21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Γ. Σταθάκης ζητά την παραίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Ημερομηνία:

«Αν ήμουν στη θέση της θα δήλωνα παραίτηση και θα παρέδιδα την έδρα μου» δήλωσε ο υπουργός Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος  Σταθάκης στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, αναφερόμενος στην από το βήμα τοποθέτηση της Π.τ.Β. Ζωής Κωνσταντοπούλου και την απόφασή της να μη στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης, επιλέγοντας να ψηφίσει «παρούσα».

 

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης, απορρίπτοντας τα σενάρια περί Grexit. Παράλληλα, σημείωσε πως όποιος βουλευτής διαφωνεί με τα μέτρα, πρέπει να παραιτηθεί.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τόνισε πως το πρόγραμμα είναι επαρκές, ενώ όσον αφορά στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είπε:

Δεν ισχύουν. Το Eurogroup δεν είναι όμως ο χώρος να τεθούν τέτοια θέματα. Ο κ. Σόιμπλε έχει ταυτιστεί με το θέμα του Grexit. Το κάνει για εσωτερική κατανάλωση.

«Το θέμα με την αξιοπιστία των μέτρων είναι υπερβολική διατύπωση», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

Δεν νομίζω ότι είναι 15 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων. Είναι 9 δισ. ευρώ το πρόγραμμα, είναι πολύ συγκεκριμένο. Εάν ήθελε κάποιος να δημιουργήσει πρόβλημα πιθανόν να ζητούσε νέα μέτρα. Εάν κάποιος ήθελε να εμποδίσει την ομαλή ψήφισή του στο Eurogroup.

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί να εμποδίσει να περάσει η πρόταση στο Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος θα δείξει ευελιξία, αλλά έως κάποια όρια. Είναι σαφές ότι θέλουμε συμφωνία. Οι προτάσεις μας έχουν σαφή όρια, έχουν συμφωνηθεί τα πλεονάσματα, έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο της αναχρηματοδότησης, τα μεγέθη είναι δεδομένα. Είναι 73 δισ. ευρώ», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «κάθε βουλευτής και υπουργός πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στο υπαρκτό δίλημμα. Ή μια συμφωνία καλύτερη από τις προτάσεις Γιουνκέρ, ή μία έξοδος από το ευρώ, για το οποίο δεν έχουμε πάρει εντολή. Πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα διαμορφώσουν επαρκώς τις προϋποθέσεις για να περάσουν τα μέτρα».

«Εάν ένας βουλευτής σε ένα αριστερό κόμμα διαφωνεί, προφανώς θα πάρει τις αποφάσεις του και να ακουλουθεί τον κανονισμό, δηλαδή εάν διαφωνεί ριζικά θαπρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

«Το θέμα της διαφωνίας των υπουργών θα το διαχειριστεί ο πρωθυπουργός. Εάν εγώ διαφωνούσα με τα μέτρα θα είχα παραιτηθεί. Εάν αισθανόμουν ότι με ξεπερνάει η πολιτική της κυβέρνησης θα παρέδιδα την έδρα μου», συμπλήρωσε και τόνισε:

Είναι σαφής η κυβερνητική πλειοψηφία.  Δεν θα φύγουν οι ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση έχει κάνει επιλογές σε αυτά τα θέματα. Η πρόταση είναι δεδομένη, υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κυβέρνηση. Ακόμα και στην πρόταση υπάρχει μέριμνα για τον ΦΠΑ στα νησιά. Δεν υπάρχουν εντάσεις ή θέματα, ακόμα και για τις αμυντικές δαπάνες το ρυθμίσαμε.

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις διατυπώσεις για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις του χειρισμού της διαδικασίας στη Βουλή, δεν υπάρχει θέμα. Το τι θα κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι δικό της θέμα. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Εμείς είμαστε κόμμα που έχει διάλογο, άρα θα τεθεί στα όργανα», είπε.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε πως «η συμφωνία απελευθερώνει αμέσως τον ELA και θα ανοίξουν οι τράπεζες, τα capital controls ωστόσο θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Για δύο περίπου μήνες. Το ομαλό άνοιγμα θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση των συναλλαγών. Μόνο ο περιορισμός στις αναλήψεις θα παραμείνει για δύο ή κάποιους μήνες».

"google ad"

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος για «κούρεμα» των καταθέσεων, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «σύνθετη».

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ανέφερε πως «λογικά θα υπάρξουν αντικαταστάσεις υπουργών».

Τι είχε πει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε “ΠΑΡΩΝ” στη χθεσινή ψηφοφορία και δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση με κορμό την αριστερά δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμών σε μία Ευρώπη που έχει προδώσει τους καταστατικούς της σκοπούς, που χρησιμοποιεί το ευρώ ως μέσο επίτευξης ευημερίας, αλλά ως μοχλό καταναγκασμού των απείθαρχων λαών.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «ο λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την υπόθεση της απαλλαγής του από τα δεσμά του μνημονίου, που επιβλήθηκε στην κοινωνία με πρόσχημα του χρέους, ενός χρέους επονείδηστου, όπως κατέδειξε η επιτροπή της Βουλής και συνομολόγησε στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ. Ένα χρέος που το δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με συμβάσεις διαφθοράς και μίζες. Ένα χρέος που δόλια η τρόικα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις μετέτρεψε από ιδιωτικό σε δημόσιο, σώζοντας τις γαλλικές και τις γερμανικές και τις ελληνικές τράπεζες».

Η ΠτΒ υπογράμμισε ότι «αυτό το χρέος, που δεν δημιούργησε ούτε διόγκωσε ο λαός και η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν έχει καταβάλει τις οφειλές της προς την Ελλάδα, οφειλές που ξεπερνούν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η Γερμανία απόλαυσε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αναπτυχθεί. Η Γερμανία συμπεριφέρεται σαν να της χρωστάει η κοινωνία και ο ελληνικός λαός, προωθώντας μία πολιτική που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ποινικό έγκλημα».

 

newpost.gr, ereportaz.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...