17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει την απόφαση του ΠΥΣΠΕ για αναστολή λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος στο Σφακοπηγάδι

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων καταγγέλλει τον πρόεδρο κ. Μηλιαράκη και την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ για την απόφασή τους, μετά από εισήγηση του προέδρου, να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του ολοήμερου τμήματος στο Δ.Σχ. Σφακοπηγαδίου.

Όπως αναφέρεται:

«Χωρίς καν  να έχει αλλάξει ο αριθμός των μαθητών, στη μέση της σχολικής χρονιάς, μετακινεί εκπαιδευτικό για  να καλύψει ανάγκες άλλου σχολείου σαν να είναι πολυτέλεια η λειτουργία ολοήμερου τμήματος σε ένα ολιγοθέσιο ορεινό και απομακρυσμένο σχολείο».

Τέλος, καλεί σε 2ώρη στάση εργασίας σήμερα  τις 12.00 έως τις 2.00 και από τις 2.00 έως τις 4.00 και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης στις 1.00μ.μ. ενάντια στην πρόταση μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας που απαχαρακτηρίζει τα σχολεία στις περιοχές Ασή Γωνιάς, Ασκύφου και Έλους.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

Ανοίγει έτσι  ένας κύκλος υποχρεωτικής  κινητικότητας των εκπαιδευτικών, αφού οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται, υπάρχουν αρκετά κενά, το Υπουργείο δεν αναπληρώνει τους εκπαιδευτικούς που λείπουν με μακροχρόνιες άδειες, ούτε προβλέπει ότι  υπάρχει ανάγκη κάλυψης των ολιγοήμερων αδειών.

Οι ανάγκες των μαθητών όμως δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά . Ούτε οι εκπαιδευτικοί είναι αναλώσιμοι.

Αντίστοιχες αποφάσεις πήρε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ συγχωνεύοντας ολοήμερα τμήματα σε νηπιαγωγεία, επικαλούμενη τις ανάγκες ,καλύπτοντας έτσι την πολιτική των μη διορισμών του Υπουργείου.

Με Υ. Α φέτος λειτούργησαν ολοήμερα τμήματα και τοποθετήθηκαν κάποιες ειδικότητες στα ολιγοθέσια σχολεία, αναγνωρίζοντας ότι στους  μαθητές τους πρέπει να προσφέρεται ότι και στα πολυθέσια σχολεία.

Με τέτοιες αποφάσεις της πλειοψηφίας αποδυναμώνονται οι συνθήκες λειτουργίας των ολιγοθέσιων σχολείων οδηγώντας  στη συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού τους , με στόχο να κλείσουν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η πρόθεση του Υπουργείου για εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Το Δ. Σ του Συλλόγου καταγγέλλει το Υπουργείο για  την πολιτική της απουσίας διορισμών και κάλυψης των κενών εκ των ενόντων,  και τη συνειδητή αποδυνάμωση από την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ των ολιγοθέσιων σχολείων.

Καλεί το ΠΥΣΠΕ να στελεχώσει το ολοήμερο τμήμα του Δ.ΣΧ. Σφακοπηγαδίου και το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στους απαραίτητους διορισμούς για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν.

Για την πρόταση μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολείων

"google ad"

Το Υπουργείο ανακοίνωσε   την πρόταση του για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και σε αυτήν αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτα τα Δ. Σχ. και νηπιαγωγεία Ασή Γωνιάς, Ασκύφου και Έλους, ενώ δεν χαρακτηρίζονται αντίστοιχα τα Δ. Σχ. και νηπιαγωγεία Καντάνου και Σφακοπηγαδίου.

Η αιτιολογημένη πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογός μας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο και έγινε δεκτή από το ΠΥΣΠΕ, δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη.

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου. Οι συνθήκες πρόσβασης και λειτουργίας των σχολείων αυτών είναι ιδιαίτερα δύσκολες και στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από αναπληρωτές .Η διπλή μοριοδότηση είναι ισχυρό κίνητρο για να τα επιλέξουν και συχνά να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτά για περισσότερα χρόνια , δημιουργώντας έτσι συνθήκες συνέχειας  και σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους μαθητές τους όσο και με την τοπική κοινωνία.

Τα δυσπρόσιτα σχολεία πρέπει να στηριχτούν με όλους τους τρόπους γιατί είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία των μαθητών τους να ανοίξουν τους ορίζοντες τους. Χρειάζεται αντί να απειλούνται με υποβιβασμό ή κατάργηση, να θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς λειτουργίας και στελέχωσης τους με τις αναγκαίες ειδικότητες, χωρίς τους  περιορισμούς  από τον αριθμό των μαθητών , οι οποίοι κατά κανόνα είναι λιγότεροι από το μέσο όρο και ζουν σε στερημένο μαθησιακά περιβάλλον με ελάχιστες  ευκαιρίες εξέλιξης εκτός σχολείου.

Για τους λόγους αυτούς  ο Σύλλογός μας κηρύσσει 2/ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 22-1 από  τις 12.00 έως τις 2.00 και από τις 2.00 έως τις 4.00 και καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης στις 1.00μ.μ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ