18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταφράζει την απόφαση του Eurogroup σε απλά ελληνικά

Ημερομηνία:

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρεί να «μεταφράσει» την τελευταία απόφαση του Eurogroup, εξηγώντας τι σημαίνει στην πραγματικότητα, παράγραφο-παράγραφο.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Βαρουφάκη:

«Οπως κάθε τυραννία έτσι και η τρόικα έχει δημιουργήσει τη δική της φρασεολογία, για να μην πω γλώσσα, ώστε να αμπαλάρει τα ανακοινωθέντα της ως ανθρωπιστικές, λογικά αναπόφευκτες, αποφάσεις που προαναγγέλλουν θετικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόσφατο ανακοινωθέν του Eurogroup. Καθήκον όσων αντιστέκονται είναι η «μετάφραση» τέτοιων ανακοινωθέντων από την τρόικα-speak (όπως θα την ονόμαζε ο μακαρίτης ο Οργουελ) σε απλά ελληνικά. Με αυτό τον σκοπό παραθέτω το κείμενο της τρόικας (με πλάγια γράμματα) και αμέσως από κάτω τη «μετάφραση».

1. Εισαγωγικά: Χαράς ευαγγέλια

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup καλωσορίζει την επιβολή στην Ελλάδα άλλης μιας δόσης δανείων που επιτρέπουν στη χώρα να πληρώσει την τρόικα υπό όρους που βαθαίνουν την πτώχευση του Δημοσίου, επεκτείνουν την κρίση του ιδιωτικού τομέα, προωθούν την ερημοποίηση της χώρας αλλά και συνεχίζουν την προσποίηση ότι η κρίση επιλύεται.

2. Νέα λιτότητα που βουλιάζει ό,τι απέμεινε από τον ιδιωτικό τομέα

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων της β’ αξιολόγησης, ιδίως του φιλόδοξου δημοσιονομικού πακέτου για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, που αφορά τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Μαζί αυτά παρέχουν καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται για μετά το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση, που κατήγγελλε ώς πρόσφατα ότι η νομοθέτηση περικοπών για μετά το 2018 είναι παράνομη, δέχτηκε ότι, μετά το 2018, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο, ενώ η Εφορία θα παρακρατά ένα ολόκληρο μηνιάτικο (μισθός ή σύνταξη) ετησίως των φτωχότερων Ελλήνων, καθώς και το ίδιο εξοντωτικό ποσοστό από τις επιχειρήσεις.

Το ότι μία στις δύο οικογένειες δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο, και ζει με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς, δεν αφορά την τρόικα. Ούτε το γεγονός ότι η μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ζουν από τους φτωχούς, θα τις αναγκάσει να κλείσουν με αποτέλεσμα περισσότερους ανέργους και περαιτέρω καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων.

3. Οργιο πλειστηριασμών χωρίς βελτίωση της θέσης των τραπεζών

Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση πακέτου αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είναι η δημιουργία ενεργού δευτερογενούς αγοράς, πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, όπως και δράσεων για να καταστεί πλήρως λειτουργική η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

"google ad"

Τα «κόκκινα» δάνεια πωλούνται και μεταπωλούνται στην αγορά όπου κυριαρχούν αρπακτικά funds με συνακόλουθη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Ετσι, οι τιμές των ακινήτων συνεχώς πέφτουν, ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται και οι ελληνικές επιχειρήσεις ή κλείνουν ή αποκτώνται από ξένες, οι οποίες όμως δεν έχουν σκοπό να επενδύσουν όσο τα μέτρα λιτότητας και υπερφορολόγησης αναπαράγονται.

4. Τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα παραμένουν καταργημένα, ενώ οι ομαδικές απολύσεις «απελευθερώνονται»

Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup χαιρετίζει την ισχύουσα νομοθεσία που διασφαλίζει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ευθυγραμμίζει τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

«Διασφαλίζει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις» σημαίνει, απλώς, ότι διατηρείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων η οποία νομοθετήθηκε το 2012. Πάει, λοιπόν, και η τελευταία κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ!

Επιπλέον, όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις η φράση «βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.» σημαίνει, σε τρόικα-speak, ότι χαλαρώνουν και οι τελευταίοι περιορισμοί ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να απολύονται κάθε μήνα.

5. Οι μικρές επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού

Το Eurogroup επίσης συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση της νομοθεσίας που αφορά την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις και την περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Το 2015, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ανακοινώσαμε ότι: (α) οι λεγόμενες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ ήταν ξεπερασμένες και ανεπιθύμητες τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ, και (β) θα συνεργαζόμασταν προς ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα έβγαζε από το στόχαστρο τους μικρομεσαίους, μεταφέροντας σε αυτό την ολιγαρχία.

Η τρόικα τότε αντέδρασε βίαια, στον βαθμό που έφτασε να απειλεί στελέχη του ΟΟΣΑ να μην αναμειγνύονται στα του ελληνικού μνημονίου! Τώρα, το Eurogroup συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση επειδή επανέφερε εκείνες τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, που θα φέρουν νέα πανωλεθρία στους μικρομεσαίους, κατ’ απαίτησιν της ολιγαρχίας και των ξένων πολυεθνικών.

6. Μείωση του ΕΣΠΑ, παρουσιαζόμενη ως πράξη γενναιοδωρίας

Το Eurogroup συγχαίρει επίσης την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαιρετική κινητοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την τόνωση των επενδύσεων… [και] για την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, που ανέρχονται περίπου σε 11 δισ. ευρώ… επιπρόσθετα 970 εκατ. ευρώ, … για την περίοδο 2017-2020…

Πριν πούμε «να, και κάτι καλό!» αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που προβλέπεται από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2015-2020 είναι κατά 25% μικρότερο από το αντίστοιχο της περιόδου 2010-2015! Η μείωση της χρηματοδότησης παρουσιάζεται, παραπλανητικά, ως μοχλός… ανάπτυξης.

Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα από κοινού με τους θεσμούς… να αναπτύξουν και να στηρίξουν μια ολιστική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

Πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω επιλογές κινητοποίησης επιπρόσθετων κεφαλαίων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως είναι η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).

Καταπληκτικό: Θυμίζει «ναυαγοσώστη» που δένει σιδερένια μπάλα στο πόδι αδύναμου κολυμβητή, τον πετάει στα βαθιά νερά και μετά τον καλεί «να αναπτύξει “ολιστική στρατηγική” για τη βελτίωση των κολυμβητικών του δεξιοτήτων»!

Εφημερίδα των Συντακτών

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ο θάνατος του Μανόλη και οι τραγικές αδυναμίες του ΕΣΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την διενέργεια των...

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σφακίων στο μικροσκόπιο της εκπομπής “Bίλατζ Γιουναϊντεντ”

Αφιερωμένη στα ποδοσφαιρικά Σφακιά θα είναι η δημοφιλής εκπομπή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...