19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ο πανικός – Είδος προς “εξαφάνιση” οι χειρουργικές μάσκες και στην Κρήτη – Αγοράζουν μάσκες με τις κούτες

Ημερομηνία:

Του Αντώνη Παντινάκη

Το Τριώδιο άνοιξε προχθές, ωστόσο καιρό τώρα μία μάσκα φοριέται… πολύ και κάνει πάταγο! Στην χειρουργική αναφερόμαστε. Μία ο ιός της γρίπης, μία ο κορονοϊός, η ζήτησή της έχει αυξηθεί κατακόρυφα!

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της… φρενίτιδας που επικρατεί στα φαρμακεία, μόνο από την επιχείρηση του κ. Φραγκίσκου Παρασύρη μέσα σε μία εβδομάδα έφυγαν ίσαμε και 1.000 κομμάτια! Οι συγκεκριμένες αγορές μάλιστα έγιναν από Κινέζους που ζουν μόνιμα στο Ηράκλειο!

Ο κ. Ιωάννης Κάββαλος, γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου έζησε πρόσφατα μία ανάλογη εμπειρία: “Ήρθαν άνθρωποι από την Κίνα και μου ζήτησαν 10,15 και 20 κομμάτια για να τα στείλουν ή να τα πάρουν μαζί τους στη χώρα τους”.

Από κοντά και οι Έλληνες, που ούτως ή άλλως έχουν στην “κουλτούρα τους λιγάκι την υπερβολή”, όπως θα παρατηρήσει ο κ. Κάββαλος. “Πάει ένας σε ένα φαρμακείο και ζητά δέκα με δεκαπέντε κουτιά μάσκες, που δεν τις χρειάζεται κιόλας, ενώ θα τις στερήσει από άλλον συνάνθρωπο του”.

Οι ελλείψεις και τα (άλλα) μέτρα προστασίας

Τα φαρμακεία της πόλης, επί τω συνόλω, δεν έχουν πρόβλημα αποθεμάτων, όμως δεν μπορούν να δίνουν τις μάσκες με το τσουβάλι, ούτε και τα αντισηπτικά. Ψάξε, ψάξε όμως στο τέλος πάντα βρίσκεις αυτό που ψάχνεις.

“Έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε ελλείψεις. Πάντα υπάρχουν περιορισμένα αποθέματα στην Ελλάδα μας (είτε είναι ινσουλίνη, είτε αντιδιαβητικό, είτε φάρμακο για την υπέρταση και τη χοληστερίνη κλπ)” ομολογεί ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ωστόσο καθώς “ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πελάτες μας με συνεννόηση και υπομονή, πάντα υπάρχει λύση. Δεν υπάρχει ασθενής που να ψάχνει να βρει κάτι και να μην εξυπηρετηθεί. Μπορεί να ταλαιπωρηθεί λίγο, να πάει σε δύο – τρία φαρμακεία για να βρει αυτό που θέλει, αλλά στο τέλος εξυπηρετείται”.

Συμβουλεύοντας ότι η μάσκα δεν είναι πανάκεια, “δεν είναι ότι θα τη βάλουμε, θα προστατεύουμε απόλυτα και θα σωθούμε”, ο κ. Κάββαλος φρεσκάρει… στη μνήμη μας ότι “υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε”, προκειμένου να θωρακιστούμε… έναντι του ιού της γρίπης: “Δηλαδή, να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε την επαφή με άλλα άρρωστα άτομα, όταν είμαστε άρρωστοι να μένουμε σπίτι μας και να μην βγαίνουμε έξω κλπ”.

Ικανοποιητική κάλυψη σε εμβόλια

Ο ιός θα βρίσκεται σε έξαρση για έναν μήνα ακόμα. Η κάλυψη σε ο,τι έχει να κάνει με τον αντιγριπικό εμβολιασμό “είναι ικανοποιητική”, διαπιστώνει ο κ. Κάββαλος. “Επειδή υπήρξε πολύ καλή συνεργασία από τους αρμοδίους φορείς, συνεργάστηκαν κι έκαναν πάρα πολύ άνθρωποι το αντιγριπικο εμβόλιο. Οπότε έχουμε και παραπάνω κάλυψη σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...