14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων ν. Χανίων για την 1η Μάη

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων χαιρετίζει όλους τους κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων ημερών με σκοπό να εξασφαλίσουμε την τιμή στα αμνοερίφια που να καλύπτει το κόστος παραγωγής ώστε  να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.Στον αγώνα μας αυτό βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πολυεθνικές, με σωρεία διώξεων ενάντια στον πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με συλλήψεις και διώξεις από την πλευρά της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Οι τιμές των αμνοεριφίων, συγκριτικά με αυτές του 2011, έχουν πέσει κατά 25% ενώ οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Μην ξεχνάμε και τα χαράτσια, τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, τις αυξήσεις των εισφορών στον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ. Στην εμπορία των αμνοεριφίων κυριαρχούν οι πολυεθνικές με επιπτώσεις τόσο στους κτηνοτρόφους όσο και στους καταναλωτές.

Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί σε όλους μας διότι παρότι εισάγουμε ζωοκομικά προϊόντα αξίας περίπου 2 δις. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που μπορούμε να τα παράγουμε, όχι μόνο δεν αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, αλλά καταρρέει.

Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης, για ακόμα μια χρονιά, μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Η παραγωγή στο γάλα έχει μειωθεί, λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται ίσα-ίσα για να ζήσουν. Μερικοί κτηνοτρόφοι πουλάμε τα κοπάδια μας για ένα κομμάτι ψωμί αφού δεν μπορούμε να επιβιώσουμε.

Πιο ειδικά, για τις ζωοτροφές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, η τιμή τους έχει αυξηθεί για συνεχόμενη χρονιά πάνω από 50%. Αυτό εντείνεται αφού διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας η παραγωγή ζωοτροφών είναι μειωμένη, η τιμή τους έχει αυξηθεί και για την Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος εξαγωγών τους, αν και χρειάζονται στην εγχώρια κατανάλωση.

Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από το καρτέλ εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη, αξιοποιώντας τις διεθνείς συγκυρίες ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής στο καλαμπόκι κ.ά, για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Απαιτούν και πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές δύο μηνών οπότε και οι τιμές των ζωοτροφών είναι υψηλότερες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουμε τα προϊόντα μας με ανοιχτή τιμή ή σε τιμές μικρότερες των περσινών, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει συμβάλει όχι μόνο η έλλειψη προστασίας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τη ληστρική εκμετάλλευση των εμποροβιομήχανων, αλλά και η κυβερνητική πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ, τις έκτακτες φορολογήσεις, τα προβλήματα με τις άδειες λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, τα χρέη και η έλλειψη ρευστότητας κ.ά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν Χανίων διεκδικεί:

Α) Να λάβουν όλοι οι κτηνοτρόφοι την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης χωρίς περικοπές.

Β) Για τις ζωοτροφές:

Να παρθούν μέτρα για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Να δοθεί επιδότηση στις ζωοτροφές και να μην εξαιρείτε η Κρήτη από τις νησιωτικές περιοχές.

Να παρθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγής ποιοτικών και φθηνών ζωοτροφών για την ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών.

Τη βελτίωση των μόνιμων βοσκοτόπων.

"google ad"

Την κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα άλλα εφόδια.

Τον έλεγχο της κερδοσκοπίας των εμπόρων.

Την απαγόρευση των εξαγωγών του καλαμποκιού της χώρας.

Γ) Για τα χρέη:

Επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών μας για 2 χρόνια με άτοκο διακανονισμό.

Τη μη επιβολή νέων φόρων λόγω της απότομης χειροτέρευσης της κατάστασής μας.

Εθελοντική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.

Δ) Για τις τιμές των προϊόντων:

Τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα 1,40ευρώ/λίτρο για το πρόβειο γάλα, 0,90 για το γίδινο και 8 ευρώ για τα αμνοερίφια.

Ε) Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.

ΣΤ) Μέτρα ώστε να πάρουν άμεσα όλοι οι κτηνοτρόφοι που δικαιούνται νόμιμα τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης.

Επίσης, διεκδικούμε:

Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ένταση των ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και της νοθείας. Τα προερχόμενα εκτός Κρήτης ζώα που προορίζονται για σφαγή να φτάνουν στην Κρήτη από το τόπο προέλευσης υποχρεωτικά σφαγμένα και αφού έχουν εφοδιαστεί με κατάλληλα και προβλεπόμενα πιστοποιητικά και φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες.

Την ίδρυση Ινστιτούτου Γενετικής στην Κρήτη για να μπορούμε να πουλάμε και εμείς τα ζώα μας σα φυλή.

Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, την ίδρυση νέων κτηνιατρικών εργαστηρίων και τον εξοπλισμό τους για να αντιμετωπίζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις διάφορες ασθένειες των ζώων και να προφυλάσσουν τους κτηνοτρόφους και το λαό από ζωανθρωπονόσους.

Να ληφθεί υπόψη η στρεμματική απόκλιση των αεροφωτογραφιών και της ψηφιοποίησης.

Όχι στην ανεξέλεγκτη καταπάτηση των βοσκοτόπων από τις πολυεθνικές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ