17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Ρεθυμνιωτης ηλεκτρολόγος μηχανικός που αγάπησε τη σπιρουλίνα

Ημερομηνία:

Το… φύκι του γλυκού νερού με τις ευεργετικές ιδιότητες κέρδισε τη φροντίδα του Ρεθυμνιώτη παραγωγού

Ο Γιώργος Μαραβελάκης είναι από τους ανθρώπους που τον «κέρδισε» ο πρωτογενής τομέας, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού και θητεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα και να επιστρέψει στο Ρέθυμνο, στήνοντας μια μονάδα που τρία χρόνια μετά βλέπει να δίνει τους καρπούς της.

Είναι ο πρώτος στην Κρήτη που καλλιεργεί σπιρουλίνα και η απόφασή του να ασχοληθεί επαγγελματικά ήταν προϊόν σκέψης και έρευνας, σε μια βάση που να διασφαλίζει, από τη μια, την επιθυμία του να είναι ένα προϊόν ευεργετικό για όσους το καταναλώνουν και, από την άλλη, επενδυτική ευκαιρία για τον ίδιο.

unnamed_7_52

«Ψάχνοντας τη σπιρουλίνα, με εντυπωσίασαν οι ευεργετικές ιδιότητές της. Τα μεγάλα αποθέματά της σε φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες αναπληρώνουν με φυσικό τρόπο την ελλειμματική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων προλαμβάνουν ανεπάρκειες και αναιμίες. Το ότι ταιριάζει απόλυτα και με το κλίμα της Κρήτης ήταν ο ιδανικός συνδυασμός» λέει ο κ. Μαραβελάκης που μπορεί να αποφάσισε να κάνει ένα δύσκολο βήμα, ωστόσο, τρία χρόνια μετά, «χτίζει» με σταθερά βήματα τις επόμενες κινήσεις του, στοχεύοντας στην εξαγωγή του προϊόντος.

 

Η μονάδα βρίσκεται έξω από το Ρέθυμνο, καλύπτει έκταση περίπου ενός στρέμματος και η δυναμικότητά της είναι περίπου ένας τόνος ετησίως:

«Έχει γίνει πρόβλεψη για επέκταση της μονάδας στα τέσσερα στρέμματα, ώστε η δυναμικότητά της να φτάσει τους τέσσερις τόνους».

Pressed-spirulina-FRESH

Η καλλιέργεια σπιρουλίνας είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Κάτι που, όπως εξηγεί ο κ. Μαραβελάκης, πέτυχε με τη συνεργασία του βιολόγου – φυκολόγου Γιάννη Τζοβενή, καθώς στην καλλιέργεια σπιρουλίνας, που είναι μικροφύκος του γλυκού νερού, δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία (εκτός από τη δική του μονάδα, καλλιέργειες υπάρχουν στις Σέρρες).

Η παραγωγή σπιρουλίνας είναι ακριβή καλλιέργεια κυρίως στην αρχική επένδυση, καθώς απαιτούνται ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός, ενώ υψηλό είναι και το λειτουργικό κόστος. «Αν, όμως, η παραγομένη σπιρουλίνα είναι υψηλής ποιότητας και σε ικανοποιητική ποσότητα, τότε υπάρχει και το ανάλογο κέρδος».

4b6dd181c3832d93c8e53a3368228f5c_L

Η σπιρουλίνα που καλλιεργεί ο κ. Μαραβελάκης δεν διατίθεται στην αγορά μέσω φαρμακείων ως χάπι ή σκόνη. «Αποφασίσαμε να διαθέσουμε το προϊόν στη φυσική του μορφή, σαν νιφάδες δηλαδή και μάλιστα σε ανταγωνιστική τιμή (9,80 ευρώ τα δύο σακουλάκια). Είναι 100% φυσικό προϊόν, αποξηραίνεται με τη βοήθεια του ήλιου, συσκευάζεται από πιστοποιημένο συσκευαστήριο και διατίθεται στην αγορά ως «Σπιρουλίνα Κρήτης», ενώ καταναλώνεται είτε απευθείας είτε αναμειγνύεται με άλλα τρόφιμα».

Η «Σπιρουλίνα Κρήτης», για την οποία κανείς μπορεί να βρει στοιχεία στοspirulinakritis.gr, διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα της αλυσίδας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ενώ στην Κρήτη στα καταστήματα της αλυσίδας ΙΝΚΑ. Ταυτόχρονα, εξάγεται στην Κύπρο και διατίθεται στα καταστήματα της αλυσίδας ΑΛΦΑΜΕΓΑ.

"google ad"

Κάλια Πετσαλάκη – ypaithros.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...