18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ο Πατριάρχης του Γένους στα Χανιά -«Χιλιως καλώς να ορίσετε Παναγιώτατε»

Ημερομηνία:

Του παπά – ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗ

Όσο πλησιάζουν οι μέρες που ο Πατριάρχης του γένους μας, ο οικουμενικός μας πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Κρήτη και την πόλη μας, τα Χανιά, την ιστορική και πολιτισμική πρωτεύουσα της Κρήτης, τόσον και αυξάνει η αγωνία της υποδοχής αλλά και η προσδοκία της ιερής αυτής συνάντησης του λαού του Θεού της Κρήτης με τον πνευματικό της ηγέτη, το σεπτό πρόσωπο του πατέρα και πατριάρχη του να τον αντικρίσει και να λάβει τις ευλογίες και τις ευχές του.

Οι άνθρωποι των Χανίων καθώς και της ευρύτερης περιοχής ανυπομονούμε να υποδεχτούμε τον πατριάρχη μας με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις γιατί ο πατριάρχης είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής της ορθοδοξίας καθώς και της ιστορίας της αγίας μας εκκλησίας.

Του ανήκει όλη μας η τιμή και όλος μας ο σεβασμός γιατί ως ορθόδοξοι της αποστολικής εκκλησίας της Κρήτης νιώθουμε και ζούμε διαχρονικά τους αιώνιους και ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τη χριστιανική Κρήτη με το σεπτό οικουμενικό μας κέντρο, το Φανάρι, στο οποίο οφείλουμε την πνευματική μας εξάρτηση αλλά και την  «εν Χριστώ ελευθερία μας».

Δεν χρειάζεται να διαβεβαιώσουμε κανέναν, είναι εκκλησιαστικά και λειτουργικά αποδεκτό ότι ο λαός της Κρήτης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον να ζει με την ιερή προσδοκία της πατριαρχικής ευλογίας για τούτο και έχουμε «χαράν μεγάλην» ότι αξιούμαστε ακόμη μια φορά αυτής της δωρεάς.

Η πατριαρχική παρουσία ανάμεσά μας ζωντανεύει μέσα μας την πόλη του Κωνσταντίνου, των Συνόδων, των θρύλων, των παραδόσεων, αλλά και τα πρόσωπα μεγάλων και αγίων πατριαρχών, όπως του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Γρηγορίου του Θεολόγου, του Φωτίου του Μεγάλου, του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε’  και πολλών άλλων.

Προσβλέπουμε σε κάθε περίσταση με αισιοδοξία και πολλές ελπίδες στο οικουμενικό μας κέντρο και στο σεπτό πρόσωπο του οικουμενικού μας πατριάρχη.

Το ελληνικό Βυζάντιο με τον χιλιετή πολιτισμό του οδηγεί στην ενότητα της πίστεως και την κοινωνία της αγάπης που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην θεανδρική του ποιότητα και διάσταση.

Ο οικουμενικός μας πατριάρχης βρίσκεται ενθρονισμένος στο κέντρο της καρδιάς και της υπάρξεώς μας.

Η παρουσία του στην πόλη μας, μας κάνει να αναπολούμε και να βιώνουμε το παρελθόν ως παρόν, την αγία καθολική και αποστολική εκκλησία των αγώνων, των διωγμών, των μαρτύρων όλων των αιώνων και όλων των εποχών.

Ταυτόχρονα μας φέρνει κοντά στην λαμπρότητα και την καθαρότητα του Βυζαντίου, της ανάπτυξης των ελληνικών γραμμάτων, των τεχνών και των έργων του πολιτισμού, με αποκορύφωμα τον ναό της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί το σέμνωμα του Ελληνισμού όπου της γης παρά τη βάναυση κακοποίησή του από τους αλλόθρησκους.

Γνήσιος εκφραστής όλης αυτής της λαμπρής και ζωογόνου εκκλησιαστικής παράδοσης ο οικουμενικός μας πατριάρχης εξακολουθεί ασταμάτητα με την οικουμενική και πανανθρώπινη πατριαρχική του ποιμαντορία να λαμπρύνει και να περιποιεί τιμή και δύναμη στην αγία μας εκκλησία.

Χρησιμοποιεί το παρελθόν ως πυξίδα προσανατολισμού για το παρόν από όπου ακατάπαυστα οραματίζεται ένα λαμπροφόρο, αγιο-πνευματικό αισιόδοξο και σωστικό μέλλον.

Όλα αυτά συνθέτουν την βαρύτητα και την αξία της παρουσίας του στην πόλη μας την οποία επισκέπτεται σε μια πολύ κρίσιμη ώρα για τον τόπο και τους ανθρώπους του τόπου και την πατρίδα μας γενικότερα και καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη την ευλογία του σε όλους μας ως «ευλογία Κυρίου και θείον αυτού έλεος», ευλογία ελπίδας, αισιοδοξίας και ζωής.

"google ad"

Σε μας ανήκει να χαρούμε πράγματι την παρουσία του στην πόλη μας και να ζήσουμε το ξεφάντωμα της υποδοχής του στο αεροδρόμιο, στην Αγία Τριάδα, στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής και την ορθόδοξη ακαδημία Κρήτης.

Είναι πράγματι «ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Χίλιως καλώς ορίσετε χίλιως και δυο χιλιάδες τραγουδούν στον πατριάρχη καλλιτεχνικοί όμιλοι, ριμαδόροι και απλοί άνθρωποι της Κρήτης.

Παναγιώτατε, οι πόρτες των σπιτιών των Χανιών και της Κρήτης αλλά και οι ίδιες οι καρδιές των πιστών είναι πάντοτε ανοιχτές στην παναγιότητά Σας. Είστε δικός μας και είμαστε δικοί σας, «Σα εκ των Σων», το λοιπόν εύχεστε υπέρ ημών και εμείς καρδιακά αντευχόμαστε  «Βαρθολομαίου του παναγιωτάτου  και οικουμενικού πατριάρχη πολλά τα έτη».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...