21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Στουρνάρας στρώνει τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα λιτότητας εντός του 2019

Ημερομηνία:

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα αύξησης των εσόδων ή μείωσης των δαπανών, προκειμένου να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει τρύπα 1,14 δισ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Γ. Στουρνάρας έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του και τοποθετείται σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη για την «Επισκόπηση του τραπεζικού συστήματος», ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο φετινός προϋπολογισμό,ς παρά τα υπερπλεονάσματα που παρουσιάζει μέχρι και στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα αύξησης των εσόδων ή μείωσης των δαπανών, προκειμένου να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι το ύψος των μέτρων που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι το φετινό ΑΕΠ θα κινηθεί στο ύψος των 190 δισ. ευρώ, θα ανέλθει σε 1,14 δισ. ευρώ. Η έκθεση επισημαίνει ότι τον Μάιο ανακοινώθηκαν νέα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, με βάση το δημοσιονομικό χώρο ύψους 0,6% του ΑΕΠ που προέκυψε στις αναθεωρημένες προβλέψεις για το αποτέλεσμα του 2019 στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σύμφωνα με την έκθεση τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2019 και τα επόμενα έτη, ενώ σημειώνεται ότι ι ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 οφείλεται στην προϋπόθεση υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.  Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει τόνωση των κρατικών εσόδων από μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες όμως θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που ζητά η ΤτΕ είναι «η υιοθέτηση πολιτικών που ενθαρρύνουν την έρευνα και την καινοτομία, διευκολύνουν τη διάχυση της τεχνολογίας και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα», η «ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και «η επέκταση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση».

«Έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη, λέγοντας πως έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και είναι ξεκάθαρο πως τοποθετείται έχοντας συνεννοηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις. Δεν έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και θα πάρει ξανά δάνειο; Άλλος ο θεσμικός του ρόλος κι άλλο οι πολιτικές του απόψεις. Ούτε φοιτητές δευτεροετείς της ΑΣΟΕ δεν κάνουν τέτοιες μετρήσεις. Ο Στουρνάρας τα λέει σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είπα αλήθεια, αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει τα μέτρα και την πολιτική αυτή, τότε την επόμενη μέρα θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ. Και ήδη ακούστηκαν φωνές. Ρέγκλινγκ, Βέμπερ, Στουρνάρας, Μητσοτάκης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...