20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Δήμος Ρεθύμνου ζητά από το πανεπιστήμιο Κρήτης την επανεξέταση της αναγόρευσης Ρίχτερ – Ετοιμάζονται μηνύσεις

Ημερομηνία:

Θέση για την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, πήρε χθες με σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου. Στην συνεδρίαση στην οποία είχε προσκληθεί και παραβρέθηκε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που από το 2011 όποτε και είχε παραβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ρίχτερ, το διάβασε και είχε εκφράσει με επιστολή του προς την εφημερίδα «Βήμα» τις διαμαρτυρίες του και τις αντιδράσεις του για το περιεχόμενό του, αλλά και για το πως ο συγγραφέας αντιμετώπιζε τη Μάχη της Κρήτης.

Στην χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκε πλήθος πολιτών, καθώς επίσης εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αναλυτική τοποθέτηση του κ. Παραγιουδάκη για τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο και για την επικοινωνία που είχε ο ίδιος μαζί του, αλλά και να εκφράσουν συνολικά τις απόψεις και τις διαμαρτυρίες τους ενώπιων των δημοτικών συμβούλων.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ψήφισμα το οποίο από κοινού με την παράταξη της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον κ. Νίνο, συνέταξαν για να κατατεθεί στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο διευκρίνισε πως όλα τα ψηφίσματα και οι απόψεις θα κατατεθούν εγγράφως στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα του νησιού. «Εμείς θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στο Πανεπιστήμιο ότι το σεβόμαστε και του ζητάμε να επανεξετάσει το ζήτημα, δεδομένης και της έντονης αντίδρασης που υπήρξε στην τοπική κοινωνία», είπε ενώ πρόσθεσε ότι για να ακουστούν όλες οι απόψεις θα αποσταλεί στο Πανεπιστήμιο το σύνολο των ψηφισμάτων.

Ο κ. Παραγιουδάκης στην αναλυτική τοποθέτησή του περιέγραψε όλα όσα αποτυπώνονται στο βιβλίο του Γερμανού καθηγητή, δίδοντας έμφαση στην εξίσωση των θυτών με τα θύματα, που όπως ανέφερε προσβάλλουν τον κρητικό λαό. Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεκαθάρισε πως δεν μιλά σαν επιστήμονας αλλά σαν απλός αναγνώστης, με εξειδίκευση στα θέματα επιχειρήσεων και ζήτησε από το συμβούλιο και τους παρευρισκόμενους πολίτες να αποφύγουν τις ακρότητες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του συμφώνησε με το ψήφισμα του Δήμου και ζήτησε επίσης ψυχραιμία, προσοχή και νηφαλιότητα για να μη θιγεί, όπως είπε, η σχέση της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος από την πλευρά του, υπερασπίστηκε το ψήφισμα στο οποίο, κατέληξαν από κοινού με την πλειοψηφούσα παράταξη στο οποίο εκφράζεται η διαφωνία του συμβουλίου με την απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης τόσο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της αναγόρευσης, όσο και με τον τρόπο που χειρίστηκε μετά το θέμα. Με πολύ ήπιο λόγο και συναινετικό, όπως είπε, τρόπο επιδιώκουν να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης να επανεξετάσει πολύ σοβαρά και σε τελική ανάλυση να αναθεωρήσει την απόφαση που έχει λάβει.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης, εκφράζει τη λύπη του για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την αναγόρευση του καθηγητή κ. Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πράξεις και γεγονότα που θα είχαν περιοριστεί αν το Τμήμα δεν προχωρούσε στην τελετή αναγόρευσης μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Διαχρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρεθύμνης και η κοινωνία του Ρεθύμνου στηρίζουν πολύπλευρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξή του και στην ανάδειξη του έργου του.

Αυτούς τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας οφείλουμε όλοι καθημερινά να τους σφυρηλατούμε, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, σεβόμενοι κανόνες και αξίες.

Με δεδομένο το σεβασμό μας στην αυτοτέλεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία του δημόσιου Πανεπιστημίου, ζητούμε από το Πανεπιστήμιο να επαναφέρει, στα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανά του, το θέμα της σχετικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία έχει προκαλέσει την εύλογη λύπη και οργή της τοπικής κοινωνίας, αποκαθιστώντας την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που έχουμε από κοινού εδραιώσει, αλλά και την ιστορική αλήθεια. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν δικαιούται με το πρόταγμα της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας στην επιστημονική έρευνα, να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για τη ταύτιση θυτών και θυμάτων, ούτε να υποβαθμίζει, εν προκειμένω, τους ηρωικούς αγώνες των Κρητικών ενάντια στην υποδούλωση και το ναζισμό».

Ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή Μιχάλης Ανδρουλάκης, τόνισε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέγνωσε το ψήφισμα της παράταξης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα αποσταλούν όλα τα ψηφίσματα στο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Μανουσογιάννης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, διαφώνησε με το ψήφισμα θεωρώντας το διπλωματικό, ανέγνωσε το δικό του ψήφισμα και εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα τεθούν υπ’ όψιν του ΑΕΙ όλες οι απόψεις.

Ο κ. Στέλιος Πετράκης από το Ελεύθερο Ρέθυμνο, εξέφρασε την απογοήτευσή του που στην συνεδρίαση του συμβουλίου δεν παραβρέθηκαν οι βουλευτές. Καταψήφισε το ψήφισμα του συμβουλίου και τόνισε ότι ζητά την ανάκληση της αναγόρευσης του καθηγητή, υποστηρίζοντας ότι για τον ίδιο ο Γερμανός καθηγητής είναι ανεπιθύμητος στον ελληνικό χώρο.

"google ad"

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Βουρβαχάκης στην τοποθέτησή του, ζήτησε από το συμβούλιο να καταδικάσει την αναγόρευση και να ζητήσει την ανάκλησή της, ενώ ανέγνωσε το ψήφισμα που έχει συντάξει από κοινού με τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Σταράκη.

Μήνυση κατά Ρίχτερ για εξύβριση

Ο κ. Σταράκης από την πλευρά του, κατήγγειλε την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τους βουλευτές του Νομού και το Δικηγορικό Σύλλογο, για το γεγονός ότι δεν πήραν θέση στο θέμα. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Ρίχτερ όπου, όπως είπε, αποκάλεσε ομάδα νεοναζί τους ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν στο Ωδείο και εμπόδισαν την τελετή αναγόρευσής του. Τόνισε ότι θα ακολουθήσει την νομική οδό, καταθέτοντας μήνυση κατά του Ρίχτερ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Σταράκη, Νίκος Κοτζαμπασάκης πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του κ. Ρίχτερ, τονίζοντας ότι αυτό προσβάλλει τους προγόνους μας. Υποστήριξε ότι θα έπρεπε στη συνεδρίαση να παραβρεθεί εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αναφέρθηκε στην προκαταρκτική εξέταση που είναι σε εξέλιξη από την εισαγγελέα Ρεθύμνου και μάλιστα είπε ότι στα πλαίσια του νέου ρατσιστικού νόμου, ο Δήμος Ρεθύμνου μπορεί και πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να παραστεί ως πολιτικός ενάγων στα πλαίσια της τρέχουσας προκαταρκτικής διαδικασίας και να παραστεί επίσης ο Δήμος ως μάρτυρας υπεράσπισης στη διαδικασία εκείνη, των ανθρώπων που καθυβρίστηκαν, όπως είπε, ως ναζί από τον κ. Ρίχτερ.

Κάλεσε μάλιστα τον Δήμο να διοργανώσει ημερίδα το Μάη του 2015 για την Μάχη της Κρήτης της οποίας την οργάνωση θα αφιερωθεί στον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκη, ενώ κάλεσε τον Δήμο να συνδεθεί με το Εθνικό Συμβούλιο Γερμανικών Αποζημιώσεων, διοργανώνοντας σχετική ημερίδα. Υποστήριξε ότι είναι υπό διερεύνηση μια συνέντευξη που φέρεται να έχει δώσει ο Γερμανός καθηγητής Ρίχτερ στην «Financial times», για τις πολεμικές αποζημιώσεις, όπου όπως είπε, φέρεται να ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τις διεκδικήσει.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ομιλητές τόνισαν την προσπάθεια αναθεωρητισμού της ιστορίας που γίνεται από κάποιους.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=d6vcLZkA-LE”]

rethnea.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...