22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο ξακουστός Πύργος της Χαλέπας που καταστράφηκε από τους Γερμανούς και τώρα είναι σπίτι – Πώς ήταν και πώς έγινε | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο πύργος της Χαλέπας ήταν ξακουστός, όμως αφού καταστράφηκε μερικώς από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, τώρα τα απομεινάρια του έχουν ενσωματωθεί σε κατοικίες.

Ο πύργος βρίσκεται σε μικρό αδιέξοδο-παράδρομο της οδού Ακρωτηρίου (που οδηγεί από τα Χανιά στο Ακρωτήρι) στο ύψος των εργατικών κατοικιών. Το επάνω μέρος του πύργου είναι ορατό και από την οδό Ακρωτηρίου. Λίγοι όμως αναγνωρίζουν την παλιά δόξα του.

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλέπας ήταν παλιά η αριστοκρατική συνοικία των Χανίων με πολλά αρχοντόσπιτα από τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο πύργος κτίστηκε περί τον 18ο αιώνα και στην ουσία ήταν έπαυλη που υπήρξε κατοικία του Τούρκου Αγά Ζούνη ή Ουζούνη. Αν κρίνουμε από μια παλιά φωτογραφία, το κτίριο πρέπει να ήταν πραγματικά εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής.

Τα απομεινάρια του πύργου έχουν ενσωματωθεί σε νεώτερες κατοικίες. Ό,τι σώθηκε πρέπει μάλλον να οφείλεται στο μεράκι των ιδιοκτητών.

Ο πύργος της Χαλέπας όπως ήταν πριν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών

Ο πύργος περιβαλλόταν από εξωτερικό περίβολο, είχε πύλη με καταπέλτη και τέσσερις ενετικού τύπου σκοπιές (γκουαρντιόλες) από τις οποίες σώζονται οι δύο. Είχε επίσης πολεμίστρες και καταχύστρα (!). Το οχυρωματικά αυτά στοιχεία υπήρχαν ίσως περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους και ενδεχομένως σε απομίμηση παλαιότερων ενετικών επαύλεων.

Ότι έχει απομείνει από τον πύργο της Χαλέπας
Τμήμα του Πύργου έχει ενσωματωθεί σε παλιά κτίρια στις εργατικές συνοικίες επί της Ακρωτηρίου
Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να θυμίζουν την παλιά εικόνα
Μέρος του Πύργου επιβιώνει ως τμήμα κατοικιών

Ανεξάρτητα από τον πιθανολογούμενο διακοσμητικό χαρακτήρα των οχυρώσεων, ο πύργος είχε στην πράξη αμυντικό ρόλο. Στα γεγονότα του 1897, εδώ είχαν οχυρωθεί Τούρκοι που απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις των επαναστατών.

Μεγάλο μέρος του πύργου καταστράφηκε από βομβαρδισμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Σήμερα, στα απομεινάρια του ζούνε απλοί άνθρωποι, απόγονοι Μικρασιατών και λίγα έχουν απομείνει να θυμίζουν την παλιά δόξα του.

Με πληροφορίες από kastra.eu

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ