15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ για τις νέες ΜΕΘ, την πρόταση “Νιάρχου” και τις αιτιάσεις της καρδιολογικής!

Ημερομηνία:

“Είναι ένα όνειρο η δημιουργία εννέα κλινών. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο ·τίποτα που να ελαττώνει τις δραστηριότητες του τμήματος της επεμβατικής καρδιολογίας. Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
Οι στεφανιογραφίες δεν θα μειωθούν, ίσα ίσα θα έχουν παραπάνω κρεβάτια. Στο χώρο που θα πάνε έχει προβλεφθεί σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, η εγκατάσταση οκτώ κλινών, συν πέντε που θα τους δώσει η διοίκηση. Το πρόβλημα είναι μόνο στο μυαλό ορισμένων”.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης φιλοξενήθηκε (τηλεφωνικά) στην συχνότητα της ΕΡΤ Ηρακλείου, παίρνοντας θέση για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της νέας ΜΕΘ (η οποία αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος»), δίπλα στην Καρδιολογική κλινική στην πρώην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και νυν Εμφραγμάτων.

“Ζω αυτή την ανάγκη 30 χρόνια. Ευελπιστώ ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική” ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τις φήμες περί παραιτήσεων αρκέστηκε να πει: “Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν. Δεν θέλω να έχω αντιπαλότητα με κανένα. Χρειάζεται μία λογική. Η Καρδιολογική Κλινική είναι μία Πανεπιστημιακή Κλινική η οποία φιλοξενείται στο νοσοκομείο. Την τύχη αυτή δεν πρόκειται να την ξαναδούμε στα επόμενα 50 χρόνια. Είναι ένα τόσο απλό θέμα, που δεν επηρεάζει τη λειτουργία της επεμβατικής καρδιολογικής. Κι αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως. Ξέρω πολύ καλά τι μου γίνεται. Ξέρω και πολλά άλλα, που δεν θέλω να τα πω”.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαλκιαδάκης, “εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια να κάνουμε μία νέα ΜΕΘ δίπλα στην ΜΕΘ”, με την δημιουργία δηλαδή ενός νέου κτηρίου. Η πρόταση αυτή ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

“Είχαμε κάνει ένα πρόγραμμα και σχέδια για τη δημιουργία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δίπλα στην υπάρχουσα: Δηλαδή, στο τρίτο κτήριο, στον πρώτο όροφο. Στην αρχή το ίδρυμα δεν είχε βάλει αυτό τον περιορισμό και κάναμε την πρότασή μας. Στείλαμε την πρότασή μας στο Υπουργείο, που συνεννοείται με το Ίδρυμα Νιάρχος.

Το Ίδρυμα έχει βάλει ορισμένες προδιαγραφές.

Το κόστος αυτό (της πρότασής μας) ήταν γύρω στα 6,5 εκατ. Το Ίδρυμα Νιάρχος είπε ότι δεν θέλει να έχει σχέδια με νέο κτήριο, αλλά να κάνει τη δωρεά του στις υπάρχουσες δομές.

Σύμφωνα εκτιμήσεις Τεχνικής Υπηρεσίας, το ποσό της δωρεάς που πρόκειται να γίνει, μαζί με τον εξοπλισμό είναι γύρω στο 1,8 εκατ. Ευρώ”, εξήγησε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ που τόνισε ότι υπάρχουν δύο λύσεις: η αυτή η συγκεκριμένη δωρεά του Ιδρύματος, “ή τίποτα”.

Ο κ. Χαλκιαδάκης έδωσε και την πολεοδομική… εικόνα των Κλινικών:

“Η καρδιολογική κλινική δεν θίγεται καθόλου. Είναι σε έναν άλλο όροφο, ανεξάρτητη. Μάλιστα, εγώ την εποχή που ήμουν διευθυντής της χειρουργικής κλινικής της Ιατρικής Υπηρεσίας, είχα βοηθήσει πάρα πολύ να μεταφερθεί η Καρδιολογική Κλινική από το τρίτο κτήριο, στον χώρο που είναι τώρα.

Αντάλλαξα τη θέση της Χειρουργικής Κλινικής με την Καρδιολογική Κλινική για να είναι πιο κοντά στο κομμάτι της επεμβατικής καρδιολογίας, το οποίο είχε εγκαινιασθεί την εποχή εκείνη.

Ο τέταρτος όροφος είναι ένας όροφος ο οποίος είχε κτιστεί και είχε παραδοθεί στο νοσοκομείο ή το 2008 ή το 2009.

Το μισό από τον όροφο αυτό ανήκει στην Καρδιοχειρουργική Κλινική, και το άλλο μισό στην Καρδιολογική, με εγκαταστάσεις για επεμβατική καρδιολογία. Τι θα πει αυτό; Εκεί γίνονται οι στεφανιογραφίες και ορισμένες άλλες εξετάσεις.

Σε κάθε ημιμόριο υπήρχε ένα τμήμα, το οποίο στην μεν Καρδιολογική Κλινική ήταν μονάδα παρακολούθησης καρδιοπαθών (μονάδα εμφραγμάτων) και το άλλο ημιμόριο ήταν ένα Τμήμα το οποίο αποκαλείτο Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Καρδιοχειρουργικής.

"google ad"

Το κάθε ημιμόριο ήταν χωροθετημένο σύμφωνα τα αρχιτεκτονικά σχέδια τα οποία είχαν περάσει από την Πολεοδομία, είχαν εγκριθεί – αυτά τα σχέδια δεν τα κάνει ένας απλός μηχανικός, είναι ειδικοί νοσοκομειολόγοι”.

Πώς όμως στην πορεία βρέθηκε να είναι εγκατεστημένη εκεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας; Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ απαντά:

“Έγινε μία αυθαιρεσία. Δηλαδή, ενώ θα έπρεπε την εποχή που παραδόθηκε το κτήριο η Μονάδα Εμφραγμάτων να πάει κατευθείαν να εγκατασταθεί στον χώρο της, αυτή αυθαίρετα εγκαταστάθηκε στον χώρο ο οποίος προβλέπετο για την Καρδιοχειρουργική Κλινική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η αυθαιρεσία έγινε με την ανοχή της τότε διοίκησης.

Την εποχή εκείνη ήμουν διευθυντής Θώρακος Καρδίας, δηλαδή αυτού του ημιμορίου της Καρδιοχειρουργικής, το οποίο τότε δεν λειτουργούσε διότι δεν υπήρχε καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, αλλά ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της πλήρωσης της θέσης του”.

Επαναλαμβάνοντας πως “δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα” και πως “το πρόβλημα είναι μόνο στο μυαλό ορισμένων”, ο κ. Χαλκιαδάκης επισήμανε πως “η καινούργια θέση είναι 100 τετραγωνικά, όπως την είχαν προγραμματίσει οι μηχανικοί, όταν έκαναν τα σχέδια.

Αυτός ο χώρος μέχρι και πριν ένα μήνα ήταν … αποθήκη! Χώρος ο οποίος είχε όλες τις εγκαταστάσεις για να γίνει μονάδα καρδιοπαθών!

Στο σχέδιο που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο, εκτός από τα εννέα κρεβάτια ΜΕΘ – που για μένα είναι μία τύχη που βρέθηκε το Ίδρυμα να δώσει αυτή τη δυνατότητα, προβλέπονται και πέντε κρεβάτια Αυξημένης Φροντίδας.

Είπα λοιπόν στον κ. Παρθενάκη ότι αυτά τα πέντε κρεβάτια θα παραχωρηθούν στην Καρδιολογική Κλινική, η οποία θα έχει οκτώ συν πέντε κρεβάτια, δηλαδή 13 συνολικά! Αυτή τη στιγμή, πριν δύο μήνες είχε επτά κρεβάτια και τώρα διπλασιάζονται”.

Η μόνη εναλλακτική που υπάρχει, υπογράμμισε ο κ. Χαλκιαδάκης, είναι “να χαθεί η δωρεά!”.

Ο κ. Χαλκιαδάκης άνοιξε και μία παρένθεση: “Λόγω του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας μάς είχε στείλει πριν δύο μήνες μας είχε στείλει ένα αίτημα για να ψάξουμε να δούμε πού μπορούμε να αναπτύξουμε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, στην περίπτωση που μας χρειαστούν.

Μετά από σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας της Καρδιολογικής Κλινικής, είχαμε προτείνει αυτό που προτείναμε και τώρα. Η Κλινική είχε συμφωνήσει τότε. Βέβαια, τότε ήταν μία προσωρινή λύση, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Η αντίδραση τώρα έρχεται γιατί θα γίνει μία μόνιμη εγκατάσταση. Κι αυτό δεν το θέλουν για δικούς τους λόγους, που επιστημονικά δεν στέκουν”.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ