21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Μητσοτάκης αρνείται πως παραβίασε τα μέτρα στο Euronews: «Έχουμε χαλαρώσει τους περιορισμούς στο δεύτερο lockdown», είπε

Ημερομηνία:

Μπορεί η φωτογραφία από την ποδηλατάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την παραβίαση των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό να αποκρύφθηκε από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ, όμως αρκετά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ασχοληθεί με το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε.

Τελευταίο, το Euronews, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί δήλωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, η οποία παραπλανητικά υποστηρίζει πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στο δεύτερο lockdown είναι πιο χαλαρά από το πρώτο.

Με τίτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρνείται πως παραβίασε τους κανόνες του lockdown κατά την ποδηλατάδα του Σαββατοκύριακου», το Euronews προστίθεται στα ξένα μέσα ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με την κυριακάτικη βόλτα στην εξοχή της Πάρνηθας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, που άναψε τα πάθη της εβδομάδας που πέρασε, χωρίς όμως να συγκινήσει την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είτε αγνόησαν το γεγονός παρά και τις δηλώσεις Πέτσα περί «ανθρώπινου Μητσοτάκη», είτε αναφέρθηκαν πλημμελώς στο γεγονός.

Πριν το Euronews προηγήθηκε εκτενές δημοσίευμα του έγκριτου Politico, το οποίο μάλιστα κάνει ειδική αναφορά και στο ζήτημα της «διπλής καταγραφής» του ΕΟΔΥ και την εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα, ενώ με τις φωτογραφίες του Κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και το ζήτημα της παραβίασης των μέτρων της καραντίνας έχουν ήδη ασχοληθεί μέσα όπως το Times of MaltaPakistan Times Today, ακόμα και το Macau της Κίνας και άλλα, όλα με πληροφορίες που διακινεί το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ωστόσο, το δημοσίευμα του Euronews, δεν αναφέρεται απλώς στο περιστατικό, αλλά μεταφέρει και δήλωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά την οποία ο Κ. Μητσοτάκης δεν παραβίασε κανένα μέτρο, προκαλώντας έκπληξη τόσο από το γεγονός πως ούτε αυτή η δήλωση προβλήθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ, όσο και για το γεγονός πως όσα αναφέρονται σε αυτή δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες στη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην Ελλάδα, τον Μάρτιο και Απρίλιο, η κυβέρνηση αποφάσισε πως η άσκηση επιτρέπεται μόνο κοντά στο σπίτι κάποιου. Για το δεύτερο lockdown, αυτός ο περιορισμός ανανεώθηκε και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι δραστηριότητες άσκησης και οι περίπατοι θα επιτρέπονται σε μια ευρύτερη περιοχή, αλλά πρέπει να περιορίζονται στον νομό όπου ζει κάποιος» αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews πως δήλωσε το Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως «οι κανόνες στην Ελλάδα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν εντός του νομού τους, κάτι που έκανε ο Μητσοτάκης».

Με τα παραπάνω δεν συμφωνούν ούτε τα χιλιάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με κάθε αφορμή, ούτε και ακόμα πιο συγκεκριμένα, πρόστιμα που από την πρώτη ημέρα του lockdown επιβλήθηκαν ακόμα και σε κολυμβητές, με χαρακτηριστική τη φωτογραφία της 8ης Νοεμβρίου, όταν το λιμενικό επιδόθηκε σε κυνήγι παραβατών στην παραλία της Βάρκιζας, για να τους επιδώσει πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων, όπως κατέγραψε ρεπορτάζ του Ζούγκλα.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο αρμόδιος για την επιβολή των μέτρων υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, στις 11 Νοεμβρίου ξεκαθάριζε πως η άθληση επιτρέπεται μεταξύ 5 το πρωί και 9 το βράδυ, πως μπορεί να γίνει σε συνθέσεις έως των τριών ατόμων, και απηύθυνε «ισχυρή σύσταση», αυτή να πραγματοποιείται κοντά στην οικεία των πολιτών.

Το δημοσίευμα του Euronews αναφέρεται εκτενώς στα όσα προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, στην αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί πως συμπεριφέρεται «σαν να βρίσκεται σε έναν άλλο κόσμο», καθώς και για «έλλειψη συναίσθησης για τους πολίτες που δεν τους επιτρέπεται να κινηθούν» μακριά από το σπίτι τους, ενώ μεταφέρεται απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα παραπάνω, τα οποία χαρακτηρίζει «γελοίες δικαιολογίες».

Ακόμα, τονίζεται στο δημοσίευμα πως η σωματική άσκηση αναφέρεται ως μία από τις αποδεκτές αιτίες για την έξοδο από το σπίτι, όμως μια τέτοια άσκηση περιορίζεται στον νομό και κάθε παράβαση χωρίς σαφή λόγο τιμωρείται με 300 ευρώ πρόστιμο, ενώ υπογραμμίζεται και πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε αντιδράσεις για την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, και κατηγορήθηκε ότι παρείχε ανεπαρκή βοήθεια στους πολίτες κατά τη διάρκεια οικονομικών δυσχερειών που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας» αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα του Euronews, σημειώνοντας ακόμα πως μετά τις φωτογραφίες του Μητσοτάκη και τις «δικαιολογίες» για την άσκηση, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει σε σελίδα στο facebook πως θα συμμετάσχουν σε «ποδηλατάδα στην Πάρνηθα» το Σάββατο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...