22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο ESM ξεκόβει τα περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων: Aποτελούν βασικό στοιχείο του τρίτου μνημονίου και της «μεταμνημονιακής» περιόδου

Ημερομηνία:

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία για τη μείωση των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Κ. Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα μέχρι το 2022, με τον ίδιο να τονίζει πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και να επισημαίνει ότι τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βασικό στοιχείο του τρίτου μνημονίου και της «μεταμνημονιακής» περιόδου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει. Η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι κι ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

Αναφερόμενος στην γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αν και καταγράφεται πρόοδος υπάρχουν κάποια ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και γενικότερα η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Έκανε λόγο για «πολύπλοκο νομικό πλαίσιο», για το οποίο οι δανειστές χρειάζεται να μελετήσουν τις λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προ ημερών πηγές του Μαξίμου είχαν αναφέρει ότι «εάν έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές διαπιστωθεί ότι η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει κανονικά και οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (investment grade), τότε μπορείς να το διαπραγματευθείς».

Σε παρόμοιες δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει εδώ και τρία χρόνια για τη μείωση των πλεονασμάτων που θα δώσει χώρο για να αναπνεύσει η οικονομία, να μειωθεί η φορολογία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά. Αυτός θα είναι ο πρωθυπουργός που θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ