17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο Γιώργος Σταθάκης απαντά σε 13 ερωτήματα για όσα θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ANΕΛ

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου

1.Προαναγγείλατε νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια κ. υπουργέ. Τι αλλαγές θα φέρετε;

Η νομοθετική ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο νέος νόμος θα αποβλέπει στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφετέρου και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι δύο αυτοί στόχοι διέπουν τον σχεδιασμό του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και πάνω από όλα για την ανακούφιση, ψυχολογική και υλική, των χρεωμένων νοικοκυριών.

2. «Σεισάχθεια» να περιμένουμε;

Αποσκοπούμε σε μία ριζική ανακούφιση των οφειλετών και μίας συνολικής διευθέτησης των ιδιωτικών χρεών με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θα διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα στη στέγαση. το οποίο θα εξασφαλιστεί μέσα από την προστασία της πρώτης κατοικίας.

3.Με τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές τι θα πράξετε;

Η άποψή μας είναι ότι είναι το μέτρο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης αργίας πρέπει να ανακληθεί. Η νομοθεσία για τις τουριστικές περιοχές επέτρεπε τα ανοικτά μαγαζιά την Κυριακή και ως θεσμός επαρκούσε για την κάλυψη των σχετικών αναγκών. Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως τουριστικής ήταν ο ίδιος αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

4.Αν χρειαστεί να φέρετε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τι θα πράξετε με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

Η συνταγή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης που εφαρμόστηκε στη χώρα βασίστηκε και στην περιστολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που επέφερε περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας ρίχνοντας την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Ένα θέλουμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, τότε η διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας. Πρέπει, ωστόσο, να αλλάξει ο προσανατολισμός του και να επικεντρωθεί σε μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα υποδομών, ικανά να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, καθώς επίσης και στη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

5.Στο ΕΣΠΑ τι αλλαγές να αναμένουμε;

Οι προτεραιότητες που θέτει το σχέδιο ανάπτυξης ΣΕΣ για την περίοδο 2014-2020 είναι συμβατές με τους αναπτυξιακούς μας στόχους, καθώς εστιάζουν στα μικρά έργα, στα ποιοτικά προϊόντα του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, στις αστικές αναπλάσεις και στην προστασία του περιβάλλοντος. Από εκεί και ύστερα, κινούμενοι στο πνεύμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, έμφαση θα δοθεί στην στήριξη της απασχόλησης.

6.Από το «πακέτο Γιούνκερ» τι θα διεκδικήσετε;

Το πακέτο Γιούνκερ είναι ένα πρώτο περιορισμένο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και αν εκτελεστεί σωστά ενδέχεται να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. Τα τμήματα εκείνα του πακέτου που αφορούν τις επενδύσεις στην ενέργεια και στα διευρωπαϊκά έργα υποδομής αποτελούν μέρος και της δικής μας αναπτυξιακής ατζέντας.

7.Αν φέρετε νέο αναπτυξιακό νόμο, πού θα στηρίζετε; Τι νέες κατευθύνσεις θα έχει;

"google ad"

Κατ’ αρχάς αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται αναπτυξιακός νόμος. Συνεπώς αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να καταρτίσουμε έναν. Οι βασικές κατευθύνσεις του είναι στην κλαδική εστίαση των επιδοτούμενων έργων ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, ενώ έμφαση θα δοθεί στις έμμεσες ενισχύσεις και θα ενισχυθούν τα κριτήρια απασχόλησης και περιβαλλοντικής προστασίας για την επιλεξιμότητα τους.

8.Με την ακρίβεια κ. υπουργέ; Έχετε κάποιες πρώτες ιδέες για την -πραγματική- αντιμετώπισή της;

Ήδη από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού και τη θέσπιση ενός αξιόπιστου παρατηρητηρίου τιμών.

9.Ήθελα, επίσης, να σας ρωτήσω τι αλλαγές θα έχουμε στις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο σας.

Κοιτάξτε, μέχρι στιγμής οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι κυρίως μέσα από την αλλαγή κρατικών μονοπωλίων σε ιδιωτικά μονοπώλια με αποτέλεσμα το κράτος να βγαίνει οικονομικά ζημιωμένο. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε αυτή την πρακτική.

10.Οι δανειστές πρέπει να ανησυχούν; Ή για να το πω αλλιώς κ. Σταθάκη, σε ένα συμβιβασμό με τους εταίρους μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής σας;

Όπως έχουμε δηλώσει και προεκλογικά, στόχος μας είναι μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα ρυθμίσει ένα χρέος πανθομολογουμένως μη βιώσιμο. Από εκεί και ύστερα υπάρχουν σαφέστατα κόκκινες γραμμές, οι οποίες αφορούν το τέλος με τις πολιτικές τις λιτότητας.

11.Η «συμφωνία- γέφυρα» με τους δανειστές τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να περιλαμβάνει;

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας. Πρώτον, η απομείωση του δημόσιου χρέους. Δεύτερον, ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας χωρίς την παραγωγή πλεονασμάτων. Τρίτον, οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η οικονομία όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και αλλού. Και, τέταρτον, το χρηματοδοτικό πλαίσιο κατά την μεταβατική περίοδο από το μνημονιακό καθεστώς στην εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

12.Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης εκτιμάτε ότι μπορεί να λάβετε ψήφο ανοχής από το Ποτάμι; Θα το επιδιώξετε;

Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως την αντιπολίτευση. Εμείς αμέσως μετά τις εκλογές συγκροτήσαμε κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, η οποία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μία βιώσιμη λύση για τη χώρα. Από εκεί και ύστερα οποιαδήποτε ενίσχυση αυτής της προσπάθειας είναι ευπρόσδεκτη, από τη στιγμή που θα επιδοκιμάζει ή τουλάχιστον δεν θα απορρίπτει τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης.

13.Από το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ έχει στην πράξη αποδείξει ότι διαφωνεί με την κατεύθυνση των πολιτικών που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητής βρήκε μέσα στο φαγητό του στην Λέσχη παξιμάδι βίδας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από την φοιτητική λέσχη του...

Η Οδύσσεια του Μαρκόπουλου – Ένας χρόνος μετά

Ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την...

Μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά

«Το ταξίδι του μαθητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά...

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιαποβλήτων του Δήμου Χανίων με νέες περιοχές δράσης

Ο Δήμος Χανίων προχωρά στην επέκταση του προγράμματος «Διαλογή...