25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει στη Βουλή την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να διατεθούν υπέρ των αγροτών για την υγειονομική προστασία των φυτών

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη κατέθεσε σήμερα 13 Μαΐου  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς, σχετικά με την μη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τους αγρότες για την υγειονομική προστασία των φυτών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Ελλάδα από το 1999 έως το 2009  δεν κατάφερε να πάρει παρά μόνο 33.824 ευρώ από τα  29.257.732 που μοιράστηκαν οι αγροτικές περιοχές των ανταγωνιστριών χωρών για την υγειονομική προστασία των φυτών., τη στιγμή που η συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. ήταν 95% και μόλις το 5% ήταν από εθνικούς πόρους. Μάλιστα  η Πορτογαλία εισέπραξε 21.400.000 ευρώ.

Επίσης πάρα πολλά κονδύλια μοιράστηκαν στην Ε.Ε. το 2011, χρονιά κατά την οποία η  αγροτική Κρήτη και ολόκληρη η Ελλάδα , δεινοπάθησαν από το έντομο ‘’TUTA ABSOLUTA’’ που διέλυσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας κ.λ.π.  Την ίδια εποχή  το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, είχε ξεκινήσει να κατατρώγει ανενόχλητο  τους φοίνικες της Κρήτης και συνεχίζει απτόητο μέχρι και σήμερα να απειλεί ακόμα και το φοινικόδασος Βάϊ στη Σητεία.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών «όχι μόνο η Ελλάδα δεν έκανε αίτηση για χρηματοδότηση την περίοδο 2010-2011, αλλά και για ένα διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ, τη στιγμή που οι άλλες χώρες έχουν πάρει εκατομμύρια».

Από 500 έως 1000 ευρώ ανά στρέμμα θερμοκηπιακής ντομάτας, έχει κοστίσει σε κάθε παραγωγό της Ιεράπετρας, η θωράκιση του θερμοκηπίου του με εντομοστεγή δίχτυα και με φυτοπροστατευτικά,  που έχουν ανεβάσει υπερβολικά το κόστος παραγωγής. Οι ανταγωνιστές τους όμως ευρωπαίοι αγρότες αυτά τα πήραν δωρεάν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:Για ποιο λόγο η χώρα μας δεν αξιοποίησε τα παραπάνω κονδύλια της Ε.Ε. μέχρι στιγμής και τι προτίθεται να κάνει για την αξιοποίηση τους στο μέλλον;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μαριάς»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ