19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ο Guardian για τη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη

Ημερομηνία:

Τη στιγμή που τα ελληνικά Μέσα σιωπούν σχεδόν στο σύνολό τους για την επανάληψη της δίκης του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ο Guardian παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ.

Η βρετανική εφημερίδα, επισημαίνει στο σχετικό δημοσίευμα την περίεργη απόφαση της εισαγγελέως να ασκήσει έφεση επί της αθωωτικής απόφασης, υποχρεώνοντας τον δημοσιογράφο να δικαστεί ξανά, επειδή έδωσε στην δημοσιότητα, εκείνο το οποίο οι αρμόδιοι δολίως απέκρυπταν. Την ίδια ώρα, καταλήγει το ρεπορτάζ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πιθανώς θα παραπεμφθεί σε δίκη για την απόκρυψη της λίστας.

Διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας

«Ο δημοσιογράφος, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα με την δημοσιοποίηση της «Λίστας Λαγκάρντ», με ύποπτους φοροδιαφυγής, οι οποίοι είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, δικάζεται με την κατηγορία της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων. Μετά από ένα χρόνο αφότου κρίθηκε αθώος, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης βρίσκεται και πάλι κατηγορούμενος, αφού η εισαγγελέας απαίτησε, με μια ασυνήθιστη κίνηση, να τον ξαναδικάσει για την αποκάλυψη πάνω από 2.000 εύπορων Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία.

“Αυτό που διακυβεύεται είναι η δυνατότητα ενός δημοσιογράφου να ασκεί το καθήκον του ως φύλακας σε περιπτώσεις σημαντικών κοινωνικών θεμάτων” είπε ο δικηγόρος του Χάρης Οικονομόπουλος.

Το καυτό μυστικό αποκαλύφθηκε όταν ο Βαξεβάνης τύπωσε στο ερευνητικό του περιοδικό HOT DOC τον περασμένο Οκτώβρη, τη λίστα με τους 2059 Έλληνες καταθέτες σε υποκατάστημα της HSBC.

H Λανγκάρντ, υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία εκείνη την εποχή, παρέδωσε την λίστα στις ελληνικές αρχές τον περασμένο Οκτώβριο, με σκοπό την άμεση δίωξη όσων φοροδιέφευγαν.

Η Λαγκάρντ η οποία είναι τώρα διευθύντρια του ΔΝΤ, ήλπιζε ότι αυτή η λίστα θα έριχνε φως στην φοροδιαφυγή, η οποία θεωρείται και η πηγή των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν την χτυπημένη από το δυσβάσταχτο χρέος χώρα.

Αντί όμως να χρησιμοποιήσει τη λίστα, ο έλληνας ομόλογος της Γ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορήθηκε ότι ηθελημένα απέτυχε να την αξιοποιήσει. Φέτος, η ελληνική βουλή αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού οικονομικών σε δίκη, αφού βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που υποδείκνυαν ότι είχε αλλοιώσει τη λίστα, αφαιρώντας μάλιστα τα ονόματα στενών του συγγενών από αυτή.

“Άλλες χώρες που έλαβαν παρόμοιες λίστες από την Γαλλία, έκαναν έρευνες στα άτομα και τις περιουσίες τους και κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν σημαντικά ποσά από φόρους που δεν είχαν καταβληθεί” είπε ο Οικονομόπουλος. “Ο Βαξεβάνης δημοσιοποίησε τη λίστα όταν ανακάλυψε ότι ο Παπακωνσταντίνου είχε παραλάβει τη λίστα, αλλά δεν έκανε τίποτα για να ερευνήσει το περιεχόμενο της’, συνέχισε.

Ο πρώην υπουργός, αρνήθηκε ότι έσβησε τα ονόματα των εξάδελφών του και των συζύγων τους. Παράλληλα υποστήριξε ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος σε μια προσπάθεια «κάθαρσης» της πληγμένης από σκάνδαλα πολιτικής σκηνής.

Ο Παπακωνσταντίνου θεωρείται και ο αρχιτέκτονας των βάναυσων μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας.

Όμως αυτή η υπόθεση υποδεικνύει και την λογοκρισία που επικρατεί.

Η απόφαση του εισαγγελέα να ξαναδικαστεί ο δημοσιογράφος, παρά την αρχική αθώωσή του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή αλλά και μεγάλη δυσπιστία στην Ελλάδα.

"google ad"

“Είναι γελοίο να βρίσκομαι σε δίκη για τη δημοσιοποίηση της λίστας, την ίδια στιγμή που το κοινοβούλιο αποφάσισε να δικάσει τον υπουργό που την έκρυψε’, δήλωσε ο Βαξεβάνης στην Guardian την παραμονή της δίκης του. “Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τις ελληνικές, από τους δικαστές μέχρι και την αστυνομία, οι οποίοι αφού απέτυχαν να πατάξουν την φοροδιαφυγή και το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, προτίμησαν να στοχοποιήσουν δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν την αλήθεια’.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...