14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ο ΣΕΠΕ Χανίων για τα Σχολικά Γεύματα – Δεκατιανό: ΅Οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα γεύμα, όπως στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, δεν το λαμβάνουν”

Ημερομηνία:

Πριν λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία όπου έδειχναν την Κρήτη να έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (9,4%) σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί η ανεργία να είναι σχετικά χαμηλά, όμως οι δουλειές από ότι φαίνεται δεν πληρώνουν καλά. Και στα Χανιά, μια πόλη που έχει πλούτο, τα παιδιά σε πολλά σχολεία δεν έχουν ούτε τα βασικά, δεν έχουν ούτε να φάνε αν και κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων αναφέρεται αναλυτικότερα στο ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το τεράστιας σημασίας ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών, ζήτημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την άρση των πολιτικών της εξαθλίωσης των εργαζομένων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόζονται στη χώρα μας επιδιώχθηκε τα προηγούμενα χρόνια να λυθεί με τα <<σχολικά γεύματα>>.

Από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του προγράμματος «σχολικά γεύματα» τονίσαμε ότι η πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει το ζήτημα αποσπασματικά εκχωρώντας την μέριμνα για προγράμματα σίτισης των μαθητών σε ιδιωτικούς φορείς, δεν είναι σε θέση να ελέγξει το αν όλα αυτά τα προγράμματα στοχεύουν πράγματι στην στήριξη των μαθητών ή τα κίνητρά τους είναι ξένα προς τη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα, με τις υπουργικές αποφάσεις για τα «σχολικά γεύματα».

Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοούμε έναν μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί η αδιέξοδη και ανεύθυνη επικοινωνιακή πολιτική των κυβερνήσεων με τις αντιδράσεις που, δικαιολογημένα, γεννά. Να μείνουν, τελικά, οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα γεύμα, δίχως και αυτό ακόμη, όπως συνέβη και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και σε άλλα σχολεία της χώρας όπου αν και είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τη πλευρά της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας, το σχολείο δεν εντάχθηκε στο ΦΕΚ B 3210 – 22.08.2019, που υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη μαζί με τα άλλα 1.229 που πήραν έγκριση.

Στην Αθήνα το 2016 έγινε μια προσπάθεια 11.000 μαθητές για 3 μήνες να έχουν δεκατιανό αντίστοιχη ενέργεια έγιναν και στην Πάτρα το 2017 όπου ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για τέσσερα χρονιά συνέχιζε την δωρεάν χορήγηση τροφίμων για δεκατιανό σε 1.300 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο στόχος όμως θα έπρεπε να είναι η δωρεάν παροχή δεκατιανού για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία από το κράτος (κυβέρνηση και δήμους) χωρίς εταιρείες να διαφημίζονται.

Αντί να σπαταλάμε λεφτά στο διαχωρισμό οικογενειών και παιδιών σε «φτωχούς» και μη (ή καλύτερα σε αυτούς που εμπίπτουν στα κριτήρια της όποιας ρύθμισης και σε αυτούς που δεν εμπίπτουν ή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά), ας βάλουμε επιτέλους ένα στόχο για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία, κάτι που θα ενώνει και δε θα διαχωρίζει την κοινωνία.

To διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας καλεί,

  1. το Υπουργείο να εντάξει σε νέο ΦΕΚ όλες τις σχολικές μονάδες που έχουν κάνει αιτήσεις για <<σχολικά γεύματα>> και δεν εντάχθηκαν στο προηγούμενο.
  2. το Δήμο Χανίων να εξετάσει το αίτημά μας για δωρεάν παροχή δεκατιανού σε όλους τους μαθητές του δήμου.

Επίσης ζητά,

  1. Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την παροχή των υπηρεσιών σίτισης (τραπεζοκόμους και καθαριστές).
  2. Αναβάθμιση των υφιστάμενων και μελέτη για την δημιουργία πρότυπων εγκαταστάσεων για τη σίτιση των μαθητών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...