14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ο Γ. Τσακαλώτος προκρίνει εθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ελάφρυνση του χρέους

Ημερομηνία:

Σαφείς αιχμές για το μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:  «Θαμπωθήκαμε από τη διαπραγμάτευση. Γι” αυτό δεν καθόταν ο καθένας σε κάθε υπουργείο να πει: «Καλά, εγώ τι πρέπει να κάνω; Ας κάνει ο Ευκλείδης τις συζητήσεις με τους διαπραγματευτές. Εγώ δεν πρέπει να κάνω κάποια δουλειά;»». Και προσθέτει: «Δηλαδή, αν θέλει να κάνεις κάτι για τη Β” Λυκείου, δεν είναι απαραίτητο ότι χρειάζεσαι και χρήματα. Χρειάζεσαι σκέψη και οργάνωση».

Ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», θέτει ως όρους για την την επιστροφή του σε ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα του επιτραπεί «να εφαρμοστούν 7-8 μέτρα που θα αφήσουν το αριστερό αποτύπωμα». Ταυτόχρονα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προκρίνει εθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν ξέρω αν οι Ευρωπαίοι ήθελαν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήθελαν να μην είναι ένα ανταγωνιστικό παράδειγμα για τις άλλες χώρες στην Ευρώπη: την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία», τονίζει.

«Η διαπραγμάτευση πέρασε από πολλές φάσεις. Και όπως ένα καλό έργο, υπάρχει αυτό που φαίνεται στην οθόνη και αυτό που γίνεται από κάτω. Δεν σας κρύβω ότι έγινε πιο δύσκολη γιατί υπήρχαν ατζέντες που δεν είχαν σχέση με την ελληνική οικονομία. Είχαν να κάνουν με την αποτυχία ή την επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ήταν κακό προηγούμενο για μερικούς».

«Υπήρχε πολιτική ατζέντα που δημιουργούσε δυσκολίες. Και παράλληλα υπήρχε πολιτική ατζέντα και μεταξύ των Θεσμών. Για παράδειγμα, για το αν θα έμπαινε ή δεν θα έμπαινε στο τραπέζι το χρέος άλλες απόψεις είχε το ΔΝΤ και άλλες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οταν παραδώσαμε την πρόταση των 47 σελίδων, το σχέδιο Γιούνκερ που μας δόθηκε εκείνη τη στιγμή ήταν απαράδεκτο. Εκτός από το σημείο των πλεονασμάτων, που ήταν προφανώς χαμηλότερα από αυτά που είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όλα τα υπόλοιπα ήταν η αρχική τους συζήτηση.

Ημουν παρών στην πρώτη συζήτηση στις Βρυξέλλες προτού ονομαστεί Brussels Group και όλα περίπου τα θέματα αυτά που έβαλαν στο εξασέλιδο του Γιούνκερ ήταν η αρχική τους πρόταση. Ενώ το δικό μας 47σέλιδο δεν ήταν η αποτύπωση όσων θεωρούσαμε ότι ήταν το κοινό έδαφος των τελευταίων δύο-τριών μηνών. Ηταν για μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα είχα πει τότε ότι σοκαρίστηκα όταν το διάβασα αυτό και με κατηγορούσαν: “Γιατί σοκαρίστηκε; Τι περίμενε ο Τσακαλώτος;”.

Πραγματικά ήταν ένα σοκ ότι έπειτα από τρεις μήνες διαπραγμάτευσης μας καταθέτουν τις προτάσεις που είχαν από την αρχή. Και αυτό ήταν πολιτικό», τονίζει.

hitandrun.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...