17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Λιβανέζος που αναπτύσσει λογισμικό στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Σε πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων έχει αναδειχτεί η Κρήτη, αποδεικνύοντας στην πράξη πως όταν η τοπική κοινωνία συνεργάζεται για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, η κρίση μπορεί να μετουσιωθεί σε ευκαιρία και να «γεννήσει» σπουδαία πράγματα.

Την τελευταία διετία ένας Λιβανέζος επιχειρηματίας, με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων, ονόματι Τζορτζ Χαϊράλαχ, έχει φέρει άλλον αέρα στο νησί του Καζαντζάκη, αφού προέβη στη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας στα Χανιά.

Με «όχημα» την JR Technologies, μια καινοτόμα εταιρεία τεχνολογίας για την υποστήριξη των αεροπορικών εταιρειών και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ο Τζ. Χαϊράλαχ πήρε την απόφαση να επενδύσει στην ελληνική Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Παρότι «νεοσσός» στον χώρο, η εταιρεία του έχει κερδίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» της αγοράς, υπογράφοντας αρκετές σημαντικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων αυτή με την IATA Financial Gateway (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αεροπορικών Εταιρειών), έναν κόμβο πληρωμών που θα επεξεργάζεται οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ αεροπορικών εταιρειών και προμηθευτών της ταξιδιωτικής βιομηχανίας καθώς και ταξιδιωτικών πρακτόρων παγκοσμίως, αλλά και με την IAG (International Airline Group) -που περιλαμβάνει τις Iberia, British Airways, Aer Lingus και Vuelling- και αφορά στην υλοποίηση της στρατηγικής τους.

Επιπρόσθετα, πρόσφατα έδωσε τα «χέρια» με τη UNISYS, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων πληροφορικής παγκοσμίως, με στόχο να βοηθήσουν από κοινού τις αεροπορικές εταιρείες να ξεπεράσουν τους περιορισμούς των υπαρχόντων μοντέλων διανομής αεροπορικών ναύλων.

Στις νέες εγκαταστάσεις 900 τ.μ. που λειτουρ­γούν εδώ και 9 μήνες απασχολούνται 65 Ελληνες επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στο αντικείμενο της ανάπτυξης λογισμικού, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός τους να διαμορφωθεί στους 200, περιορίζοντας το φαινόμενο του «brain drain» που μαστίζει και την περιοχή της Κρήτης.

 
Ο Λιβανέζος που αναπτύσσει λογισμικό στην Κρήτη

 

Τα σχέδια γι ατο μέλλον
Ακολουθώντας ένα σταθερό μοντέλο ανάπτυξης για τα επόμενα 5 χρόνια η διοίκηση της JR Technologies ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία ποντάροντας στη δημιουργία γραφείων πώλησης, την ανάπτυξη λογισμικού, κέντρων Ερευνας και Ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και κέντρων υποστήριξης σε όλο τον κόσμο που μεταφράζονται σε αρκετές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό που αναζητούμε είναι ικανούς μηχανικούς υπολογιστών, ειδικούς σε θέματα δικτύων και κυβερνοασφάλειας, διαχειριστές data warehousing και συστημάτων cloud.

Οταν προσλαμβάνουμε προτιμούμε ανθρώπους με εμπειρία, αλλά έχουμε δημιουργήσει και δικά μας προγράμματα κατάρτισης τόσο για τους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες, όσο και για τους νέους συνεργάτες» αναφέρει στην «Οικονομία» ο κ. Χαϊράλαχ. Προσθέτει δε πως εκτός από τις δεξιότητες και την κατάρτιση, η εταιρεία ψάχνει για δημιουργικούς ανθρώπους με ισχυρές προσωπικότητες, οι οποίοι είναι αυτοδύναμοι, ανεξάρτητοι, με διοικητικές ικανότητες, που μπορούν να τηρούν χρονοδιαγράμματα και απαιτούν ποιότητα σε ό,τι κάνουν.

Εύλογα κανείς θα αναρωτηθεί γιατί ο εν λόγω επιχειρηματίας επέλεξε να επενδύσει στην Κρήτη, και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, και όχι σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. Ο ίδιος απαντά πως εκτός από τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής τοποθεσίας της Ελλάδας, στα Χανιά βρήκε εξαιρετικά παραγωγικούς, παθιασμένους και δημιουργικούς προγραμματιστές.

 
Ο Λιβανέζος που αναπτύσσει λογισμικό στην Κρήτη

 

Τον τελευταίο δε ενάμιση χρόνο έχει γίνει και ο ίδιος μόνιμος κάτοικος Χανίων αφού, όπως λέει, του αρέσει πολύ να εργάζεται στο νησί απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα βουνού και θάλασσας από το παράθυρο του γραφείου του. «Οι άνθρωποι είναι το σπουδαιότερο κεφάλαιό μας. Είναι το μέλλον στο οποίο επενδύουμε. Η εταιρεία μας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Αμεσος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας».

"google ad"

Και στο Δουβλίνο

Εκτός όμως από την Κρήτη η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων τεχνολογικών λύσεων γα την αεροπορική και ταξιδιωτική βιομηχανία, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα τεχνολογικά πρότυπα που έχει θέσει η ΙΑΤΑ σχετικά με τον τρόπο που οι αεροπορικές εταιρείες προωθούν τα προϊόντα τους προς το επιβατικό κοινό, διαθέτει γραφεία και στο Δουβλίνο. Τα έσοδά της άγγιξαν το 2016 το 1 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος από τα οποία προήλθε από την ΙΑΤΑ.Οσο για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο των αερομεταφορών, ο κ. Χαϊράλαχ αναφέρει πως το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς η τιμή των καυσίμων βρέθηκε σε χαμηλά επίπεδα και ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε, ιδίως στην Ασία. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο χαμηλός ναύλος δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας όταν ένας επιβάτης κλείνει το εισιτήριό του.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν τα δρομολόγια μιας αερογραμμής και το επίπεδο εξυπηρέτησης πριν από την αγορά του εισιτηρίου του. Ερωτηθείς αναφορικά με το αν τα τρομοκρατικά χτυπήματα θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την εν λόγω αγορά, λέει με βεβαιότητα ότι ο φόβος έχει αντίκτυπο σε όλες τις βιομηχανίες στον τομέα των ταξιδιών, όχι μόνο των αερομεταφορών. «Οταν ένας προορισμός υπονομεύεται από συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις, οι αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν αυτούς τους προορισμούς, θα πληγούν. Αλλά, οι πιο πετυχημένες αεροπορικές εξυπηρετούν περισσότερες από μία περιοχή του κόσμου. Ετσι, αν οι επιβάτες αποφεύγουν έναν προορισμό, κάποιος άλλος θα αναπτυχθεί καθώς θα ταξιδέψουν σε άλλα μέρη», καταλήγει.

Μαρία Ακριβού
Akrivosm@yahoo.gr

ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...