20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Δίσκος της Φαιστού: Ένα μινωικό ποίημα στην μινωική Αστάρτη; | Βίντεο

Ημερομηνία:

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις 7.00 το απόγευμα, στο Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης πραγματοποιήθηκε ομιλία του διακεκριμένου γλωσσολόγου Δρ Γκάρεθ Όουενς  με θέμα:  «Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ. ΕΝΑ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΣΤΑΡΤΗ;»

Ο Δρ Όουενς,  που είναι επίσης Συντονιστής του Προγράμματος  ERASMUS+ του ΤΕΙ Κρήτης και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ίδιο πρόγραμμα, ήταν προσκεκλημένος από την Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την κ. Αικατερίνη Μπλάντα, υπεύθυνη του Προγράμματος  ERASMUS.

Κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας του, παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στο θέμα της αποκρυπτογράφησης του Δίσκου της Φαιστού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μινωική Αστάρτη.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση  κατά την οποία ο Δρ Όουενς, με παραστατικό τρόπο και γλαφυρό ύφος, κάλυψε όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς των παρευρισκομένων, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό” κατά την περιοδεία και τις παρουσιάσεις του στην Μακεδονία, παρουσίασε έργα της εικαστικού και γραμματέως του συλλόγου Χρύσας Βαθιανάκη με θέμα “Οι  Γραφές του Ανθρώπου”, σε μεικτή τεχνική.

Ποιος είναι ο Γκάρεθ Όουενς

Ο Γκάρεθ Όουενς είναι ενός από τους σημαντικότερους σημερινούς ερευνητές των αιγαιακών γραφών της Εποχής του Χαλκού, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας και Αρχαίας Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ήρθε για πρώτη φορά να εργαστεί στην Ελλάδα το 1988, μετά από τη λήψη υποτροφίας του IKY με αντικείμενο τη μελέτη της Γραμμικής Β. Τόπος διεξαγωγής της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διάρκειά της ένα εξάμηνο.

Το εξάμηνο όμως κράτησε…25 χρόνια! Ακαταπόνητος, ο Όουενς εκπόνησε επιτυχώς το διδακτορικό  του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τη δομή της μινωικής γλώσσας, ενώ σήμερα ζει στην Κρήτη όπου συνεχίζει τη έρευνά του και εργάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο) ως συντονιστής Erasmus (έχει μάλιστα λάβει διάκριση ως πρεσβευτής του ERASMUS+ 2014-2020).

Τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζεται με τον Καθηγητή Τζον Κόουλμαν, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε μία εκτεταμένη έρευνα πάνω στην επιγραφή του Δίσκου της Φαιστού. Σκοπός του έργου είναι να συνθέσουν την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του Δίσκου, που αποτελεί το «Ιερό Δισκοπότηρο» της μινωικής γλωσσολογίας.

Δείτε και την ομιλία που είχε δώσει στα πλαίσια του TedXHeraclion για το συγκεκριμένο θέμα:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=6Chcplx3tZ8″]

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...