20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Τραμπ στέλνει όπλα στη Σαουδική Αραβία

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ “ενημέρωσε επισήμως το Κογκρέσο” ότι προχωρά σε πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα που έχουν η Βουλή και η Γερουσία να μπλοκάρουν αυτού του είδους τα συμβόλαια, κατήγγειλε απόψε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Η κυβέρνηση “επικαλέστηκε μια ομιχλώδη νομοθετική διάταξη” περί εξαγωγής κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, για να παρακάμψει το Κογκρέσο με αφορμή την ιρανική απειλή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μενέντεζ, ο “υπ’ αριθμόν 2” στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Μενέντεζ δεν διευκρίνισε ούτε το είδος, ούτε το ποσό αυτής της αγοραπωλησίας.

“Προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή της, η κυβέρνηση δεν καθορίζει ποιον νομικό μηχανισμό σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, περιγράφει την έκνομη συμπεριφορά του Ιράν επί χρόνια αλλά δεν εξηγεί με σαφήνεια τι είναι αυτό που σήμερα συνιστά κατεπείγουσα ανάγκη”, εκτίμησε.

Ο γερουσιαστής έκανε λόγο για ένα μέτρο “άνευ προηγουμένου” και εξέφρασε φόβους για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η πώληση για τους αμάχους στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ πολεμούν τους αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

“Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θέτει σε προτεραότητα τα δικά μας μακροπρόθεσμα συμφέροντα όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και δεν προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτιμώντας να κάνει χάρες σε απολυταρχικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία”, κατέληξε.

Τον Απρίλιο το Κογκρέσο υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε από τον πρόεδρο “την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων” από τον πόλεμο της Υεμένης, εκτός από την περίπτωση που μετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα. Ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε βέτο στην απόφαση αυτή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...