17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο Κατρούγκαλος αποκαλεί «νεοφιλελευθερισμό του Πινοσέτ» τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! | Βίντεο

Ημερομηνία:

Για «μορφή συμπυκνωμένου αποσταγμένου νεοφιλελευθερισμού που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος όσον αφορά στην πολιτική των Μνημονίων, την οποία ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας έτσι την οργή των πολιτών που παρακολουθούσαν την ομιλία του στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.

Ο υπουργός Εργασίας προέβλεψε ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει μία θετική στροφή των εξελίξεων, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και «τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία δηλητηρίαζε την οικονομία. Και βέβαια δεν θέλαμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση πάση θυσία, όπως έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θέλαμε να την κλείσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υπόσχεση για το χρέος, αλλά έχουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη» και έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη, που θέλουν να απορυθμίσουν και να καταργήσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα Μνημόνια είναι συμπυκνωμένος αποσταγμένος νεοφιλελευθερισμός που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ και δυστυχώς για την Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονταν σε όλες τις χώρες, άρα το στοίχημά μας ήταν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πως θα αναστρέφαμε αυτή την συνταγή που μας είχε προταθεί ως φάρμακο».

Εξήγησε, ωστόσο, ότι «δεν έγινε όμως αυτό κατορθωτό διότι υπερτιμήσαμε ιδιαίτερα το βαθμό που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποτιμήσαμε νεοφιλελεύθερους κύκλους που δεν ήθελαν μέσω της Ελλάδας να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κι άλλες πολιτικές».

Αναφορικά με τον «κόφτη», τόνισε ότι «καθιερώθηκε για να αποκρούσουμε μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι όμως υπό τον έλεγχό μας», ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκεντρώσουμε το 0,5% για το 2016 καιότι κόφτης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και αν ενεργοποιηθεί, έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να προστατεύουμε τους ευάλωτους και αδύναμους και να μην πειράζουμε μισθούς και συντάξεις».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του υπουργού, εντός της αίθουσας μπήκε μια γυναίκα και χωρίς να μιλά προχώρησε μπροστά και σήκωσε ένα χαρτί που έγραφε «ντροπή σας» και αποχώρησε ήσυχα.

Ένταση όμως προκλήθηκε την ώρα που είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ο Γιώργος Κατρούγκαλος και δεχόταν ερωτήσεις, όταν ένας πολίτης πήρε τον λόγο κι άρχισε να τον κατηγορεί για τις πολιτικές, τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών μέσα στην αίθουσα που φωνάζοντας ζήτησαν από τον συγκεκριμένο πολίτη να αποχωρήσει. Μάλιστα κάποιος τον αποκάλεσε στέλεχος του ΕΠΑΜ και ο διαμαρτυρόμενος άρχισε να φωνάζει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να σηκωθούν περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους όρθιοι φωνάζοντάς του να σταματήσει. Τελικά αποχώρησε και το επεισόδιο έληξε, με τον υπουργό να διατηρεί πάντως την ψυχραιμία του συνεχίζοντας να απαντά στις ερωτήσεις που του έκανε το ακροατήριο για πάνω από μία ώρα.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=dq4Opgq2eiU”]

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...