16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο Καζαντζάκης και το σήμερα

Ημερομηνία:

Γράφει η Ροδάνθη Κουμή

Ανακαλύπτω όλο και περισσότερο στις σημερινές δύσκολες μέρες που ζούμε πόσο επίκαιρος από ποτέ είναι ο Νίκος Καζαντζάκης.

Είναι τυχαίο γεγονός ή απλά ο κόσμος γύρω μας αλλάζει;

Kαι όπως λέει και ένας Κινέζος σοφός: «Aλίμονο αν γεννηθείς σε ιστορικές στιγμές».

Τα λόγια του μεγάλου συγγραφέα αναφέρονται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,είτε για να στηρίξουν τον Άνθρωπο,είτε για να μας θυμίσουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως ο κόσμος ίδιος στην ουσία ήταν και θα είναι.

Ο Καζαντζάκης μας προτρέπει σε ένα κόσμο άδικο και ξεπεσμένο να είμαστε ανένδοτοι!

Πόσο σοφά λόγια είναι αυτά και πόσο ο καθένας είναι έτοιμος να σπάσει τις λέξεις αυτές και να δει τι δύναμη κρύβεται από πίσω τους μονάχα εμείς το γνωρίζουμε.

Στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης,στα χρόνια των τραπεζών,ο παράγοντας Άνθρωπος εκμηδενίστηκε. Ο παράγοντας Άνθρωπος δεν υπάρχει.

Υπάρχει η Μονάδα…

Ναι έτσι μας ονομάζουν οι κολοσσιαίες εταιρείες εμάς τους ανθρώπους ΜΟΝΑΔΕΣ!

Δούλευα κάποτε στο ταμείο μιας δημόσιας υπηρεσίας και ήμουν η Μονάδα  19.. και κάτι.Για να παίρνω κουράγιο από την μηδενοποίηση,τους αριθμητές και παρονομαστές σκεφτόμουν Καζαντζάκη…

Όχι ..έλεγα είμαι ανένδοτη στον αφανισμό,την αδικία και τον εξευτελισμό.

Θα παλέψω να ζήσω και να πεθάνω ως Άνθρωπος και όχι ως Μονάδα…

Ακούμε να μας μιλάνε δημοσιογράφοι για τις “Μεγάλες Δυνάμεις” που μας αγκαλιάζουν και μας βοηθούν να ξεπεράσουμε την κρίση.Μα δεν ξέρουν πως δεν υπάρχουν “Μεγάλες δυνάμεις” πια.

"google ad"

Ο Άνθρωπος ξυπνάει,παλεύει,φωνάζει και ενώνονται οι λαοί σε μια Δύναμη!

Και απαντώ εγώ στον εαυτό μου και στον κόσμο τούτο που ψάχνει απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο,τα λόγια του Καζαντζάκη:

«Γιατί η εποχή μας δεν είναι στιγμή ισορρόπησης, οπόταν η υποταγή, η γαλήνη, η σιωπή, η ομορφιά είναι μεγάλες αρετές. Ζούμε τη φοβερή έφοδο, χυμούμε για να κυριέψουμε μια νέα,πλουσιότερη ισορροπία. Γι’αυτό σήμερα η ανοχή είναι αθλιότητα και αναντρία. Εκατομμύρια άνθρωποι εξευτελίζονται και γονατίζουν γαιτί δεν έχουν εάν κομμάτι ψωμί να στηλώσουν την ψυχή τους και τα κόκαλά τους. Ανάθεμα, είπα, στην ομορφιά γιατί είναι άκαρδη και δεν νοιάζεται για τον πόνο του ανθρώπου.

Ας ταχτοποιήσουμε τις σκέψεις μας, ας ρυθμίσουμε την αγανάχτησή μας, ας οργανώσουμε τις επιθυμίες μας. Ας επιστρατευτούμε όσοι πιστοί! Ποιοι θα νικήσουν; Οι πιο σοφοί; Oι πιο πολλοί; Οι πιο ξύπνιοι; Οι πιο σήμερα δυνατοί ; Θα νικήσουν όσοι πιστεύουν.

Αχ! πότε να συνεργαστούμε, όλοι μαζί, σε μιαν επίθεση!»

Πιο επίκαιρος ίσως από ποτέ είναι τώρα ο σπουδαίος αυτός στοχαστής.
Ποτέ πια θα συνεργαστούμε όλοι οι άνθρωποι μαζί;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...