21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Λαπαβίτσας ξαφνιάζει: Ενα από τα πιο καταθλιπτικά χαρακτηριστικά της κρίσης ήταν η αποδυνάμωση της αριστεράς- Οργανωτικά, εκλογικά και πάνω απ ‘όλα, στη σφαίρα των ιδεών

Ημερομηνία:

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταπολεμηθεί η επέλαση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα γράφει ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λάπαβίτσας στον Guardian, επισημαίνοντας ότι ήρθε ο καιρός η Αριστερά να παίξει κεντρικό ρόλο. Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σε άρθρο του στον Guardian, ο κ. Λαπαβίτσας αναφέρει πως η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στην οικονομική κρίση και το «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις λόγω της επιβολής σκληρής λιτότητας και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα στην Ελλάδα.

«Καθώς η οικονομία βούλιαζε και η ανεργία σάρωνε, οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα έγιναν ανυπόφορες. Υπάρχουν ολόκληροι δρόμοι στην Αθήνα όπου κανείς δεν έχει μια κανονική δουλειά και πολλές οικογένειες βασίζονται σε δωρεές τροφίμων. Η υγεία και η εκπαίδευσης καταρρέουν, την ίδια που οι κρατικοί μηχανισμοί διαλύονται. Υπάρχει απελπισία λόγω της διαφθοράς των πολιτικών και το θράσος των αμετάβλητων δικτύων εξουσίας. Υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η δημοκρατία είναι μια απάτη, προστατεύοντας εκείνους που έπρεπε να κατηγορηθούν και καλύπτοντας την αυξανόμενη αυταρχικότητα του κράτους».

Πως εκμεταλλεύθηκε την κρίση η Χρυσή Αυγή

Στη συνέχεια, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρεται στο πως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύθηκε την εκρηκτική κατάσταση στην Ελλάδα και αύξησε τα ποσοστά της: «Τάσσεται κατά της «διάσωσης» και κατήγγειλε τους ξένους τραπεζίτες. Κατηγόρησε τους λαθρομετανάστες για την κατάλυση του νόμου και της τάξης και τη διατάραξη της καθημερινότητας. Γελοιοποίησε την δημοκρατία και υποσχέθηκε να πατάξει την διαφθορά. Ζήτησε να αποκατασταθεί η εθνική υπερηφάνεια, χρησιμοποιώντας τα σύμβολα του εθνικισμού. Διείσδυσε στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση λόγω των περικοπών.»

Τι πρέπει να κάνει η Αριστερά

Για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, ο κ. Λαπαβίτσας θεωρεί ότι χρειάζεται «μαζική λαϊκή κινητοποιήσει στην οποία η αριστερά θα συμμετάσχει δυναμικά», ωστόσο ασκεί κριτική στα αριστερά κόμματα, επισημαίνοντας πως «ένα από τα πιο καταθλιπτικά χαρακτηριστικά της κρίσης ήταν η αποδυνάμωση της αριστεράς- οργανωτικά, εκλογικά και πάνω απ ‘όλα , στη σφαίρα των ιδεών. Η Αριστερά δεν έχει δείξει αυτοπεποίθηση και διακαή επιθυμία να αλλάξει τον κόσμο. Ακόμη και στην Ελλάδα όπου η αριστερή παράδοση εξακολουθεί να είναι ισχυρή, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο από έλλειψη άλλων επιλογών, παρά από τις δικές του δυνάμεις. Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, διακρίνονται από ατελείωτη επαναστατική πολυλογία που κρύβει το φόβο τους για την ανάληψη της εξουσίας και της ευθύνης. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεγελαστούν από απλές λέξεις», δηλώνει ο κ. Λαπαβίτσας.

Κλείνοντας, ο γνωστός οικονομολόγος τονίζει πως για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς η Αριστερά θα πρέπει να προσφέρει ένα ρεαλιστικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που θα κινείται προς τον σοσιαλισμό «και πάνω απ΄όλα η Αριστερά πρέπει να πιστέψει στον αυτό της, τις ιδέες της και το όραμα της να ρίξει τον καπιταλισμό. Ισως η ελληνική Αριστερά να μπορέσει να δημιουργήσει ένα τέτοιο μονοπάτι για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο χρόνος τελειώνει».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...