«Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το πρώτο θέμα που έθεσε ήταν αυτό της “ποινικής ασυλίας” των τραπεζικών στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις, όπως για την αναδιάρθρωση δανείων. Καταλαβαίνω ότι έχουν δίκιο και ασφαλώς θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία γι’ αυτό», είπε ο κ. Γεωργιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα.

Η «ποινική ασυλία» αφορά στελέχη που λαμβάνουν αποφάσεις για αναδιαρθρώσεις δανείων, διαγραφές δανείων και κουρέματα δανείων.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διακανονισμού, ανακοινώνοντας ότι έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας στο υπουργείο. Όπως σημείωσε, γίνεται συζήτηση και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών «προκειμένου να διαπιστωθεί «που «κολλάει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μεν αλλά πρακτικά αποτελέσματα, όπως ξέρετε, έχουμε ελάχιστα. Αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ όπως και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ήταν και διαρκές αίτημα των δανειστών και αφορούσε επίσης την κάλυψη αυτών που παραχωρούσαν τα δάνεια στα funds έναντι εξευτελιστικών τιμών.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 για τις δηλώσεις Γεωργιάδη: 

Όταν οι Αθηναίοι επέκτειναν τα Μακρά Τείχη, οχυρώνοντας πλήρως την Αθήνα, ο Σπαρτιάτης Πρέσβης σαστισμένος ρωτούσε «τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να χρειάζεστε τέτοια οχυρωματική προστασία;» Λίγο μετά ο Πελοποννησιακός Πόλεμος έφτασε στην κορύφωσή του.

Ακριβώς τις ίδιες σκέψεις μας προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως σκοπεύει να φέρει ρύθμιση για χορήγηση ποινικής ασυλίας στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη «για σημαντικές αποφάσεις», δηλώνοντας ότι είναι «το πρώτο πράγμα που του έθεσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, την ποινική ασυλία επιτελικών τραπεζικών στελεχών» συμπληρώνοντας πως «καταλαβαίνω ότι έχουν δίκιο, θα αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για αυτό».

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τις τράπεζες, αναφορικά με τα Κόκκινα Δάνεια – διότι αυτό είναι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, ώστε να χρειάζεται χορήγηση ποινικής ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη θα εντείνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την τιτλοποίηση και πώληση των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά funds για ένα κομμάτι ψωμί. Γνωρίζουμε επίσης πως για να λειτουργήσει αυτό το κοινωνικά διαλυτικό και οικονομικά καταστροφικό, κυρίως για τις ίδιες τις τράπεζες, σχέδιο, απαιτείται η καταπάτηση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, ακόμα και βασικών συνταγματικών διατάξεων.

Η ρήξη με το λαό φαίνεται πως είναι ειλημμένη απόφαση για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.