14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ηλίας Μόσιαλος: Να ξαναδούμε τα προνόμια των πλουσίων. Πρέπει να βλέπουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως επένδυση, όχι ως μειονέκτημα

Ημερομηνία:

Σε ένα άρθρο των Finacial Times που πραγματεύεται το νέο ρόλο του δημοσίου τομέα αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος.

«Η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία των μεγάλων συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις κυβερνήσεων και για τις εθνικές πολιτικές και για την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η ανάρτησή του Ηλία Μόσιαλου

Το σημερινό άρθρο των Financial Times εστιάζει στο νέο ρόλο του δημοσίου τομέα. Πρέπει να βλέπουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως επένδυση, όχι ως μειονέκτημα. Να δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας στην αγορά εργασίας.

Να ξαναδούμε τα προνόμια των πλουσίων. Πολιτικές που μέχρι τώρα θεωρούνταν εκκεντρικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η φορολόγηση του πλούτου θα πρέπει να είναι συστατικά στοιχεία των νέων προσεγγίσεων.

Αυτές τις «αδιανόητες» μέχρι σήμερα πολιτικές προτείνουν οι Financial Times. Και κάνουν πολύ σωστά. Στις επόμενες ημέρες θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις πολλών κυβερνήσεων και για τις εθνικές πολιτικές και για την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτά κατέθεσα τις προτάσεις μου για την σημασία των επιστημονικών ανακαλύψεων ως δημοσίων αγαθών σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Οι κρίσεις απαιτούν αναπροσαρμογές και γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία των μεγάλων συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Να σημειώσουμε ότι στο άρθρο γίνεται παραλληλισμός της περιόδου που ζούμε με αυτή που ακολούθησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων αναφέρεται η αναγκαιότητα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων – αναστροφής των κυρίαρχων (νεοφιλελεύθερων) πολιτικών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών – που θα πρέπει να συζητηθούν.

“Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεχτούν ένα πιο ενεργό ρόλο στην οικονομία. Θα πρέπει να δούμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως επένδυση όχι ως βάρος και να βρουν τρόπους για να κάνουν την αγορά εργασίας λιγότερο ανασφαλή. Η αναδιανομή του πλούτου θα είναι ξανά στην ατζέντα, τα προνόμια των γέρων και πλούσιων θα τεθούν εν αμφιβόλω. Πολιτικές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν εκκεντρικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και οι φόροι στον πλούτο θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων”

Ολόκληρο το άρθρο των Financial Times εδώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...

Σουδιανός δρόμος: Από αψίδα του θριάμβου σε νεκροταφείο δέντρων | Φωτός

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...