20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονων για την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου για διενέργεια δυο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με αφορμή δημοσίευμα αναφορικά με την απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τη διενέργεια δυο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στην πόλη μας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων θα ήθελε με την παρούσα ανακοίνωση, να δηλώσει την ικανοποίησή του για την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής.Τα επικείμενα έργα, τα οποία αφορούν στην επέμβαση ευαίσθητης περιοχής, όπως είναι το παραλιακό μέτωπο του Κουμ-Καπί που πλήττεται από οικιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και σημειακές επεμβάσεις, σε ζώνη μεγάλου ιστορικού και πολιτισμικού βεληνεκούς, όπως είναι η πλατεία Κατεχάκη της παλιάς Πόλης, αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση του ευρύτερου δομημένου περιβάλλοντος και στην ποιοτική αναβάθμιση της πόλης.

Η πρακτική και τα οφέλη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, για οποιοδήποτε έργο κρίνεται ως αξιόλογο, έχουν πολλάκις υπογραμμισθεί μέσα από ανακοινώσεις του Συλλόγου μας. Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου λοιπόν, είναι μια επιβεβαίωση των όσων διαχρονικά υποστηρίζουμε.

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί προσφέρουν πληθώρα πρωτοποριακών λύσεων σε χαμηλό κόστος, ποιοτική προβολή της πόλης των Χανίων, ως μιας πόλης με σύγχρονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εξασφαλίζουν διαφάνεια στη διαδικασία παραγωγής-υλοποίησης μελετών, με παράλληλη παραγωγική κριτική από τις σχετικές ομάδες φορέων της πόλης στο στάδιο της μελέτης, και όχι μετά την υλοποίηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους άλλωστε, η διενέργεια διαγωνισμών τείνει να καθιερωθεί ως πρακτική από πολλούς Δήμους της χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της ανάπλασης του άξονα της Πανεπιστημίου στην Αθήνα (Rethink Athens) και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, αλλά και τους πρόσφατους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε επίπεδο ιδεών αλλά και προσχεδίων που έχουν ήδη προκηρυχθεί στη Κρήτη, όπως είναι το “Ηράκλειο x4” και το “Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας” στο Δήμο Ηρακλείου, η “Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας” του Δ. Μαλεβιζίου και η “Πλατεία Σχίσματος” στην Ελούντα του Δ. Αγίου Νικολάου.

Θεωρούμε τους δύο διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν, ως εξαιρετικά σημαντικούς από την άποψη της κλίμακας επέμβασης αφενός, αλλά και της ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την παλιά πόλη αφετέρου, και για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξη των προδιαγραφών των διαγωνισμών, των προϋποθέσεων που θα τεθούν σε αυτούς και στη τήρηση της νομοθεσίας περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών (ΦΕΚ Β’ 1427/16-6-11).

Ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που ανέλαβε το Δ. Λιμενικό Ταμείο να φέρει σε πέρας και ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος επιστημονικός φορέας, βρισκόμαστε στη διάθεση του Δήμου για την παροχή οποιασδήποτε συμβουλευτικής πληροφορίας.

Ελπίζουμε, ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή, η πόλη των Χανίων θα μπορέσει να διατηρήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την εικόνα της ως πόλος έλξης για του επισκέπτες της, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της.

 Για τον

Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...