19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο ΟΗΕ στηρίζει το καθεστώς Άσαντ με εκατομμύρια δολάρια

Ημερομηνία:

Συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με επιχειρηματίες που έχουν στενή σχέση με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει υπογράψει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο των διεθνών προγραμμάτων βοήθειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian

Πρόκειται για επιχειρηματίες με εταιρείες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ, γεγονός που οι επικριτές της Δαμασκού θεωρούν ότι καταδεικνύει πως πλέον τα προγράμματα βοήθειας εξυπηρετούν τους στόχους του καθεστώτος.

Στη λίστα των εταιρειών αυτών, οι οποίες όπως προκύπτει από την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας, έχουν εισπράξει σημαντικά ποσά από τον ΟΗΕ περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων η φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ιδρύσει η σύζυγος του σύρου προέδρου Άσμα, καθώς και εταιρείες του στενού του συνεργάτη Ραμί Μακλούφ.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του απαντά ότι έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με μικρό αριθμό επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν πάρει το πράσινο φως από το καθεστώς. Και ασφαλώς κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου τα χρήματα να δαπανηθούν όπως πρέπει.

Επιλογές σε επισφαλές περιβάλλον

«Οι επιλογές μας στη Συρία περιορίζονται σε πάρα πολύ επισφαλές περιβάλλον, όπου είναι πραγματικά πρόκληση να βρεθούν επιχειρήσεις και εταίροι οι οποίοι επιχειρούν σε πολιορκημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού για να τονίσει ότι προτεραιότητα παραμένει να φτάσει η βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους ευάλωτους αμάχους.

Πηγές εντός του ΟΗΕ παραδέχονται ότι η αποστολή βοήθειας στη Συρία είναι η πιο δαπανηρή και περίπλοκη που έχει αναλάβει ποτέ ο οργανισμός. Ακόμα και έτσι ωστόσο, οι επικριτές τονίζουν ότι η βοήθεια παρέχεται κατά προτεραιότητα στις περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να ενισχύουν τελικά ένα καθεστώς το οποίο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση, στις επίμαχες αποφάσεις που έπρεπε να λάβει ο οργανισμός περιλαμβάνονται εκατοντάδες συμβόλαια από την έναρξη του εμφυλίου, το 2011, ορισμένα εκ των οποίων αναφέρει στο δημοσίευμά της η Guardian.

Γεωργία και διανομή καυσίμων

Ειδικότερα, περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια έχει πληρώσει συνολικά ο ΟΗΕ στην κυβέρνηση της Συρίας, για την ενίσχυση της γεωργίας. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εμπορικές συναλλαγές με το αρμόδιο υπουργείο, επικαλούμενη κακοδιαχείριση των χρημάτων.

Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια έχει πληρώσει ακόμη ο ΟΗΕ στην κρατική εταιρεία διανομής καυσίμων, η οποία επίσης βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ.

Τράπεζα αίματος

Επιπλέον, στην εθνική τράπεζα αίματος, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας του Άσαντ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια.

Έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η βρετανική εφημερίδα αποδεικνύουν ότι ανάμεσα στους δωρητές περιλαμβάνονται και εκείνοι που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, όπως η Βρετανία.

"google ad"

Φιλανθρωπική οργάνωση

Πέραν της χρηματοδότησης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Syria Trust, την οποία έχει ιδρύσει η σύζυγος του Άσαντ (επίσης στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ), σημαντικά ποσά φέρεται πως έχει λάβει και ο Ραμί Μακλούφ.

Φίλος και ξάδελφος του Άσαντ, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία, ο Μακλούφ έχει λάβει από τη Unicef 267.933 μέσω της εταιρείας του Al-Bustan. Ιδιοκτησίας του Μακλούφ είναι επίσης τι δίκτυο τηλεπικοινωνιών Syriatel, στο οποίο ο ΟΗΕ έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 700.000 δολάρια.

Συνολικά, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν κάνει συναλλαγές με τουλάχιστον 258 εταιρείες, εκ των οποίων πολλές συνδέονται με τον Άσαντ ή με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του

TheGuardian

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...