21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας τραγούδησε το ριζίτικο “Σε ψηλό βουνό” | Βίντεο

Ημερομηνία:

Μια ξεχωριστή βραδιά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Χορευθιανά Κισσάμου.

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρου Β’ (πριν χειροτονηθεί λεγόταν Νίκος Χορευτάκης) έχει καταγωγή από την περιοχή και οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να διοργανώσαν ένα τραπέζι προς τιμή του.

Εκεί, γιόρτασαν μαζί του με τους μουσικούς Ηλία Χορευτάκη (ξάδελφος του Πατριάρχη), Στέλιο Ηλιάκη, Φάνη Γκάνα και Κώστα Φραντζεσκάκη.

Μαζί με τον Πατριάρχη ήταν και πολλοί ιερείς από την Αλεξάνδρεια.

Πριν τελειώσει η βραδιά του ζήτησαν να τραγούδήσει ένα τραγούδι και αυτός συμφώνησε.

Επέλεξε να πει το ριζίτικο “Σε ψηλό βουνό”.

Δείτε το βίντεο από τον λογαριασμό fb του Θεοφάνη Γκάνα:

Οι στίχοι του ριζίτικου:

Σε ψηλό βουνό,
σε ριζιμιό χαράκι,
κάθεται έν’ αητός.

Βρεμένος, χιονισμένος
ο καημένος και παρακαλεί.
Και παρακαλεί
τον ήλιο ν’ ανατείλει.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

Ήλιε λάμψε και δώσε
για να λιώσουνε
χιόνια από τα φτερά μου
και τα κρούσταλλα
από τ’ ακράνυχά μου.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

"google ad"

Ποιος είναι ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας

O Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ (κατά κόσμον ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ με καταγωγή τα ΧΟΡΕΥΤΙΑΝΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ) γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στηνΟδησσό Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Τα έτη 1975 – 1985 υπηρέτησε ωςΑρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Τα έτη1985 – 1990 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό επί Πατριαρχών Νικολάου ΣΤ΄ και Παρθενίου.

Το 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσηςΕπισκοπής Κυρήνης και διορίστηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Παρθενίου στην Αθήνα(1990 – 1997). Το 1997 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄. Μετά 10 μήνες εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Το 2002 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη υπό της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και ΠατριάρχηςΑλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους Σίλβεστρο,Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη καιΜελέτιο Μεταξάκη. Η Ενθρόνιση έγινε στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, παρουσία Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών όλων των Εκκλησιών και Πολιτικών Αρχών Ελλάδος και Αιγύπτου την 24η Οκτωβρίου 2004.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...