15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στην τεχνολογική εκπαίδευση

Ημερομηνία:

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», σχετικό άρθρο του προέδρου της Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) και σχετικό υπόμνημα των Διευθυντών ΕΠΑΛ. – ΕΠΑ.Σ. – ΣΕΚ του Νομού Ηρακλείου αναφορικά με τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες φαίνεται ότι θα κορυφωθούν λίγο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς«Ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ θερμός», είχαν τονίσει τον Ιούνιο οι κατά τόπους σύλλογοι των εκπαιδευτικών, ενώ σήμερα τονίζουν ότι «το Υπουργείο επιμένει στο καταστροφικό για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς έργο».

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται στην κατάργηση 49 ειδικοτήτων με συνέπεια να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2122 εκπαιδευτικοί, να μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις άλλοι 327 και να διακοπεί η λειτουργία 2 Τομέων των ΕΠΑ.Λ. και 9 ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ. όλων υψηλής ζήτησης από τους μαθητές και με δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων – πτυχιούχων καθώς και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να διώξει 5.000 εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων.

Ακόμα οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με τη μεταγυμνασιακή κατάρτιση με τη μορφή των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης – Σ.Ε.Κ., για μαθητές δηλ ηλικίας 15+ ετών και με το γεγονός ότι στο Μεταδευτεροβάθμιο προβλεπόμενο 4ο έτος των ΕΠΑ.Λ. ορίζεται ¨μαθητεία¨ 28 ωρών εβδομαδιαίως και 7 μόνον ώρες διδασκαλίας όπου η ¨μαθητεία¨ θα πραγματοποιείται σε συνεργασία και με τη στήριξη του Ο.Α.Ε.Δ. Ζητάνε να μη γίνει αποδεκτό τίποτε άλλο πέραν της τυπικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ενσωματωμένη την πρακτική άσκηση πάντα υπό την παρουσία και συμμετοχή καθηγητή ειδικότητας. Επίσης ζητάνε την άμεση και πλήρη επαναφορά στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, των τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και αν αυτό δεν είναι εφικτό να συμβεί άμεσα, πρέπει να ληφθεί, από το Υπουργείο, η απαραίτητη μέριμνα για τη λειτουργία σε μεταβατικό στάδιο και των τμημάτων της Β’ ΕΠΑ.Λ και Α’ ΕΠΑ.Σ στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Τέλος εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους όσο αφορά την εύρυθμη διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων Σεπτεμβρίου για τους μετεξεταστέους μαθητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και τη μετέπειτα λειτουργία των μεταβατικών τάξεων στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι το Υπουργείο Παιδείας αξιοποίησε όλα τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που επέβαλε με τις τελευταίες νομοθετικές διατάξεις, αφού συγχώνευσε ή κατάργησε σχολικές μονάδες, αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, κατάργησε ή υποβάθμισε μαθήματα και υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές και αύξησε το διδακτικό ωράριο των καθηγητών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση και σχετική ενημέρωση για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν και τις άμεσες ενέργειές τους, ώστε να διασφαλιστεί ο ρόλος του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της δωρεάν παιδείας και του δημόσιου σχολείου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ