17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο «Σήφης» παίζει… χιονοπόλεμο και κάνει ηλιοθεραπεία – «Είναι πονηρός και δεν πιάνεται» λένε οι Κρητικοί

Ημερομηνία:

Απτόητος από το χιόνι και το κρύο ο «Σήφης» συνεχίζει να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας με τις βουτιές του στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Ρεθύμνου, αναδεικνυόμενος και σε χειμερινή «ατραξιόν» για τον τοπικό τουρισμό, τόσο ενόψει αποκριάς όσο και για την περίοδο του Πάσχα.

Αν και ως είδος είναι κροκόδειλος του Νείλου, οι κάτοικοι της περιοχής τον χαρακτηρίζουν… παλικάρι και αντάρτη που αντέχει στο κρύο και στα χιόνια, όπως γράφει το Εθνος, καθώς μπορεί στην περιοχή να έπεσε πολύ χιόνι, αλλά ο κροκόδειλος που έγινε… κρητικός μόλις δει να βγαίνει ήλιος βγαίνει στη στεριά για να ζεσταθεί, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλων.

Ο φύλακας του φράγματος τον βλέπει σχεδόν καθημερινά, ενώ οι επιστήμονες του μουσείου Φυσικής Ιστορίας αλλά και κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για την τύχη του ερπετού αν στη διάρκεια του χειμώνα συνεχιστούν και ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βολιώνων Ασημένια Ιερωνυμάκη επισημαίνει ότι ο «Σήφης» δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και εκφράζει την ευχή, μαζί με τους συγχωριανούς της, να αντέξει στα κρύα του χειμώνα.

«Αυτό που εξελίσσεται στο φράγμα δεν είναι φυσιολογικό και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αν και στο επόμενο διάστημα συνεχιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο ερευνητής-ερπετολόγος του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης. «Τον κροκόδειλο τον βλέπω σχεδόν κάθε μέρα. Στις κακοκαιρίες είναι συνεχώς μες στο νερό και μόλις αντικρίσει τον ήλιο βγαίνει αμέσως να μαζέψει θερμοκρασία. Ο «Σήφης» αντέχει αλλά είναι και πονηρός και δεν πιάνεται…», δήλωσε ο φύλακας του φράγματος Σταύρος Κοτσίφης.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, που πρωτοστατεί για την παραμονή του «Σήφη» στην περιοχή, δηλώνει ότι ο «συγχωριανός» τους κροκόδειλος είναι «παντός καιρού» και δεν τον σκιάζει το κρύο, ούτε η μπόρα, το χιόνι και το χαλάζι. «Οσο και αν χιονίζει στο φράγμα, η θερμοκρασία μέσα στο νερό είναι ικανοποιητική για τον «Σήφη».

Στην περιοχή μας πιάνει πάχνη και από πάνω ομίχλη και δεν παγώνουν τα νερά», λέει χαρακτηριστικά ο Μάρκος Ιερωνυμάκης. Ο ίδιος και εννέα κάτοικοι της περιοχής του Αμαρίου έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν οι προσπάθειες αιχμαλωσίας του κροκόδειλου, θεωρώντας ότι η λίμνη του φράγματος είναι πλέον το φυσικό περιβάλλον του «Σήφη» και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ερπετό να μεταφερθεί κάπου αλλού.

newsonly.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...