17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Eρωτήματα για τον γάμο Κουτσιανά στο Μεγάλο Αρσενάλι

Ημερομηνία:

Οι πολιτικοί γάμοι, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να πραγματοποιούνται σε δημαρχεία. Η νομοθεσία μοιάζει ξεκάθαρη.

Στην ίδια την ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων σημειώνεται ότι:

“Πολιτικοί γάμοι τελούνται στο Δημαρχείο Χανίων Κυδωνίας 29 , α’ όροφος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κάθε Πέμπτη μετά της 12:00 μ.μ από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που έχει οριστεί με απόφαση του Δημάρχου.”

Σύμφωνα και με τον Νόμο Υπ’ αριθμ. 1250/1982 – Προεδρικό Διάταγμα 391/82:

  • Η άδεια πολιτικού γάμου εκδίδεται εντός 8 ημερολογιακών ημερών.
  • Η άδεια πολιτικού γάμου για κάθε ενδιαφερόμενο εκδίδεται στο Δήμο της τελευταίας μόνιμης κατοικίας του.
  • Για τους ανήλικους κάτω των 18 ετών χρειάζεται δικαστική απόφαση.
  • Για τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο ή στην Κωνσταντινούπολη ισχύει το πιστοποιητικό βαπτίσεως του Πατριαρχείου, αντί για Ληξιαρχική πράξη γέννησης.
  • Για την κατάθεση των δικαιολογητικών και την παραλαβή της άδειας γάμου (Απαιτείται παράβολο 15 € από Δημόσιο Ταμείο) θα πρέπει να είναι παρών ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.
  • Οι μελλόνυμφοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το Δημαρχείο τέλεσης του γάμου. Για το σκοπό αυτό υποβάλλουν από κοινού αίτηση συνοδευόμενοι από τις άδειες γάμου, στο Δημαρχείο της επιλογής τους.

Πολλά ερωτήματα

Έχοντας αυτά υπόψη, δε γνωρίζουμε πώς γίνεται ένας πολιτικός γάμος να πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο όταν και η νομοθεσία ορίζει ρητά ότι πρέπει να πραγματοποιούνται σε αίθουσες δημαρχείων.

Όμως, ας υποθέσουμε πως υπάρχει κάποιου είδους “παραθυράκι” ή κάποια νομοθεσία που δε γνωρίζουμε που επιτρέπει υπό λιγότερο ή περισσότερο εξαιρετικές περιπτώσεις την πραγματοποίηση πολιτικών γάμων σε άλλους χώρους.

Το ερώτημα τότε που τίθεται είναι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση, δόθηκε έγκριση από το Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ για την πραγματοποίηση της τελετής και με ποιους όρους. Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει απόφαση.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική ιδιότητα του κ. Βάμβουκα, και την επαγγελματική δραστηριότητα της οικογένειας Κουτσιανά, εδώ δημιουργούνται ερωτήματα για τη σχέση τους κι αν έγινε κάποιου είδους προσωπική εξυπηρέτηση προς ιδιώτη που δε θα μπορούσε να γίνει στον οποιοδήποτε άλλο “απλό θνητό” ή πολίτη της πόλης μας.

Η παρουσία του κ. Βάμβουκα, πέρα από την ύπαρξη νομοθεσίας που δεν επιτρέπει τέλεση πολιτικού γάμου σε χώρο πέραν του δημαρχείου, εγείρει και άλλα θέματα. Αποτελεί και μία ουσιαστική παράκαμψη της λειτουργίας του Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Δε γνωρίζουμε ποιο είναι το όραμα του κ. Βάμβουκα και ποια νέα πολιτική σε σχέση με τους δημόσιους χώρους και τον τουρισμό έχει στο μυαλό του, όμως επουδενί δεν επιτρέπεται να παρακάμπτεται η λειτουργία του Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ ή όποιου άλλου οργανισμού που ορίζει τα της χρήσης δημόσιων χώρων.

Όμως, ακόμα και αν υπάρχει κάποιου είδους έγκριση για ένα χώρο όπως το Μεγάλο Αρσενάλι. Είναι πολύ διαφορετικό να γίνεται ένας πολιτικός γάμος σε ένα δημόσιο χώρο, και είναι πολύ διαφορετικό να διοργανώνεται εκδήλωση με χορούς και μουσική.

Ανοίγει μία κερκόπορτα από την οποία, δίχως να έχουν τεθεί εξαρχής πολύ αυστηρά όρια και δίχως να έχει οριστεί επακριβώς ποιο είναι το ζητούμενο, δίχως πλαίσιο, περισσότερο κακό μπορεί να προκύψει παρά καλό.

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου δεν είναι απλά ένα δημόσιο κτίριο. Αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, μέρος της ιστορίας των Χανίων. Δεν είναι λοιπόν τόσο απλά τα πράγματα όπως υποστηρίζουν αυτοί που δε βρίσκουν τίποτα μεμπτό στη συγκεκριμένη διαδικασία.

"google ad"

Η εμπειρία από άλλες περιοχές

Άλλωστε, η εμπειρία και από άλλες περιοχές, όπως η Ρόδος, η Πάφος και η Αγία Νάπα στην Κύπρο, που θέλουν να προσελκύσουν τουρισμό μέσω της τέλεσης πολιτικών γάμων, δείχνει ότι η διαδικασία επιλογής των χώρων τέλεσης είναι πολύ προσεκτικός, πάντα μέσα από αυστηρά οριοθετημένες διαδικασίες και αυστηρά κριτήρια.

Στη Ρόδο, υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος τοποθεσιών για τέλεση πολιτικών γάμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι είτε παρεκκλήσια ή κτίρια δημοτικών ενοτήτων. Δεν προκύπτει από πουθενά η χρήση κτιρίων και εγκαταστάσεων όπως το Μεγάλο Αρσενάλι για τέλεση πολιτικών γάμων.

Στο Δήμο Πάφου που μέσα στο 2013 τελέστηκαν 819 πολιτικοί γάμοι αποφέρωντας έσοδα περίπου 400.000 ευρώ για τον δήμο οι τελετές γίνονται σε ξενοδοχειακά καταλύματα και στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Σε άλλες περιοχές της Κύπρου επιλέγονται παραλίες, ακόμα και επαύλεις

Ακόμα και στην Αγία Νάπα στην Κύπρο, έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, ο δήμος με σχεδιασμό έχει ορίσει συγκεκριμένες τοποθεσίες για να τελούνται πολιτικοί γάμοι, όμως πάντα σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και υπό αυστηρούς όρους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Στα Χανιά, ο γάμος τελέστηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι. Άραγε, ποιες αυστηρές προϋποθέσεις τηρήθηκαν; Ποιος πήρε την απόφαση, σύμφωνα με ποιον νόμο, με ποια έγκριση, με ποιον προγραμματισμό και με τι κόστος; Έγινε κάποια προσωπική εξυπηρέτηση από τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα προς την οικογένεια Κουτσιανά; Και ως ποιο σημείο η οικονομική “αναγκαιότητα”, πραγματική ή εικονική, θα επιτρέπει παράκαμψη δημοκρατικών λειτουργιών; Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Ειδικά για τον Τάσο Βάμβουκα που εκλέχθηκε με κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας την προστασία των δημόσιων χώρων από τις αυθαιρεσίες των ιδιωτών, ναι, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα.

Αυτά προς το παρόν, και θα επανέλθουμε, εφόσον δεν υπάρξει απάντηση.

Αγώνας της Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...