22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο δολοφόνος του Τζον Λένον ζητά συγγνώμη στη Γιόκο Όνο: «Απεχθής πράξη, το έκανα για τη δόξα»

Ημερομηνία:

Σαράντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Λένον, ο άνθρωπος που πάτησε τέσσερις φορές της σκανδάλη, ζητά συγγνώμη από τη χήρα του σταρ, χαρακτηρίζοντας την πράξη του «απεχθή».

Ο Μαρκ Τσάπμαν, ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζον Λένον, απολογήθηκε στην τελευταία σύζυγό του, Γιόκο Όνο, 40 χρόνια μετά τον θάνατο του θρύλου των Beatles.

Ο Τσάπμαν πυροβόλησε τέσσερις φορές τον τότε 40χρονο σταρ, έξω από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν, μπροστά στα μάτια της Όνο.

Τον περασμένο μήνα και για ενδέκατη φορά απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Τσάπμαν είπε ότι σκότωσε τον Λένον για τη «δόξα» και ότι άξιζε τη θανατική ποινή. Πρόσθεσε δε, πως σκέφτεται την «απεχθή του πράξη» διαρκώς και αποδέχεται το γεγονός πως ενδέχεται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

«Ήταν είδωλο»

«Θέλω να επαναλάβω πως λυπάμαι για το έγκλημά μου» ανέφερε ο Τσάπμαν στο συμβούλιο που εξέταζε την αίτηση χάρης, στο σωφρονιστικό κατάστημα του Wende στη Νέα Υόρκη.

«Δεν έχω καμία δικαιολογία. Όλο αυτό έγινε για την προσωπική μου δόξα. Νομίζω πως πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα που θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον αθώο».

«Ήταν εξαιρετικά διάσημος. Δεν τον σκότωσα λόγω του χαρακτήρα του ή για το τι άνθρωπος ήταν. Ήταν οικογενειάρχης. Ήταν ένα είδωλο. Ήταν κάποιος που μιλούσε για πράγματα που μπορούμε σήμερα να μιλάμε» συνέχισε κατά την ακρόαση.

Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, Μαρκ Τσάπμαν
© AFP 2020 / AFP/HO
Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, Μαρκ Τσάπμαν

«Τον δολοφόνησα, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη σας νωρίτερα, γιατί ήταν πάρα, πάρα πάρα πολύ διάσημος και αυτός είναι ο μόνος λόγος και εγώ αναζητούσα πολλή, πολλή, πολλή προσωπική δόξα, ήμουν πολύ εγωιστής» πρόσθεσε.

«Θέλω να προσθέσω και να δώσω σ’ αυτό έμφαση. Υπήρξε μια ακραία εγωιστική πράξη. Συγγνώμη για τον πόνο που της [στην Όνο] προκάλεσα. Το σκέφτομαι διαρκώς» κατέληξε ο ίδιος.

Το 2015, η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης -που έχει προσβάλει κάθε απόπειρα χάρης στον Τσάπμαν- είχε πει σε συνέντευξή της στο Daily Beast πως ζει φοβούμενη μήπως ο 65χρονος, πλέον, Τσάπμαν αφεθεί ελεύθερος.

Σύμφωνα με την Ένωση Τύπου, που επικαλείται τα αρχεία της τελευταίας ακρόασης, τα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου απέρριψαν εκ νέου το αίτημα αποφυλάκισης με το επιχείρημα πως «θα ήταν μη συμβατό με την ευημερία της κοινωνίας».

Σημειώνεται πως ο Τσάπμαν ήταν 25 χρόνων όταν διέπραξε το έγκλημα. Σήμερα, στα 65 του, είναι παντρεμένος και η σύζυγός του ζει κοντά στις φυλακές όπου βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια.

"google ad"

Τα μέλη του συμβουλίου τον περιγράφουν ως «βαθιά θρησκευόμενος και αφοσιωμένο Χριστιανό».

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ