20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Ο σεισμός των 8R του Ειρηνικού “έφτασε” στη Κρήτη

Ημερομηνία:

Σεισμογράφος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κατέγραψε την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό την Τετάρτη, προκαλώντας μικρού ύψους τσουνάμι.

Η καταγραφή του σεισμογράφου φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο υπεύθυνος Γεωλόγος του Μουσείου κ. Χαράλαμπος Φασούλας “οι σεισμοί καταγράφονται από τους σεισμογράφους σε όλον τον πλανήτη, κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο.

Αυτό που είναι το εντυπωσιακό όταν το συνειδητοποιήσει κανείς είναι ότι μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα σχεδόν η δόνηση ταξίδεψε από τη μια άκρη της γης στην άλλη, μέσω του πυρήνα της γης”.

Σημειώνεται ότι ο σεισμογράφος του μουσείου λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος RACCE.

Υπενθυμίζεται ότι η δόνηση προκάλεσε μικρό τσουνάμι ύψους 0,9 μέτρου, το οποίο έπληξε την περιοχή Λάτα στο απομονωμένο νησί Σάντα Κρουζ, προκαλώντας πλημμύρες και αναγκάζοντας πολλού κατοίκους να βρουν καταφύγιο σε υψηλότερο υψόμετρο.

Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν σε τουλάχιστον πέντε χωριά, ενώ σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αρκετοί πολίτες είναι ακόμη αγνοούμενοι.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων», δήλωσε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών, περίπου 3.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...