14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ζητούνται απαντήσεις: Αποκαλύψεις για αντισυνταγματικότητα των σχεδίων για τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι – Έκθετη η Νέα Δημοκρατία – Παρέμβαση Αντ. Μπαλωμενάκη

Ημερομηνία:

Δε μπορεί να συνεχίσει να σιωπά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις σε ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σε δισέλιδο ρεπορτάζ η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρεται διεξοδικά σε ζητήματα που προκύπτουν από τα σχέδια για μετατροπή σε ξενοδοχεία των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι.

Όπως αναφέρεται, μετά από έρευνα της εφημερίδας στα αρχεία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, από το οποίο αγόρασε το Υπουργείο Παιδείας τα επίμαχα κτίρια, αποκαλύπτεται ότι «ο σκοπός της διάθεσης σημαντικών δημόσιων πόρων, δεν είναι άλλος από την εκπαιδευτική – ακαδημαϊκή τους αξιοποίηση». Μάλιστα, στο μισθωτήριο για το κτίριο των πρώην Φυλακών με το ΤΕΘΑ το 1979 υπάρχει σαφέστατη απαγόρευση άλλης χρήσης πέρα από αυτής για εκπαιδευτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 1985, και μετά τις πιέσεις τις τοπικής κοινωνίας, και αφού παραχωρήθηκαν τα κτίρια στο Πολυτεχνείο, το γεγονός ότι αυτό έγινε με δημόσια δαπάνη αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για τη μετέπειτα αξιοποίησή τους για άλλες δράσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται ακόμη και ο ίδιος ο νόμος Διαμαντοπούλου (4009/2011) με τον οποίο συστάθηκαν σε όλα τα πανεπιστήμια οι «εταιρείες αξιοποίησης», έχει δικλείδες ασφαλείας για τέτοιου είδους ζητήματα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58:

«Δε νοούνται ως «περιουσία» που υπόκειται στην αξιοποίηση και διαχείριση του ΝΠΙΔ τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες του ιδρύματος και αποκτήθηκαν με πόρους προερχόμενους είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «στην περίπτωση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης ισχύουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα. Και αποκτήθηκαν με πόρους του προϋπολογισμού, και χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς».

Για να παρακαμφθεί το «πρόβλημα» του νόμου, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι υπήρξε στρατηγική από τον πρύτανη ήδη από το 2013 όπου ανέλαβε τα καθήκοντά του ώστε να απομακρυνθούν από τα κτίρια οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) ώστε να «απελευθερωθούν» και να προχωρήσει η «αξιοποίησή» τους, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον σχεδιασμό που υπήρχε για μεταφορά εκεί της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ερωτηματικά και για τις σχέσεις με ξενοδοχεία Ambassador’s

Όμως, ερωτηματικά υπάρχουν και στις σχέσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης με τα ξενοδοχεία Ambassador’s, τα οποία, όπως αναφέρεται, εμφανίζονται ως μέγας χορηγός σε πρόσφατα συνέδρια του Πολυτεχνείου τη στιγμή όπου η συγκεκριμένη εταιρεία συνδέεται μέσω κυπριακών offshore με την Belvedere ΕΠΕ η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό. Μία εταιρεία, δηλαδή, η οποία, με κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ ανέλαβε το έργο, ποσό μικρότερο ακόμα και από την προκαταβολή των 161.280 ευρώ που συμφώνησε να καταβάλλει στο Πολυτεχνείο με την έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Χανίων κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη, όλη αυτή η τακτική του Πολυτεχνείου γεννά σημαντικά ερωτήματα αφού η μετακίνηση των εκπαιδευτικών χρήσεων από τα κτίρια συνεπάγεται αλλοίωση του σκοπού της δημόσιας δαπάνης και προσκρούει ακόμη και σε διατάξεις του Συντάγματος.

Όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.»:

«Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι κατ’ ουσίαν ο χώρος αποκτήθηκε με δωρεά του ελληνικού Δημοσίου προς το νεοσύστατο τότε Πολυτεχνείο. Και μάλιστα δωρεά με κοινωφελή σκοπό: την προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου στο οποίο είναι ταγμένο το Ίδρυμα. Εκφράζω ζωηρή αμφιβολία σχετικά με τη νομική δυνατότητα μεταβολής του σκοπού για τον οποίο παραχωρήθηκε ο χώρος της Μεραρχίας και μετατροπής του σε εμπορική επιχείρηση καθώς την απαγορεύει ρητά το άρθρο 109 του Συντάγματος».

Η αλλαγή της χρήσης προσκρούει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και στο υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης των Χανίων αφού από το 1988 έχει οριστεί ότι στην περιοχή προβλέπεται «οργάνωση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης», και όχι ξενοδοχεία.

"google ad"

Διάσπαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αφορμή τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι παρά του ότι ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης σε ανακοίνωση για την τελευταία γενική συνέλευση της Εταιρείας Αξιοποίησης που σκοπό είχε την επικύρωση της Σύμβασης με την εταιρεία Belvedere ΕΠΕ μιλούσε για πανηγυρική επιβεβαίωση πως «η μεγάλη πλειοψηφία εμμένει στην αξιοποίηση των 3 κτιρίων του Καστελίου», από το ρεπορτάζ προκύπτει μία πάρα πολύ διαφορετική εικόνα.

Όπως αναφέρεται, από τη συνέλευση αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι 3 κοσμήτορες ενώ την ίδια στάση κράτησε και ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου. Απών ήταν επίσης ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωάννης Φίλης. Τελικώς, η Γενική Συνέλευση έληξε με ψηφοφορία για το θέμα στην οποία ψήφισαν μόλις 9 από τα 17 μέλη. Ακόμα και εκεί, 7 ψήφισαν υπέρ, ενώ 2 ψήφισαν λευκό!

Έκθετη η Νέα Δημοκρατία

Θέμα από όλα αυτά προκύπτει και για τη Νέα Δημοκρατία που επένδυσε σε ένα ζήτημα το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν ερεύνησε επαρκώς, προφανώς θεωρώντας ότι πρόβλημα στα ζητήματα υποχρηματοδότησης της παιδείας στην Ελλάδα μπορούν να δοθούν μέσω της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας τους. Με οποιοδήποτε τρόπο όμως;

Το ζήτημα βεβαίως είναι ακόμα πιο βαθύ γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν υποστήριξε απλά την πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά προχώρησε σε σειρά ενεργειών, με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με ανακοινώσεις από βουλευτές και έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Θ. Φορτσάκη στα Χανιά αλλά και κοινή ανακοίνωση των ΝΟΔΕ Κρήτης υπέρ της μετατροπής των ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχεία.

Όλα αυτά τη στιγμή που τα Χανιά ακούγεται εντονότατα ότι ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Β. Διγαλάκη πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στα Χανιά σε επικείμενες εκλογές.

Αντ. Μπαλωμενάκης: “Τα ιδιωτικά του θέματα μπορεί κάποιος να τα ρυθμίζει όπως θέλει, μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Τη δημόσια περιουσία, ασφαλώς όχι”

Από την πλευρά του ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο μόνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά που μίλησε για το θέμα, είπε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Θεωρώ αδιανόητο το ότι λήφθηκε μία τόσο σημαντική απόφαση για τη φυσιογνωμία της ιστορικής πόλης μας χωρίς δημόσιο διάλογο. Και, δυστυχώς, όχι από έναν ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά από τη διεύθυνση ενός Ιδρύματος που φιλοδοξεί να εντάσσεται οργανικά στη ζωή αυτής της πόλης. Η απερχόμενη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβα σημαντική ευθύνη. Τα ιδιωτικά του θέματα μπορεί κάποιος να τα ρυθμίζει όπως θέλει, μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Τη δημόσια περιουσία, ασφαλώς όχι!»

* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ