14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντά για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Ημερομηνία:

Μ. Σουλτς: «Στη Μεσόγειο η διαδικασία της καταστροφής – καμία χημική ουσία δε θα πέσει στη θάλασσα» | Στη συνεχή προσπάθειά μας για πλήρης, αντικειμενική και ψύχραιμη ενημέρωση στο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, μείναμε μακριά από τις εύκολες λύσεις.

Φιλοξενήσαμε πολλές διαφορετικές θέσεις, πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες, προσωπικοτήτων και επιστημόνων που τάσσονται υπέρ και κατά αυτής της διαδικασίας. Διαρκώς προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε αυτές τις πληροφορίες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Μεταξύ άλλων, έχουμε συζητήσει με τον Μάικλ Λούχαν, Εκπρόσωπο Δημοσίων Υποθέσεων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), ο οποίος μας είχε δώσει ξεκάθαρα και ολοκληρωμένα την επίσημη θέση του Οργανισμού για τη διαδικασία και τον Jacky Bonnemains, πρόεδρο της γαλλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Robin De Boisπου αποκάλυψε τα στοιχεία σχετικά με τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο πλοίο MVCapeRay, το πλοίο δηλαδή στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Greenpeace Ελλάς Νίκος Χαραλαμπίδης σε συνέντευξη του στον «Αγώνα της Κρήτης» εξέφρασε τον εκνευρισμό του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την χρησιμοποίηση του ονόματος της Greenpeace ώστε να καλυφθεί η απουσία πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου αλλά και την απογοήτευσή του για τον τρόπο που λειτουργεί και ενημερώνει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας.

Σήμερα, δημοσιεύουμε στον «Α.τ.Κ.» την αλληλογραφία του συνεργάτη της εφημερίδας μας Δρ. Αιμίλιου Δασύρα, με τον νυν πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, αρχηγού της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και εκ νέου υποψήφιου για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η επιστολή αν μη τι άλλο έχει σημασία επειδή εκφράζει την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι από τις λίγες φορές που ο κ. Σουλτς αναφέρεται ξεκάθαρα στο θέμα και η πρώτη μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα σιωπής ενώ σημασία έχει ότι η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως θα διαπιστώσετε άλλωστε, ο κ. Δασύρας έθεσε τα ζητήματα, και αυτή ήταν η απάντηση που πήρε.

Σουλτς: «Στη Μεσόγειο η διαδικασία – Καμία χημική ουσία στη θάλασσα»

Ο κ. Σουλτς, απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε στην επιστολή του της 16ης Ιανουαρίου 2014 ο γεωλόγος Δρ. Αιμίλιος Δασύρας. Τονίζει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης. Μπορεί ο κ. Σουλτς να επαναλαμβάνει πολλά που έχουν ειπωθεί ξανά, όμως, μέσω αυτής της επιστολής προκύπτει ένα σημαντικό στοιχείο. Ότι η διαδικασία για την οποία ζητείται «ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην περιβαλλοντική ασφάλεια» θα συμβεί με βεβαιότητα στη Μεσόγειο.

Επίσης, τονίζεται με έντονο τρόπο ότι «καμία χημική ουσία δεν θα πρέπει να απορρίπτεται στη θάλασσα, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την απόρριψη ή την άλλη εκφόρτωση ρύπων στα θαλάσσια ύδατα» και δίνεται έμφαση στη σημασία «σεβασμού όλων των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος».

Μαζί με την απαντητική επιστολή, επισυνάφθηκε ως μέρος της απάντησης Σουλτς και σχετικό ψήφισμα από 6 Φεβρουαρίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων.

Το σχετικό ψήφισμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού αναλύει το σκεπτικό της Ε.Ε. στο οποίο γίνεται λόγος για μια ανθρωπιστική καταστροφή δίχως προηγούμενο και για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από την πλευρά του καθεστώτος Ασάντ όσο και από την πλευρά των ανταρτών.

"google ad"

Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διείσδυση ακραίων εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων όπως της Αλ Κάιντα εντός των δυνάμεων των ανταρτών  και στην αναγκαιότητα η λύση να προκύψει μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών για τις οποίες συνομιλίες έχει ιδιαίτερη σημασία η διαδικασία καταστροφής των χημικών.

Επίσης, επισημαίνεται η κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες και η αναγκαιότητα οι ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή τους.

Η αρχική επιστολή Δρ. Αιμίλιου Δασύρα

Τώρα, για να είμαστε ακριβείς, ο κ. Σουλτς απάντησε στην επιστολή του Δρ. Αιμίλιου Δασύρα με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2014. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Με την ιδιότητά μου του γεωλόγου – ερευνητή που επί σειρά ετών ασχολούμαι με γεωλογικές έρευνες και μελέτες, σεβόμενος πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να διαμαρτυρηθώ για την απόφαση επιλογής ως σημείου καταστροφής και υδρόλυσης του «χημικού οπλοστασίου» της Συρίας, την περιοχή των διεθνών υδάτων που βρίσκονται μεταξύ της δυτικής Κρήτης, της Μάλτας, της Ιταλίας και Λιβύης. Αυτή η επιλογή από επιστημονικής άποψης την θεωρώ «ακατάλληλη» γιατί εμπεριέχει πιθανούς κινδύνους στο διηνεκές.

Δεν πρέπει να σας διαφεύγει, κύριε πρόεδρε, ότι η «Μεσόγειος θάλασσα» δεν είναι στην πραγματικότητα μία «θάλασσα», αλλά μία «λίμνη» και παραμένει μία «λίμνη» με μόνη διέξοδο το Γιβραλτάρ που δημιουργήθηκε από διαβρωτικές διεργασίες, κατά τη διάρκεια των γεωλογικών αιώνων. Ένα πιθανό ατύχημα κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης θα κατάστρεφε όλη τη θαλάσσια ζωή της περιοχής.

Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, μια σταγόνα «σαρίν» μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε 5’. Αν η Μεσόγειος είναι μία ηήτρεμη θάλασσα, χωρίς κυματισμούς, και επιλέχθηκε γι’ αυτό για μία τέτοια επιχείρηση, τότε γιατί δε γίνεται αυτή η «επιχείρηση» σε κόλπους της Βόρειας Θάλασσας που και εκεί είναι ήρεμα τα νερά και η μεταφορά στη Γερμανία θα είναι και πιο εύκολη;

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι μία τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να λάβει χώρα όχι στο υγρό στοιχείο για λόγους τόσο περιβαλλοντικούς όσο και ζωτικούς, αλλά σε χώρο με έδαφος σταθερό και ερημικό.

Όλοι μας, κύριε Πρόεδρε, φέρνουμε μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μας για το Θείο Δώρο που μας χάρισε η φύση με τόση απλοχεριά και λέγεται Μεσόγειος. Η Μεσόγειος του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Ιστορίας, της Ομορφιάς, του Πλούτου. Όλα αυτά μας δόθηκαν για να τα ζούμε και να τα απολαμβάνουμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα Μεσογειακά Κράτη έχουν υποχρέωση να μην εκτίθενται στο να ρισκάρουν σε μία ενδεχόμενη ρύπανση και περιβαλλοντική καταστροφή

Με αισθήματα ειλικρινούς εκτίμησης,

Δρ. Αιμίλιος Δασύρας,

Γεωλόγος».

Η απαντητική επιστολή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Στην απάντησή του με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2014, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, έγραψε:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την επιστολή σας της 16ης Ιανουαρίου 2014, με την οποία εκφράσατε τις ανησυχίες σας σχετικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ιδίως σε σχέση με τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο θάλασσα.

Αρκετοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσαν Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Στις 6 Φεβρουαρίου 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των χημικών όπλων όπου ζητείται «ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην περιβαλλοντική ασφάλεια της διαδικασίας καταστροφής και τη διαχείριση των υπόλοιπων αποβλήτων».

Μετά από μία διεθνή συμφωνία, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας απομάκρυνσης και καταστροφής καμία χημική ουσία δεν θα πρέπει να απορρίπτεται στη θάλασσα, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την απόρριψη ή την άλλη εκφόρτωση ρύπων στα θαλάσσια ύδατα.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να στηρίξει OPCW και τον ΟΗΕ για την εκτέλεση του σχεδίου καταστροφής και του σεβασμού όλων των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος. Σε αναγνώριση της σημασίας μίας τέτοιας αποστολής, η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να διαθέσει 12 εκατομμύρια ευρώ στο Ειδικό Ταμείο OPCW για την καταστροφή αυτών των χημικών ουσιών.

Με εκτίμηση,

Martin Schultz»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ