφήσει το Eurogroup και να ασκήσει η χώρα βέτο – «Δεν είμαστε ίδιοι», απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Ημερομηνία:

Τις ημέρες του 2015 θυμήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ζήτησε από τον Χρήστο Σταϊκούρα να ηχογραφήσει το Eurogroup της Πέμπτης και να θέσει βέτο εκ μέρους της Ελλάδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ζητά από τον κ. Σταικούρα να ηχογραφήσει κάποιο Eurogroup.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης είπε στον υπουργό Οικονομικών πως ελπίζει να έχει ηχογραφήσει και τα προηγούμενα Eurogroup στα οποία έχει συμμετάσχει.

«Ελπίζω ο κ. Σταικούρας να ηχογραφήσει σήμερα και τις προηγούμενες φορές να έχει ηχογραφήσει πατώντας το κουμπί record την τηλεδιάσκεψη που έχει, γιατί η  ιστορία απαιτεί από εμάς να καταθέσουμε πρακτικά για το τι είπαμε εκ μέρους των πολιτών τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών αντιπαρατέθηκε σε υψηλούς τόνους με τον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις συμβουλές που του έδωσε  για βέτο στη σημερινή διαδικασία γιατί έτσι θα οδηγούσε τη χώρα στο καλοκαίρι του 2015.

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση να ασκήσει βέτο

Σύσταση προς την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup απηύθυνε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι «εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει, θα έχει βάλει ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες ανάκαμψης της χώρας».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα κατά τη συζήτηση στη βουλή, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το βέτο είναι αναγκαίο για την επιβίωση της Ελλάδας και την διάσωση της ΕΕ.

Τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι ιστορική γιατί σήμερα η ΕΕ θα αποφασίσει αν έχει μέλλον ή όχι.

Επίσης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε αν υπάρξει σήμερα συμφωνία που δεν θα προβλέπει την έκδοση ευρωομολόγου, η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι είναι δυνατή και πλούσια, θα διαλυθεί σύντομα.

Στο μεταξύ όμως, πρόσθεσε, ο ελληνικός λαός θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην χρεοδουλοπαροικία. «Θα ήταν ασύλληπτη ανευθυνότητα να μην θέσετε βέτο στο σημερινό Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο διάλογος ανάμεσα σε Βαρουφάκη και Σταϊκούρα

Χρήστος Σταϊκούρας: «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου απέναντι στη χώρα και με αυτό το κριτήριο θα δράσω μακριά από δημιουργικές ασάφειες σαν αυτές που μας κόστισαν και θα μας κοστίζουν»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ιστορία κρίνει τους υπουργούς Οικονομικών όχι ο ένας τον άλλον, θα μας κρίνει και σας κι εμένα η  ιστορία. Με την απάντηση που δώσατε σε μένα όμως κάνετε ένα κακό στον εαυτό σας. Σήμερα θα πρέπει να πάτε να δώσετε μια μάχη και το μόνο όπλο που έχετε είναι το όπλο ενός εν δυνάμει βέτο.  Μόλις το απολέσατε.  Πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας στην ολομέλεια της Βουλής σας ώθησε να ασκήσετε  βέτο κι εσείς στείλατε μέσα απ’ αυτό το κοινοβούλιο ένα μήνυμα στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών και στους υπόλοιπους σκληρούς ότι δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Πετάξατε στο καλάθι των σκουπιδιών τη μόνη διαπραγματευτική δύναμη που είχατε σήμερα στο Eurogroup. Δεν είχατε το δικαίωμα να κάνετε αυτό το κακό στον εαυτό σας»

"google ad"

Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι φοιτητές στα πανεπιστήμια διδάσκονται το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως ένα από τα κορυφαία παραδείγματα προς αποφυγή. Επί ημερών σας έγινε η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων από το 2010 και χρειάστηκε η επόμενη κυβέρνηση να κάνει επώδυνη ανακεφαλαιοποίηση. Τωρα να μιλάτε εσείς πάει πολύ. Δεν θέλω να οδηγήσω τη χώρα μου εκεί που την οδηγήσατε  εσείς το καλοκαίρι του 2015, δεν έχω απεμπολήσει κανένα δικαίωμα. Μιλάτε σε  ένα  υπουργό ο  οποίος μέχρι τώρα εκπροσωπώντας την χώρα έχει πετύχει σε εφτά μήνες δύο θετικές αξιολογήσεις,  εκταμίευση πόρων για την Ελλάδα, μειώσεις φόρων, παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και αντιμετώπιση της Ελλάδας όχι ως μία εξαίρεση αλλά ως κανόνα. Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω να φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα.»

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...