21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Μοσκοβισί δείχνει το δρόμο: Προς αντικατάσταση η Τρόικα – Αντιδρά ο Σόιμπλε

Ημερομηνία:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η Τρόικα “με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία” αφήνει ο Πιερ Μοσκοβισί. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί άμεσα η Τρόικα με “με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία” ο Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αφήνει αιχμές για τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις αναφέροντας ενδεικτικά:

“Όλα τα μνημόνια συμφωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής υπογράφηκαν από δημοκρατικά εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις”.

Στη συνέχεια, τονίζει ότι “η Επιτροπή θα εξετάσει το ρόλο της αποκαλούμενης Τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο”.

“Δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη”.

Αντίθετος σε εύκολη παράταση του ελληνικού προγράμματος ο Σόιμπλε

Σε μία αναμενόμενη δήλωση από την πλευρά της Γερμανίας, τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στις συζητήσεις με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί στο να δειχθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών -, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του προγράμματος για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο. «Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Έως τώρα, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τους FT, ότι η θέλησή τους να δείξουν επιείκεια δοκιμάστηκε την Δευτέρα από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, που ήταν ανοικτά συγκρουσιακές προς τους εταίρους της ΕΕ. «Αυτό που συμβαίνει τώρα κινείται σε άλλη κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...