20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο τομέας ενέργειας της Κρήτης στο επίκεντρο της 9ης Έκθεσης Προόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Ημερομηνία:

Τα προηγούμενα 5 χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων το περιβάλλον της Καγκελαρίας, σε συνεργασία με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό είχαν κλείσει πολλά deals και είχαν δρομολογήσει ακόμα περισσότερα.

Ειδικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία είχαν παίξει οι απεσταλμένοι της Άγκελα Μέρκελ: Χόρστ Ράιχενμπαχ και Γιοακίμ Φούχτελ.

Οι δυο δήθεν φιλέλληνες Γερμανοί είχαν κάνει τις «απαραίτητες» επαφές με υπουργούς, βουλευτές και δημοτικούς άρχοντες και είχαν απλώσει τα δίχτυα τους για λογαριασμό γερμανικών εταιρειών.

Οι χρυσές «μπίζνες» που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα οι Γερμανοί, χρησιμοποιούν ως «γέφυρα» την Ελληνογερμανική Συνέλευση, το φορέα δηλαδή που δημιουργήθηκε προκειμένου να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειών των δύο χωρών.

Αν και επίσημα ως στόχος εμφανίζεται η ανταλλαγή εμπειριών και η προσφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η συστηματική βελτίωση των συνθηκών για υποψήφιους Γερμανούς επενδυτές έναντι οποιουδήποτε ανταγωνιστή τους.

Τώρα, και η νέα ελληνική κυβέρνηση συνθηκολόγησε. Και το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια. Έτσι, συνεχίζουν και οι δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης η οποία πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα την 9η Έκθεση Πρόοδου.

Όπως σημειώνουν στην εισαγωγή του κειμένου:

“Οι εκθέσεις προόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης απευθύνονται σε όλο και περισσότερους συνεργάτες από την τοπική αυτοδιοίκηση και αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης δουλειάς της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και των εταίρων της. Έχουν ως στόχο τη διαφάνεια και την ενημέρωση για τα πολλά και διαφορετικά έργα, ενώ δίνουν ερεθίσματα για περαιτέρω δράσεις και πληροφορίες από το ελληνογερμανικό δίκτυο

Το δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: να υποστηρίξει την εταιρική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση να προωθήσει τη συνύπαρξη σε ευρωπαικό επίπεδο”

Όπως φαίνεται από την 9η έκθεση προόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεκίνησε μια συνεργασία με την Κρήτη σε θέματα ενέργειας, αποβλήτων και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα, αντιπροσωπεία από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη επισκέφθηκε τον Ιούνιο τη νότια Θουριγγία, προκειμένου να ενημερωθούν για τεχνικά επαγγέλματα στον τομέα των τεχνολογιών ενέργειας.

Το ενδιαφέρον των γερμανών επικεντρώνεται στις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων. Εκεί άλλωστε υπάρχουν και πολύ μεγάλα κέρδη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, ήδη έχει προγραμματισθεί ένα συνέδριο για τις τεχνολογίες ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κρήτη ενώ έως τότε θα έχουν προετοιμασθεί συμφωνίες για την υλοποίηση “συγκεκριμένων δράσεων”.

Αλλά το σημαντικό έρχεται λίγο αργότερα.

Όπως ενημερωνόμαστε, μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονται εκτός από την κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού και “η αξιοποίηση πόρων και χρηματοδοτήσεων”.

"google ad"

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2014 η Ελληνογερμανική Συνέλευση είχε αποστείλλει ερωτηματολόγιο σε όλους τους δήμους της χώρας όπου ζητούσε τα πλήρη στοιχεία των χαρακτηριστικών και των υποδομών των δήμων της χώρας. Τότε, μεταξύ άλλων, εντονότατα είχε αντιδράσει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης” Μιχάλης Κριτσωτάκης ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημείωνε τα εξής:

«Το νέο «γερμανικό φακέλωμα» που ζητά ο εντεταλμένος «υφυπουργός Ελλάδας» κ. Φούχτελ αποτελεί συνέχεια της μεθοδευμένης προσπάθειας προώθησης των γερμανικών συμφερόντων εις βάρος του ελληνικού λαού και της αύξησης της κερδοφορίας του γερμανικού κεφαλαίου.

Είναι πια απροκάλυπτη αλλά και προσβλητική απέναντι σε όλους τους αιρετούς, η παρέμβαση του κ. Φούχτελ στους ελληνικούς δήμους και περιφέρειες, παρέμβαση που εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά τόσο για το που θα φτάσουν αυτές οι «παρεμβάσεις» όσο και για την αδράνεια και την υποτέλεια της κυβέρνησης.

Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τις παρεμβάσεις του κ. Φούχτελ και την προσπάθεια δρομολόγησης της πλήρους επιτήρησης και κηδεμόνευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναρωτηθούμε ποιες είναι οι αντιδράσεις όλων όσοι τόσο καιρό προωθούσαν τη δήθεν «ελληνογερμανική φιλία» και διοργάνωναν φιέστες με τον κ. Φούχτελ και πως ακριβώς όλοι αυτοί θα υπερασπιστούν πια τους πολίτες, τις δημόσιες δομές και τα κοινωνικά αγαθά, την ανεξαρτησία της Τ.Α.;»

Πολλές ήταν και οι δημοτικές παρατάξεις που μιλούν για ξεκάθαρη αποικιοκρατική δράση στη χώρα.

Πλέον, ο Φούχτελ έχει φύγει, η κυβέρνηση άλλαξε, όμως αυτοί που ήρθαν συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίσσαμος: “Πλούτος Παγκόσμιας Κληρονομιάς που χάνεται στους πέντε ανέμους”

Παρέμβαση για την προστασία, διάσωση και περαιτέρω ανάδειξη των ...

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...

Βιβλιοπαρουσίαση: «Αυτός ο ρόλος ήθελε Ελένη Παπαδάκη» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό...

Σεμινάρια αλιευτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τα σεμινάρια Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε...