18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ο Νίκος Ξυλούρης και ο Βασίλης Σκουλάς στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη | Βίντεο

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μάνος Ορφανουδάκης | Ο Νίκος Ξυλούρης, αν και είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, το 1980, δεν εμφανίστηκε ποτέ σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η φωνή του, μοναχά, θα ακουστεί στην ταινία «Η Χαραυγή της Νίκης» του 1971, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα. Η πρώτη και μοναδική εμφάνιση του Νίκου Ξυλούρη σε ταινία θα γίνει το 1964, σε ηλικία 28 ετών – πριν ακόμα γίνει γνωστός, εκτός Κρήτης.

Πρόκειται για τη μικρού μήκους ταινία «Περήφανη ράτσα» (Θρέκος Φιλμ, 1964) σε σκηνοθεσία Γιώργου Ασσαριωτάκη η οποία είναι αφιερωμένη στην Κρήτη και στον Νίκο Καζαντζάκη.

Στην ταινία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δερμιτζάκης, ο Γιώργης Αββυσινός και ο δεκαοκτάχρονος τότε Βασίλης Σκουλάς. Στο απόσπασμα που ακολουθεί παρακολουθούμε τον νεαρό Βασίλη Σκουλά και, στη συνέχεια, τον Νίκο Ξυλούρη, μεταξύ άλλων μουσικών, να παίζουν λύρα και να τραγουδούν πάνω στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

* Ευχαριστούμε τον συλλέκτη-ερευνητή Μανώλη Τζιλιβάκη, για την πολύτιμη βοήθεια.

musicpaper.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ