15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο κροκοδειλάκιας της Κρήτης, ο Μπάμπης και η ταβέρνα ενυδρείο

Ημερομηνία:

Φανατικός… κροκοδειλάκιας δηλώνει ο Ζαχαρίας Πετούσης, ιδιοκτήτης του «Μπάμπη», του άλλου κροκόδειλου που ζει στην πόλη, αντίθετα με τον «ορφανό» και κυνηγημένο «Σήφη» (ή «Μανωλιό» κατ’ άλλους) στο φράγμα των Ποταμών. Γνωστός ιδιοκτήτης φημισμένης παραδοσιακής ταβέρνας στην τουριστική περιοχή της Αμμουδάρας Ηρακλείου, ο κ. Πετούσης έχει αναθρέψει τον «Μπάμπη» από μωρό… 20 πόντων.

Σήμερα το εντυπωσιακό ερπετό είναι 14 χρόνων και έχει μήκος πάνω από 2 μέτρα! Διαβιοί πολυτελώς σε «πριβέ» αλεξίσφαιρο… διαμέρισμα, ένα ιδιότυπο ενυδρείο το οποίο έστησαν οι ειδικοί που κατασκεύασαν και τον περίφημο Θαλασσόκοσμο, στην πρώην αμερικανική βάση των Γούρνων Ηρακλείου.

Εκεί ο «Μπάμπης» ρίχνει τις βουτιές του σε θερμαινόμενη πισίνα, τρώει καθημερινά το αγαπημένο του κοτόπουλο και συγκεντρώνει την περιέργεια και τα… φλας μικρών και μεγάλων στο προαύλιο της ταβέρνας. Τις ανέσεις αυτές σίγουρα θα τις ζήλευε ο εγκαταλελειμμένος στο φράγμα των Ποταμών «Σήφης». Ο κ. Πετούσης δηλώνει φαν των κροκοδείλων γιατί του αρέσουν πολύ τα παράξενα ζώα. Οπως εξηγεί, τον «Μπάμπη» τον αγόρασε από την Αθήνα, ωστόσο και στο Ηράκλειο παλαιότερα πουλούσαν σε ειδικό κατάστημα κροκόδειλους, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι… υιοθετημένοι από Κρητικούς.

«Μερακλής» φιλόζωος

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» αναφέρεται με θαυμασμό στον «Μπάμπη» και επικρίνει δριμύτατα τον ασυνείδητο δράστη που πέταξε στο φράγμα των Ποταμών τον «Σήφη». Ο ίδιος είναι συνειδητά φιλόζωος και «μερακλής», καθώς πέρα από τα οικόσιτα ζώα και τα σκυλιά στην πολυσύχναστη ταβέρνα του «φτερουγίζει» και παίζει με τους πελάτες ένας πανέξυπνος παπαγάλος, ενώ παλιότερα είχε και δύο… καγκουρό!

«Είναι ευθύνη να έχεις στην κατοχή σου ζώα. Πρέπει να νοιάζεσαι γι’ αυτά, να τους παρέχεις φροντίδα, ασφάλεια και όταν τα ζώα είναι μεγάλα ή υπάρχουν κίνδυνοι, θα πρέπει ο κάτοχος να παίρνει μέτρα ασφαλείας για τον κόσμο», δηλώνει ο κ. Πετούσης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «εγκληματικό» το να απελευθερώνει κάποιος επικίνδυνα ζώα, όπως ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο, επειδή τον βαρέθηκε και ήθελε να τον ξεφορτωθεί. «Ας καλούσε καλύτερα μια φιλοζωική οργάνωση, τους υπευθύνους του ενυδρείου Κρήτης που τον θέλουν», συμπληρώνει.

Ο κ. Πετούσης, αναφερόμενος στον δικό του «Μπάμπη», εξηγεί ότι τον αγόρασε μωρό από εξειδικευμένο pet shop στην Αθήνα το 2000, είναι καταγεγραμμένος και φέρει μικροτσίπ. Στην αρχή, όταν ήταν πολύ μικρός, τον είχε σε γυάλα ασφαλείας και όταν μεγάλωσε του έκανε την ειδική αλεξίσφαιρη εγκατάσταση, κόστους άνω των 25.000 ευρώ, με θερμαινόμενη πισίνα με αντιστάσεις, φίλτρα καθαρισμού, προαύλιο χώρο κ.ά.

Ο «Μπάμπης», όπως λέει ο ιδιοκτήτης του, «είναι λιτοδίαιτος, τρώει καθημερινά μισό κοτόπουλο, είναι γενικά ήρεμος και δεν έχει αρρωστήσει ποτέ. Το μόνο που τον πειράζει είναι το κρύο τον χειμώνα και γι’ αυτό τον περισσότερο χρόνο του τον περνά μέσα στη θερμαινόμενη πισίνα, ενώ υπάρχει θέρμανση και στον αύλειο χώρο». Ωστόσο εξηγεί ότι απέκτησε τον «Μπάμπη» για δική του ικανοποίηση και όχι για προβολή του μαγαζιού του.

Θυμάται ακόμα μάλιστα την περιπέτεια που πέρασε πριν από λίγα χρόνια, όταν καταγγέλθηκε για αιχμαλωσία ζώου από έναν τουρίστα. «Ηταν κάτι που δεν περίμενα. Ηρθαν οι υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού, Υγείας, καθώς και το Δασαρχείο και έκαναν ελέγχους στα πάντα. Ολα ήταν νόμιμα και ασφαλή. Αλλωστε ο κροκόδειλος γεννήθηκε σε αιχμαλωσία και δεν μπορεί να αντέξει διαφορετικά».

«Δύσκολα θα πέσει στη φάκα»

Ο Ζαχαρίας Πετούσης εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πέσει ο Σήφης στη φάκα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Ο ίδιος εξηγεί πως αφενός δεν ευνοεί η μεγάλη περίμετρος του φράγματος και αφετέρου ο «Σήφης» είναι δύσκολο να «τσιμπήσει», να μπει στη φάκα για να φάει το κοτόπουλο, αφού τρώει πάπιες κολυμπώντας στο νερό και όταν βγαίνει στην ξηρά είναι πλέον χορτάτος.

Παράλληλα ο ιδιοκτήτης του «Μπάμπη» από την εμπειρία του εκτιμά ότι ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου δεν θα αντέξει για πολύ ελεύθερος λόγω κλιματολογικών συνθηκών. «Αν παραμείνει ελεύθερος στο φράγμα τον χειμώνα θα κινδυνέψει η ζωή του, δεν θα αντέξει στο κρύο», εκτιμά ο κ. Πετούσης.

Ο ίδιος επίσης θεωρεί ότι ο Σήφης εγκαταλείφθηκε πρόσφατα στο φράγμα και δεν ασπάζεται τις φήμες που λένε ότι βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στη περιοχή. Παράλληλα θεωρεί απίθανο να υπάρχει και άλλος κροκόδειλος στο ίδιο φράγμα και ότι τάχα περιμένουν «γεννητούρια»…

imerisia.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ